Отидете към основна версия

1 324 12

Брюксел: Русия се опитва да провали преговорите между Сърбия и Косово

  • албин курти-
  • александър вучич-
  • косово-
  • сърбия-
  • европейски съюз

Мирният план, изготвен от ЕС, не е оповестен публично, което позволява на двете страни да представят свое тълкуване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия се опитва да провали преговорите между Сърбия и Косово, предупреди днес европейски представител, цитиран от АФП, съобщава БТА.

В понеделник предстои да бъдат подновени преговорите между Белград и Прищина за постигане на "де факто признаване" на двете страни.

Министърът на външните работи на ЕС Жозеп Борел трябва да приеме сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти в понеделник в опит да постигне нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

И двете страни са се съгласили с условията на европейския план, който да доведе до възстановяване на връзките им над две десетилетия след войната между тях, увери европейският служител, пожелал да не се споменава името му.

Успехът на плана обаче ще зависи от прилагането му от двете страни през следващите месеци и Москва се опитва да оказва натиск върху Сърбия да се противопостави на всяко споразумение, каза той.

"Русия неотдавна се намеси", увери той. По думите му руският посланик в Белград е "хиперактивен“, често дава интервюта в печата и твърди, че "сега не е подходящият момент да се обсъжда въпросът за Косово, че трябва да се изчака установяването на нов световен ред между Русия и Запада".

"Виждам това като заплаха, отправена към президента Вучич, предупреждение да не приема предложението... Не забелязах да е оказало влияние върху неговата позиция, но оказа влияние върху част от опозицията в Сърбия, видяхме демонстрации, придружени с насилие", оценява европейският представител.

Косово, бивша сръбска област, чиито 1,8 милиона жители са предимно албанци, обяви независимост през 2008 г., но не е призната от Сърбия. Пет страни от ЕС - Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър също не признават независимостта на Косово.

От ноември 2022 г. напрежението в Северно Косово, където Белград насърчава сръбското малцинство да откаже всякаква лоялност към Прищина, ескалира.

Мирният план, изготвен от ЕС, не е оповестен публично, което позволява на двете страни да представят свое тълкуване.

"Това де факто е признание", каза представителят.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: