Отидете към основна версия

2 199 55

Кога и защо Путин намрази Запада?

  • владимир путин и запада-
  • кога путин намрази запада

Този момент е много конкретен - 2004 г., или по-скоро 1 септември същата година, вземането на стотици деца като заложници в училище в Беслан. Преди това отношенията на Путин с администрацията на Буш бяха, в сравнение с днешните, немислимо близки и топли.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влиятелният колумнист на американския вестник "Вашингтон Пост" Дейвид Игнациус (на когото, между другото, беше забранено да влиза в Русия миналата пролет) прочете колекция от разсекретени материали за американската външна политика, написани по време на прехода от администрацията на Джордж У. Буш към администрацията на Барак Обама през 2008-2009г. Неговата статия откроява момента, в който отношението на Владимир Путин към Запада се промени драстично и се роди недоволството, което сега толкова често се чува в речите му.

Този момент е много конкретен - 2004 г., или по-скоро 1 септември същата година, вземането на стотици деца като заложници в училище в Беслан. Преди това отношенията на Путин с администрацията на Буш бяха, в сравнение с днешните, немислимо близки и топли. Известно е, че Путин беше първият, който се обади на Буш след атентатите от 11 септември 2001 г. Той подкрепи, и то не само на думи, американската военна кампания срещу Ал-Кайда и талибаните (и двете движения все още са формално забранени в Русия). В началото на 2004 г. седем източноевропейски държави, включително балтийските държави, които граничат с Русия, се присъединиха към НАТО. Това не се хареса на Путин, но той говореше за това без сегашната горчивина, пише Томас Греъм, директор за Русия в Съвета за национална сигурност на Буш.

Острите нотки се появяват за първи път след Беслан. В реч (запомнена в Русия с обявяването на края на преките избори за губернатори) Путин директно обвини САЩ и Запада в подпомагане на чеченските сепаратисти. Знак за това за него беше предоставянето на политическо убежище в САЩ на Иляс Ахмадов. Администрацията на Буш в крайна сметка го остави, сенатор Джон Маккейн се срещна с Ахмадов и Националният фонд за демокрация му даде стипендия. В същото време не е имало пряка подкрепа за сепаратистите от страна на САЩ, пише Игнациус, позовавайки се на щателна проверка, извършена от мозъчния тръст Belfer Center.

Един от източниците на колумниста в сегашната администрация анонимно се съгласява, че "2004 г. беше повратна точка, в това няма съмнение". Още тогава американското разузнаване започва да получава информация, че силовите структури от обкръжението на Путин започват да го съветват да скъса решително със Запада.

В края на 2004 г. в Украйна започна Оранжевата революция, която според Игнациус и неговите източници укрепи у Путин този нов мироглед. През 2007 г. той вече ясно го изрази в известната си реч по време на Мюнхенската конференция по сигурността. А през 2008 г. тогавашният посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс съобщи, че Путин му е задал въпроса: "Не знаете ли, че Украйна не е истинска държава?"

"Тази "алтернативна история" не оправдава ужасяващите престъпления на Путин в Украйна", пише Игнациус. "Неговото нахлуване в съседна страна беше незаконен и неоправдан акт на безмилостен авторитарен владетел. Но при оценката на корените на такъв конфликт е полезно да се разбере нагласата на врага и ясно да се види пътя към бедствието."

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания