Отидете към основна версия

2 569 59

Тежък срив! Иранският риал достигна историческо дъно

  • иран-
  • риал-
  • махса амини-
  • аятолах али хаменей

За да се бори с девалвацията на валутата, иранската полиция периодично арестува десетки валутни спекуланти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Валутата на Иран достигна историческо дъно на фона на нарастващото напрежение със Запада и безредиците, обхващащи страната, съобщава Ал-джазира.

В неделя щатският долар премина границата от 450 000 риала за първи път на свободния пазар.

Бившият управител на Централната банка на Иран, Али Салехабади, беше уволнен след предишно бързо обезценяване на риала в края на декември, което доведе до спада му до повече от 440 000 спрямо американския долар на свободния пазар.

Неговият заместник, Мохамад Реза Фарзин, обеща изкуствено да поддържа курса на валутата на 285 000 риала спрямо долара за внос на стоки от първа необходимост в опит да поддържа цените стабилни по време на инфлация от 40 процента. Днес централната банка не е изправена пред ограничения по отношение на валутните и златните резерви и основната причина за валутните колебания е медийният шум и психологическите операции в обществото, поясни той.

В неделя централната банка обяви, че скоро ще повиши максималното количество валута, която може да бъде продадена на физическо лице годишно от 2000 евро (2176 долара) на 5000 евро (5439 долара) в очевиден опит да покаже, че няма недостиг на валута. Таванът беше въведен, след като през 2018 г. САЩ едностранно се отказаха от ядрената сделка на Иран от 2015 г. със световните сили и наложиха сурови санкции, предизвиквайки нова валутна криза в Иран.

За да се бори с девалвацията на валутата, иранската полиция периодично арестува десетки валутни спекуланти.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.

Свързани новини