Отидете към основна версия

3 636 76

Вето! Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес не одобрява продажбата на Ф-16 на Турция

  • боб менендес-
  • сащ-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • ф-16

Боб Менендес също така отбеляза, че САЩ не са близо до тази точка в този момент и че можем да стигнем до тази точка, ако и само ако можем да накараме Турция да изостави своята войнствена позиция както спрямо Гърция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В изказване днес пред гръцката телевизия „Мега“ председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес ясно заяви, че се противопоставя на продажбата на изтребители Ф-16 на Турция, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Според него Държавният департамент на САЩ трябва да заеме по-твърда позиция спрямо Турция, вместо да призовава и двете страни да смекчат реториката си или да намерят мирен начин за разрешаване на различията си, когато само едната страна е войнствено настроена. Менендес също приветства продажбата на самолети Ф-35 на Гърция, отбелязвайки, че Гърция е доказала, че е силен съюзник в НАТО, с правителство и народ, които „споделят нашите ценности“, като същевременно отбеляза, че това е от значение при продажбата на американска военна техника в чужбина.

На въпрос какво ще се случи с продажбата на Ф-16 на Турция, американският сенатор отговори: „Бих искал Турция да бъде различна от тази, която е при президента Ердоган. Турция да бъде надеждният съюзник в НАТО, да спазва международните норми, да не е войнствено настроена към съседите си, да не арестува и затваря журналисти и адвокати, да не обявява внезапно някой от основните си политически опоненти за виновен, за да го дисквалифицира от участие в изборите... Именно в контекста на всичко това се противопоставих на продажбата на Ф-16, защото в крайна сметка, в действителност не сме виждали Турция под ръководството на Ердоган да отговаря на тези очаквания“.

Вместо това, добави той, „това, което видяхме, е Турция, която заплашва друг съюзник в НАТО, Република Гърция, и я заплашва без оправдание, без причина“. Така че според Менендес би било "смущаващо" да се продава военно оборудване на Турция, когато тя предприема подобни действия и когато ясно демонстрира, отново и отново, някои от намеренията си.

Той също така каза, че администрацията на Байдън може да използва позиция му спрямо продажбата, за да накара Турция да действа по различен начин и ако това се случи, „това може да е нещо положително“. Но към момента Менендес възнамерява да продължи да прави това, което е казал, че ще направи, а именно да не одобри продажбата.

Попитан как може да се гарантира, че след продажбата Турция ще продължи да се придържа към добрия тон, в случай че администрацията на Байдън използва позицията си за натиск върху нея и тя се съгласи да спре да заплашва Гърция, за да получи самолетите - Менендес се съгласи, че за това са нужни не само думи. Ще бъдат необходими и действия, каза той, и е необходимо да се обмисли какви условия трябва да бъдат наложени и какви действия са необходими от страна на Турция, за да се гарантира, че турското правителство ще поеме отговорността да изпълни ангажиментите си при такава продажба.

Менендес също така отбеляза, че САЩ „не са близо до тази точка в този момент“ и че „ можем да стигнем до тази точка, ако и само ако можем да накараме Турция да изостави своята войнствена позиция както спрямо Република Гърция, така и спрямо Кипър по отношение на други действия в Източното Средиземноморие, които са неблагоприятни за нашите национални интереси и нашата национална сигурност“.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.

Свързани новини