Last news in Fakti

7 Март, 2023 19:11 1 919 41

Разминирането на Украйна ще трае десетки години

  • украйна-
  • русия-
  • мини

Минираните площи в страната са сравними по размер с територията на Великобритания

Разминирането на Украйна ще трае десетки години - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Около 30% от територията на Украйна е „замърсена“ от руски мини. По данни на украинската полиция става дума както за освободените територии, така и за тези, които сега са под руска окупация.

Колкото по-дълго врагът държи украинските територии, толкова по-трудно ще бъде да ги прочисти по-късно, тъй като минната наситеност на територията на страната, където са се водили или в момента се водят военни действия, е една от най-високите в света“, пише ava.md.

Разминирането може да отнеме десетилетия. За решаването на този проблем е необходимо в кратки срокове да се гарантира международна подкрепа за Украйна – финансова, технологична, организационна. Министерството на икономиката на страната обяви необходимостта от създаване на аналог на "Рамщайн" - с цел синхронизиране и координиране на действията, насочени към разминиране в Украйна.

Русия масово използва „противопехотна фугасна мина“, забранена от Отавската конвенция от 1999 г., към която Украйна се присъедини през 2005 г. Тези боеприпаси нямат принципа на самоунищожение и са опасни дълги години, докато не бъдат приведени в действие. Руската армия интензивно минира фронтовите територии на Украйна с такива мини: няколко часа след контакт с повърхността такава мина се покрива с прах или листа и става невидима - това е най-голямата ѝ опасност.

Минираните площи в Украйна са сравними по размер с територията на Великобритания. Противопехотните фугасни мини са разпръснати по цялата околност, понякога тяхната плътност може да достигне до сто броя на хектар.

„Руснаците минират не само териториите, където се водят военни действия, но и цели населени места, частни къщи, апартаменти, паркове, училища, детски градини - това се прави умишлено, за да бъдат убити/осакатени колкото се може повече украинци, включително деца. Така че, по време на отстъплението на руските войски от Херсон, те минираха всичко, което можеха в града - по-специално те минираха много апартаменти на местни жители, така че след завръщането си потенциално да бъдат убити от експлозия от мина или тройка“, уточнява изданието.

Общо от началото на пълномащабната война 185 украинци са убити от руски мини, 404 са ранени и осакатени. Обичайната последица от контакт с противопехотна фугасна мина е нараняване или отделяне на крайник - човек остава инвалид, най-лошото е, ако това се случи с дете.

„Русия трябва да бъде призната за терористична държава от всички западни страни. Всички действия на руската армия показват, че нейната цел е геноцидът на украинците. Руснаците са готови да убиват украински деца с мини, чиято забрана е забранена в целия цивилизован свят. Русия не успява да предприеме ефективни действия на фронта - вместо това минира паркове, училища и болници - това е повече от убедителен аргумент в полза на признаването на Русия за терористична държава, а Путин за най-големия военнопрестъпник на XXI век“, пише изданието.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    34 4 Отговор
    Вярно е да! Укрите всичко минират. Не мислят за хората въобще!
  • 2 кучитата

    19 2 Отговор
    Минират, като си разхождат домашните любимци без каишки и не почистват след нуждите им така ще има мини насред път и под път даже
  • 3 отшелника

    12 2 Отговор
    ГРЕШИТЕ ,СКОРО ИДВАТ НА ПОМОЩ РАБОТЯГИТЕ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ
  • 4 Бурхныбэлэг чадалтай

    16 2 Отговор
    Русия като стигне до Киев ще почне да разминира на Изток!
  • 5 ХАХАХА

    28 2 Отговор
    Ами да не се самоминират ,те руснаците нали с лопати се бият, с това миниране досега да ги бяха направили на кайма ,ама нали пропагандата издига кой ли се хваща на въдицата ви.

    Коментиран от #10

  • 6 Сапьор

    6 2 Отговор
    Който сее ветрове,жъне мини..
  • 7 Да, бе

    11 1 Отговор
    Спокойно, руснаците ще се справят...
  • 8 От страни

    17 2 Отговор
    Пак лъжа - русняците не минират полетата като укрите. А разминирането ще стане. Като почнат да издават жилязото на скрап всекви Леопарди и Бредлита таман ще разминират та и мините ще идат за железо. Не им берете грижата на русняците кво ще праят в Украйната после, след победата.
  • 9 А 8 ГОДИНИ КОЙ МИНИРА УКРИЯ И

    20 2 Отговор
    РАЗКОПА КИЛОМЕТРИ ТРАНШЕИ ОКОЛО ВСЯКО СЕЛЦЕ ОТ 3 КЪЩИ ДАЖЕ - ВИЖДАТ СЕ НА ГУГЪЛ КАРТАТА ............ ВСИЧКО Е ПЛАНИРАНО ЗАЕДНО С НАТОВЦИТЕ НА БАЙГЪН ! ПУТИН ВСИЧКО ЩЕ РАЗКОПАЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 9 ГОДИНИ !

    Коментиран от #11

  • 10 От страни

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    Пример на това как пропагандата измислена от краварите или не работи или работи обратното - това с лопатите го измислиха като нещо унизително за Русия ама при нас това проработи точно в противоположна посока - всичко живо се базика че русняците и с лопати побеждават натовско оръжие. Това показва колко сме далеч от тех ментално и колко сме по издържливи на техните лъжи.

    Коментиран от #17

  • 11 От страни

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "А 8 ГОДИНИ КОЙ МИНИРА УКРИЯ И":

    Кажи го на подлогите че те постоянно питат що Русия се предвижва с метри за година - щото това са подготвени укепени райони за 8 години. Ама минат ли ги ще вървят по ататък със скороста на бързия влак. Щото тук са укрепените позиции а по навътре ищичко няма.
  • 12 Българин

    16 0 Отговор
    Да ви пусна ли клипа как украинци минират ниви? А клипа как малоумни укри разтоварват противотанкови мини от самосвал за насипни товари и то в склад с амуниции? Няма такива идиоти
  • 13 За протокола

    10 0 Отговор
    В Полша, в горите близо до границата с Германия, все още има предупредителни надписи за мини...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мим33

    8 0 Отговор
    Информация тук може да даде най,,компетентния,,и информиран подробно от зеления гущер , Прокопийййй...
  • 16 Африканец

    1 13 Отговор
    Гледам тука пълно с жалки русифилистични мечтатели. Дерзайте!

    Коментиран от #22

  • 17 ХАХАХА

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "От страни":

    Не знам на колко си години ,но в момента има повече русофили отпреди 10 1189 точно заради брутална пропаганда ,но явно целта са 18,20 годишните.

    Коментиран от #21, #23

  • 18 Мимч

    10 1 Отговор
    Няма какво да разминирват.Тая територия се обявява за пустинна и толкова.Ако има умни живущи там,веднага напускат и отиват в Русия да работят във военните. заводи,за да помогнат на руснаците да проганят или унищожат оня зелен цирей...
  • 19 Цялата истина

    11 1 Отговор
    Употребата на противопехотни мини е нещо ужасно. Но да не забравяме да споменем, че и САЩ отказаха да подпишат конвенцията от Отава 1999 за противопехотните мини. Това тогава доведе и до това Русия и други държави да не подпишат. Така че когато се казва нещо трябва да споменаваме пълната истина.
  • 20 Затова

    10 0 Отговор
    наркофашиста да спре да ТЪРЧИ по света и проси пари и оръжие!
    Да седне на задните чи части и помисли за украинците!!!
    Иначе наистина ще воюват до последния украинец за кеф на бай дънЧО и клоуна.
    Другата потърпевша е Европа!
  • 21 Те Така Те

    0 11 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХА":

    Ти дали случайно помниш( ако въобще си бил роден преди 10.11.89) , колго съветска/руска пропаганда имаше в продължение на 45 години? Помниш ли , как ни обяснявах, че американските войници се напивали с кока-кола и се търкаляли като прасета? Щото аз помня. И се басирам , че по времето на комунизма, с удоволствие си пил кока-кола и на опашки си се редил и връзки си вадил , щото тва бяха двата начина да си купиш. Пак казвам, ако въоще си бил роден. Та , ако обичаш , не ми говори за пропаганда.

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 От страни

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХА":

    65 набор съм. Не е пропаганда - не лъжи. Баш пропагандата от Русия е затворена брутално - всички руски канали са затворени. Просто младежите ни са умни и почнаха повече да разбират. Отначалото бяха маяни от запада ама истинското лице на уж красивите картини показа че е лъжа и сега симпатизантите на Русия станаха много. Имаше време по форумите бяхме единични коментари за Русия а сега е обратното еденици срещу Русия.

    Коментиран от #27, #34

  • 24 От страни

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Те Така Те":

    Кви опашки за кока-кола бълнуваш? Имаше я свободно а пък швепса си го произвеждахме без лиценз и даже не знаехме че колата е чужда мислехме че е наша напитка.

    Коментиран от #26

  • 25 ХАХАХА

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Те Така Те":

    Аааа,хич недей да си измисля, защото аз съм на 65 години и не съм чувал такова нещо . Тази приказка я пуснаха след 10 11 89 да доказват колко прости са били българите и са се хванали на такива въдица. В София пускаха кола овреме на време ,а по ресторантите кока кола имаше ,при това ресторанти ,а не като сегашните кръчми. Не съм съгласен с тебе ,че комунистическата пропаганда е била такава като сега.С поред мен беше много по умерена и затова 10 11 89 се посрещна като празник. Кой разбрал ,разбрал какво искам да кажа.
  • 26 ХАХАХА

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "От страни":

    Ееее,хайде и ти сега чак дотам да мислим че кока кола е наша напитка не е било, но за швепса си прав . Сега междудругото вкуса на колата и швепса няма нищо общо с този отпреди 35 години.
  • 27 ХАХАХА

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "От страни":

    Нещо не четеш правилно,но ако искаш информация без пропаганда избери си руски сайт и го чети ,дори ще прочетеш и коментарите на форумците. Там междудругото доста разумно коментират и не са така разделени като при нас.
  • 28 Дрън дрън та пляс

    1 0 Отговор
    Сащ е ес ще им пратят милиарди доларе да си разминират
  • 29 ХАРОН

    3 0 Отговор
    100 да трае и да е за пример на нашмъркано - дръзналите! Кокаински ще се справи, сигурен съм!
  • 30 Гориил

    3 0 Отговор
    Само минни полета възпират фанатизма на Киев. Освен това Русия разполага с най-модерните системи за дистанционно копаене в света (специален контейнер се отваря при падане и разпръсква мини на стотици метри около себе си).Мините не трябва да се заравят. Експлодират при приближаване и не оставят шанс. Ето защо настъплението на остатъците от украинската армия на юг е невъзможноМините не трябва да се заравят. Експлодират при приближаване и не оставят шанс. Ето защо настъплението на остатъците от украинската армия на юг е невъзможно (минните полета са с дълбочина от няколкостотин метра до няколко километра) .
  • 31 Скайнет

    1 4 Отговор
    А репарациите, които ще плаща Русия ще бъдат стотици години.

    Коментиран от #32, #38

  • 32 Гориил

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Скайнет":

    Бих казал друго. Инвестициите в освободените региони ще бъдат многомилиардни. Някога СССР превърна България в просперираща държава. Вярно е, че Москва не одобряваше ЛГБТ пропагандата и не подкрепяше демагозите.
  • 33 Мини има ама не са руски

    3 1 Отговор
    Всички знаем кой минира в Украйна и Черно море. Така е като ви бият на бойното поле, измисляте фалшиви новини в интернет.
  • 34 Разбира се

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "От страни":

    Същото се наблюдава и на запад! От очевидци. Не че обичат Русия или Путин или че искат да живеяр там, но на Русия и Путин се надяват да размажат перверзния, тираничен кабал, който ги е хванал за гушите и да си върнат обратно демократичния, свободен проспериращ запад. И им стискат палци!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Иво

    0 0 Отговор
    Заминирана е от укрофашистите а не от руснаците и стига с тия фалшиви новини и проукрофашистка пропаганда
  • 40 Туй дето него знаеш

    0 0 Отговор
    Верно Кока Колата е имаше но цената и беше 0.25 лв. А бирата 0.23лв затова често пиехме бира с пиле на грил рядко кола Сайдера който беше добро пиене направено от истински Карамел 0.08лв
  • 41 Туй дето него знаеш

    0 0 Отговор
    Изглежда смешно армия която бавно напредва Соледар Бахмут и др. Да минирва с мини произведени в САЩ.
Новини по държави: