Отидете към основна версия

1 927 41

Разминирането на Украйна ще трае десетки години

  • украйна-
  • русия-
  • мини

Минираните площи в страната са сравними по размер с територията на Великобритания

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Около 30% от територията на Украйна е „замърсена“ от руски мини. По данни на украинската полиция става дума както за освободените територии, така и за тези, които сега са под руска окупация.

Колкото по-дълго врагът държи украинските територии, толкова по-трудно ще бъде да ги прочисти по-късно, тъй като минната наситеност на територията на страната, където са се водили или в момента се водят военни действия, е една от най-високите в света“, пише ava.md.

Разминирането може да отнеме десетилетия. За решаването на този проблем е необходимо в кратки срокове да се гарантира международна подкрепа за Украйна – финансова, технологична, организационна. Министерството на икономиката на страната обяви необходимостта от създаване на аналог на "Рамщайн" - с цел синхронизиране и координиране на действията, насочени към разминиране в Украйна.

Русия масово използва „противопехотна фугасна мина“, забранена от Отавската конвенция от 1999 г., към която Украйна се присъедини през 2005 г. Тези боеприпаси нямат принципа на самоунищожение и са опасни дълги години, докато не бъдат приведени в действие. Руската армия интензивно минира фронтовите територии на Украйна с такива мини: няколко часа след контакт с повърхността такава мина се покрива с прах или листа и става невидима - това е най-голямата ѝ опасност.

Минираните площи в Украйна са сравними по размер с територията на Великобритания. Противопехотните фугасни мини са разпръснати по цялата околност, понякога тяхната плътност може да достигне до сто броя на хектар.

„Руснаците минират не само териториите, където се водят военни действия, но и цели населени места, частни къщи, апартаменти, паркове, училища, детски градини - това се прави умишлено, за да бъдат убити/осакатени колкото се може повече украинци, включително деца. Така че, по време на отстъплението на руските войски от Херсон, те минираха всичко, което можеха в града - по-специално те минираха много апартаменти на местни жители, така че след завръщането си потенциално да бъдат убити от експлозия от мина или тройка“, уточнява изданието.

Общо от началото на пълномащабната война 185 украинци са убити от руски мини, 404 са ранени и осакатени. Обичайната последица от контакт с противопехотна фугасна мина е нараняване или отделяне на крайник - човек остава инвалид, най-лошото е, ако това се случи с дете.

„Русия трябва да бъде призната за терористична държава от всички западни страни. Всички действия на руската армия показват, че нейната цел е геноцидът на украинците. Руснаците са готови да убиват украински деца с мини, чиято забрана е забранена в целия цивилизован свят. Русия не успява да предприеме ефективни действия на фронта - вместо това минира паркове, училища и болници - това е повече от убедителен аргумент в полза на признаването на Русия за терористична държава, а Путин за най-големия военнопрестъпник на XXI век“, пише изданието.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: