Отидете към основна версия

10 006 106

В Германия пишат: Ако Украйна загуби войната, няма да бъде унищожена само тя

  • украйна-
  • русия-
  • германия-
  • оръжия-
  • танкове-
  • владимир путин-
  • нато-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • изтребители

Става въпрос за една "историческа битка"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Тези, които очакваха, че Володимир Зеленски ще настоява за доставки на изтребители и други тежки оръжия в речта си пред евродепутатите, представляващи близо 450-те милиона жители на страните от ЕС, сгрешиха, пише днес германският в. "Зюддойче Цайтунг", цитиран от БТА.

Вместо това Зеленски повтори думата "благодаря". Той благодари за подкрепата през изминалите месеци и обясни защо допълнителната помощ е нужна дори и на европейците. "Прави се опит да се разруши европейският начин на живот с една тотална война", заяви украинският президент пред европейския парламент. Става въпрос за една "историческа битка" за защита от "антиевропейските сили в съвременния свят", допълни той. "Ние украинците сме на бойното поле заедно с вас", категоричен бе Зеленски.

Посланието беше ясно: ние вече споделяме обща съдба и при поражение от страна на Русия няма да бъде унищожена само Украйна, обобщава "Зюддойче Цайтунг".

Украинският президент трябва да представи резултати от обиколката си в Европа при завръщането си у дома. Дали обаче Зеленски, който обикновено е запознат с емоциите на аудиторията си, би могъл да докосне с подобна реч и жителите на ЕС?, пита се германското издание. Фактът, че в обръщението си пред европарламента той не настоява твърдо за предоставянето на изтребители на Киев вероятно ще се хареса на мнозина. Зеленски обаче не засегна и въпроса, че заради подкрепата, която ЕС оказва на Украйна, милиони европейци страдат от недостиг на енергия и храни, а много компании изпитват страх за съществуването си.

От украинска гледна точка това е разбираемо. Заради жестоката руска война в Украйна всеки ден загиват войници, от небето се изсипва дъжд от ракети, електричеството спира отново и отново, а скоро се очаква Русия пак да започне офанзива. Оцеляването на украинските граждани също е поставено под въпрос.

В следобедните часове на срещата на върха в Брюксел обаче Зеленски даде ясен знак, че страната му обезателно се нуждае от изтребители, за да се бори срещу Русия. "Нямам право да се прибера у дома, без да съм постигнал резултати", каза той.

Но евродепутатите и държавните лидери са наясно, че догодина ще има избори за европарламент. Дотогава най-късно вероятно ще се наложи всички проевропейски партии да обяснят ясно защо и в каква степен ще трябва подкрепят Киев, прогнозира "Зюддойче Цайтунг".

Зад цялостния успех на Зеленски пред аудиторията в европарламента може да се види още нещо интересно, пише австрийският вестник "Щандард". Правителството в Киев може много ясно да разбере кои са "истинските" му бойни другари, оказващи твърда военна подкрепа в жестоката война, и на кои страни може да се разчита в по-малка степен.

Това еднозначно разкрива плана, който стои зад визитите на Зеленски. Пред декември той посети американския президент Джо Байдън и Конгреса, като преди това пътува с влак до Варшава, която е основен съюзник на Киев. Сега той първо посети Лондон, където повдигна въпроса за предоставянето на изтребители и не получи отказ. Той може да разчита на британците. След това той се отправи към Франция, преди да се включи в срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел. Италианската премиерка Джорджа Мелони реагира остро. "Неуместно е", заяви тя по повод решението на Макрон да покани украинския държавен глава на срещата в Париж, на която присъства и германският канцлер Олаф Шолц. Поведението на Мелони отразява реалността в трудните времена на войната, отбелязва "Щандард". Във военно отношение ЕС е едно джудже, но той е важен що се отнася до хуманитарната помощ и възстановяването, ако Украйна оцелее като страна след войната, смята австрийският вестник.

Ако не друго, то поне форумът в Брюксел определи посоката: общността иска да използва всички възможности за икономическо отваряне на Украйна. Целта е тя скоро да стъпи на европейските пазари. Това е важна предварителна крачка към влизане в евросъюза, заключава изданието.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: