Отидете към основна версия

4 785 79

Агенти на Кремъл в Европа се опитват да осуетят военната помощ за Украйна

  • бесарабски фронт-
  • военна помощ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • агенти-
  • германия-
  • владимир путин-
  • танкове

Активизираха се политици, бизнесмени и журналисти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Агенти на Кремъл в Европа се опитват да осуетят германската военна помощ за Украйна

©️Александър Коваленко

В продължение на цялата 2022 година Русия чрез свои агенти на влияние в Европа се опитваше да осуети оказването на военна помощ на Украйна. Докато цялото внимание на медиите бе приковано към военните действия в Украйна, в европейското пространство значително се активизираха агентите на Кремъл, политици, бизнесмени, псевдо експерти, политически партии, журналисти и други, с цел да дискредитират ВСУ и да блокират доставките на оръжие на украинските войски.

И една от държавите, където подобна украинофобска дейност на зъбните колела на Кремъл в Европа се усещаше най-много, е Германия. Да, някой може да каже, че украинофобията и лобизма на Русия най-силно са проявени в Унгария, но за разлика от Унгария, от която Украйна няма какво да очаква, защото това е субсидирана страна, живееща в хипертрофиран популизъм, която с нищо не може да помогне, Германия обаче има какво да предложи. Но тя не бързаше. Не бързаше, защото я спъваха проруски елементи и откровени агенти на Кремъл.

Началото на 2023 година стана не по-малко активно в това отношение, а може би дори и по-агресивно. В крайна сметка руското военно-политическо ръководство се оказа в състояние на екзистенциален шок, след като разбра за началото на процеса на прехвърляне на Украйна западни танкове. И, разбира се, най-много ги развълнува изпращането на танковете Leopard 2 на ВСУ. Веднага след като стана известно за готовността да бъдат дадени танкове на Украйна, в Русия започнаха едновременно две информационни кампании.

Първата беше насочена към руснаците и представляваше рефлексия, свързана с това, че западните танкове се унищожават за нула време и е достатъчен взвод с РПГ-7, за да се превърне в пепел батальон Leopard 2 или Abrams. Втората кампания бе насочена към западните потребители и се състоеше например в това, че в немското информационно пространство се разпространяваше внушението, че Украйна “ограбва” Германия, “изнудвайки” я за скъпо оръжие за войната с Украйна, вместо да седне да преговаря с окупаторите. Например, на 21-ви срещу 22-ри януари на аерогарата в Щутгарт, в резултат на хакерска атака, на мониторите се появи плакат с призив да не се дават Leopard 2 и да се спре “ограбването” на Бундесвера. Подобни единични рекламни табели се появиха в различни градове на Германия, подгрявайки негативното отношение към предаването на оръжие и техника на Украйна. А наскоро се появиха едновременно няколко много сложни по смисъл статии, подкопаващи вярата в помощ на Украйна.

Първа беше статията на руската агентка в Австрия, която лобираше интересите на Русия в Европа, Карин Кнайсъл. Статията беше публикувана в руското пропагандно издание “Ведомости“ и в нея продажен политик, танцуващ с Путин като почетен гост на сватбата ѝ, когато в Украйна се лееше кръв, критикува Запада за подкрепа на Украйна. Вторият материал беше дописка в The Economist, в която се лансира идеята за това, че Украйна е “съсипала” германската армия и довела до нейния упадък.

Тоест Украйна е виновна за това, че Русия я нападна, а Германия не може да ѝ помогне напълно, защото многогодишната пацифистка политика е докарала Бундесвера до безсилие?

Източник: zloyodessit

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания