Отидете към основна версия

788 10

Украйна има енергийни резерви и не планира нови прекъсвания на тока, ако няма нови удари

  • украйна-
  • енергетика-
  • електричество-
  • министър-
  • херман халушченко

Това заяви министърът на енергетиката Херман Халушченко

Украйна не планира повече прекъсвания в електроснабдяването, ако няма нови удари по инфраструктурата ни, и успя да натрупа известни енергийни запаси, заяви министърът на енергетиката Херман Халушченко след месеци на прекъсвания, причинени от руските бомбардировки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ограничения на тока няма да бъдат въвеждани, при положение че няма удари от страна на Руската федерация по инфраструктурни обекти", заяви министърът в канала в "Телеграм" на министерството. "Прекъсванията ще се използват само за ремонти", отбеляза той.

Халушченко каза, че този отоплителен сезон е бил изключително труден. "Нашите енергетици обаче съумяха да поддържат енергийната система и за трета поредна седмица производството на електроенергия задоволява потреблението, имаме и резерви", каза той.

Украйна, която не произвежда електрогенератори, внесе и получи хиляди генератори, като в петък САЩ обещаха още 10 милиарда долара, за да съдейства за задоволяване на енергийните нужди на Киев.

Отделно главният изпълнителен директор на компанията оператор на украинската електропреносна мрежа "Укренерго" Володимир Кудрицки, каза, че ремонтите на повредената по-рано този месец инфраструктура в град Одеса са завършили.

"От тази вечер в Одеса има повече светлина", написа Кудрицки на страницата си във "Фейсбук". "Екипите, които работиха по възстановяването на мрежите, се преместват в други обекти", добави той.

Пожар, избухнал на 4 февруари в претоварена електроцентрала, остави стотици хиляди жители на града без електричество.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: