Last news in Fakti

10 Март, 2023 11:00 2 193 55

Кога и защо Путин намрази Запада?

  • владимир путин и запада-
  • кога путин намрази запада

Този момент е много конкретен - 2004 г., или по-скоро 1 септември същата година, вземането на стотици деца като заложници в училище в Беслан. Преди това отношенията на Путин с администрацията на Буш бяха, в сравнение с днешните, немислимо близки и топли.

Кога и защо Путин намрази Запада? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влиятелният колумнист на американския вестник "Вашингтон Пост" Дейвид Игнациус (на когото, между другото, беше забранено да влиза в Русия миналата пролет) прочете колекция от разсекретени материали за американската външна политика, написани по време на прехода от администрацията на Джордж У. Буш към администрацията на Барак Обама през 2008-2009г. Неговата статия откроява момента, в който отношението на Владимир Путин към Запада се промени драстично и се роди недоволството, което сега толкова често се чува в речите му.

Този момент е много конкретен - 2004 г., или по-скоро 1 септември същата година, вземането на стотици деца като заложници в училище в Беслан. Преди това отношенията на Путин с администрацията на Буш бяха, в сравнение с днешните, немислимо близки и топли. Известно е, че Путин беше първият, който се обади на Буш след атентатите от 11 септември 2001 г. Той подкрепи, и то не само на думи, американската военна кампания срещу Ал-Кайда и талибаните (и двете движения все още са формално забранени в Русия). В началото на 2004 г. седем източноевропейски държави, включително балтийските държави, които граничат с Русия, се присъединиха към НАТО. Това не се хареса на Путин, но той говореше за това без сегашната горчивина, пише Томас Греъм, директор за Русия в Съвета за национална сигурност на Буш.

Острите нотки се появяват за първи път след Беслан. В реч (запомнена в Русия с обявяването на края на преките избори за губернатори) Путин директно обвини САЩ и Запада в подпомагане на чеченските сепаратисти. Знак за това за него беше предоставянето на политическо убежище в САЩ на Иляс Ахмадов. Администрацията на Буш в крайна сметка го остави, сенатор Джон Маккейн се срещна с Ахмадов и Националният фонд за демокрация му даде стипендия. В същото време не е имало пряка подкрепа за сепаратистите от страна на САЩ, пише Игнациус, позовавайки се на щателна проверка, извършена от мозъчния тръст Belfer Center.

Един от източниците на колумниста в сегашната администрация анонимно се съгласява, че "2004 г. беше повратна точка, в това няма съмнение". Още тогава американското разузнаване започва да получава информация, че силовите структури от обкръжението на Путин започват да го съветват да скъса решително със Запада.

В края на 2004 г. в Украйна започна Оранжевата революция, която според Игнациус и неговите източници укрепи у Путин този нов мироглед. През 2007 г. той вече ясно го изрази в известната си реч по време на Мюнхенската конференция по сигурността. А през 2008 г. тогавашният посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс съобщи, че Путин му е задал въпроса: "Не знаете ли, че Украйна не е истинска държава?"

"Тази "алтернативна история" не оправдава ужасяващите престъпления на Путин в Украйна", пише Игнациус. "Неговото нахлуване в съседна страна беше незаконен и неоправдан акт на безмилостен авторитарен владетел. Но при оценката на корените на такъв конфликт е полезно да се разбере нагласата на врага и ясно да се види пътя към бедствието."

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    51 22 Отговор
    Кажете една причина да го обича?

    Коментиран от #8, #35, #53

  • 2 провинциалист

    43 18 Отговор
    Заглавието да се чете "Кога и защо Западът намрази Путин".

    Коментиран от #33

  • 3 Кога

    29 3 Отговор
    го е обичал ?

    Коментиран от #5

  • 4 Отец Дионисий

    49 25 Отговор
    От хилядолетия Запада организира кръстоносни походи срещу православието и славяните но винаги завършват безславно.

    Коментиран от #37, #41

  • 5 Последния Софиянец

    45 21 Отговор

    До коментар #3 от "Кога":

    И защо трябва да обича лицемери които му копаят гроба.

    Коментиран от #39

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 3343

    27 8 Отговор
    Но при оценката на корените на такъв конфликт е полезно да се разбере нагласата на врага и ясно да се види пътя към бедствието."
    Отнасясе и за родните амеранкофили, които се правята н по Католици от Байдън..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПалавНИК

    17 12 Отговор
    Мдааааа..... Беслан. Първият "голям" репортаж на Маргарита Симонян.....

    Така добре се подложи че накрая се оказа шеф..... И до ден днешен ръси глупости и не си чете коректно аутокюто.

    Коментиран от #38

  • 10 Последния Софиянец

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Ти обичаш ли касиера в супермаркета?
  • 11 От страни

    34 13 Отговор
    Не ви мрази човека. Просто е информиран. МНОГО информиран. То ако ви научи човека истинските работи даже нашите подлоги ще нарамят колци да вървят да ви трепят. Сащтанистите са тумора на тялото на планета Земя. Тумора убива организъма в който живее и не разбира че със смъртта на тялото ще изчезне и той. Това е логиката на паразити. Те са паразитите на света. Нищо - чичко доктор идва, ще прави боц....

    Коментиран от #18

  • 12 Радио Чукотка

    20 28 Отговор

    До коментар #8 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    имаха шанс да заприличат на хора, не е като да нямаха.

    След падането на комунизма- Щатите им наляха бая парички, Западът наля луди инвестиции...

    Направиха им заводи за чудо и приказ.

    Но то не ще да става човек- иска си да е руснак. Правиха само глупост след глупост. Нищо не научиха, нищо не приложиха. Накрая се оказа, че Макдоналдс като се изнесоха- те и едни картофи не могат да изпържат!

    Дай им едно плашене с войни и армии, докато не се н@$раха и там, та целият свят ги видя колко могат, и им се смее.

    От тези- хора не става. От маймуните са станали, но от тези- не.

    Дано цивилизованият свят си е научил урока- оттук нататък- никакви помощи, никакви инвестиции. ОК- хора сме- като вземат да мрат от глад- по идна паница леща, и дотам.

    Това е рецептата. А- и бой! Щото- то като изяде паницата с леща- веднага ще вирне гребена- да се прави на велико. Та тогава- бой, пак глад, пак паница леща, пак бой... И така- в цикъл.
  • 13 ал пиwколап

    17 12 Отговор
    много го намразихте шаломович ама ако го смени някой истински руски пшатриот просто ви е бедна фантазията какво ще последва с колективняи ви запад
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не е нужно

    30 2 Отговор
    Путин да намразва запада. Достатъчно е запада да се занимава с интригите на САЩ срещу Русия, за да ги постави Путин на място! Истината е, че САЩ се плашеха от сближаването на Русия и Европа. Мощната икономика на Европа, ресурсите и военната мощ на Русия, пращаше САЩ в десета глуха! И те се погрижиха за това! Глупака и губещият е Европа в момента.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПалавНИК

    13 19 Отговор

    До коментар #11 от "От страни":

    Толкова е информиран, че чак парадните униформи раздал😆😆😆Щели да го посрещнат с хляб и сол в Киев😃😃😃Хапна дръвцето и сега се чуди как да обяви край на Смешната Военна Осирация.
  • 19 стоян георгиев

    12 10 Отговор
    Путин винаги е мразил запада.още.ма 14 се е обадил да го вземат в КГБ.това е патологията на комунизма.винаги е работил срещу запада ,но в първите години а и не само тогава той прикриваше омразата си за да натрупа мощ .неговата омраза я знаеха добре маса руски интелектуалци политици и журналисти и предупреждаваха кво да се очаква ,но на запад Путин имаше фенове включително и сред политиците,които пренебрегваха предупрежденията и се стигна до тук,което руските интелектуалци също очакваха.
  • 20 Мнение

    21 8 Отговор
    Когато разшириха 3 пъти Нато към границите на Русия, а обещаха да не го правят!
    И когато инвестираха 5млрд долара в поредния незаконен преврат през 2014 г в Украйна!
    И когато сключиха Минските споразумения с ясното съзнание, че тия споразумения са само за печелене на време, за да въоръжат Зеления фашист!

    На запада може да се вярва точно колкото на запален кибрит в помещение, с леко изтичащ пропан бутан!!!

    Вероятно вече много европейци се усетиха, че "партньорите" им зад океана, ползват стария континент като изтривалка във всяко едно отношение! Та не е късно момента в който народите ще започнат да свалят своите лидери, зависими към фащ!!!
  • 21 Западът е Зло

    15 10 Отговор
    Путин не си губи Времето да мрази Злото,просто целенасочено го Денацифицира и Демилитаризира..
  • 22 ТИРбушон

    8 9 Отговор

    До коментар #14 от "От страни":

    Даже съм споменал името на късия цар.... Защо ли всички диктатори са еднакви🤔
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 КОНТРАТА

    16 6 Отговор
    ФАЩ са спонсори на тероризма
  • 28 Така е

    6 3 Отговор
    При психическите болести винаги има повратна точка. Безсмислени обяснения.

    Коментиран от #32

  • 29 Всички бесни кучета,

    14 13 Отговор
    фашисти и кравари повече няма да стъпят в Укрия! Мирните оферти на Русия преди и след началото на СВО свършиха!

    Укрите ще "благодарят" за съдбата си на зеления небръснат милиардер на мейдана подобаващо! Ще го намерят!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Чебурашка

    6 8 Отговор
    Слава на Владимир, Слава на императора...
  • 32 Сороската пропаганда

    11 12 Отговор

    До коментар #28 от "Така е":

    маниакално се е фиксирала върху личността на Вова... Прапагандистите изляха тонове лъжи и помия, не жалиха никакви средства и резултатът е нулев! Вова им сложи прът в колелата и наруши хегемонията... Не е Горбачов/Елцин и няма да отстъпи нито инч назад... Страдащите от мания за изключителност и безнаказаност отвъд океана водят последната си война на чужда територия! От тях зависи дали ще "се срещнат с предизвикателства, каквито не са виждали в историята си" (б.а. кратка и безлична)!

    Коментиран от #43

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Антон

    12 11 Отговор
    Путин не мрази Запада. Путин се страхува от него и по-конкретно НАТО. Затова нападна страна извън НАТО, но и там Русия губи.
  • 35 Путин мрази Запада

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Но обича своя Ролекс
    Своя Мерцедес
    Своето италианско яке
    Своите американски дънки
  • 36 реру

    15 4 Отговор
    "Кога и защо Путин намрази Запада?"

    Още когато е приет в школата на КГБ и защото така са го възпитали /обучили/...
    След това всичко си идва на мястото...

  • 37 Да ти напомня...

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Дионисий":

    Срещу Православието, викаш...А знаеш ли ти, сине майчин, кой е граф Игнатиев? Няма по-голя българомразец от него..той е причината и по негово бнастояване са заточени българските владици в Цариград..той е основата на налагането от Руската и Вселенска църква на схизмата, наложена над БПЦ. И ще ми говориш за Православие...
  • 38 Некой си

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПалавНИК":

    Точно тя със своите преки репортажи стана виновник за станалото кръвопролитие..ФАКТ. Сега е във всеки руски зомбовизор...
  • 39 да ти кажа ...

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Амиии..заради колекцията си от часовници, които сумарно са на такава стойност , че биха стигнали да се газифицира всяко домакинство в Новосибирска област.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Перо

    10 5 Отговор
    Западът не е спирал враждебната дейност срещу Русия, от 1918 г., до сега, независимо от периодите на изостряне или затишие на отношенията и ситуацията във времето! Украйна е поредната “цветна революция”, чрез военен преврат с жертви и създаване на режим с анти-руска насоченост! Русия се явява единствения враг с възможна ескалация на враждебни движения срещу печатарите на зелено, убили няколко президента!
  • 43 Сорос

    5 7 Отговор

    До коментар #32 от "Сороската пропаганда":

    Какво да се фокусираме .
    Дърт педо.фил , обичащ момченца .
    На такъв какво внимание да му се обръща .
  • 44 !!!?

    8 1 Отговор
    Путин е мрази никого...той само денацифицира !!!?

  • 45 Абсурдистан

    5 2 Отговор
    Пълни измишльотини! Путин мрази запада още преди да стане част от КГБ, а след това е намразил и всяка форма на демокрация и независимост!
  • 46 Мдам

    3 4 Отговор
    Всички насаждени емоцийки са западна пропаганда и форма на контрол... Дядя Вова е про, работи без много да влага емоция.
  • 47 Бацо прецедател

    1 1 Отговор
    Оште коги е бил лафкажиа на КГБ клуба у Дрезден некой местен се вмъкнал тайно и мо е апнал хеминдекса! После коги е станало обеденението омразата мо се распростряла над целио ЕС деа! Те това е!

    Коментиран от #51

  • 48 Че то когато

    1 3 Отговор
    ти обградят държавата с военни бази на държава терорист и съюз на подобни, /САЩ и ЕС/, когато доказани войнолюбци нападат приятелските ти страни, какво очаквате?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 М@чк@й Путин,

    1 1 Отговор
    ъачкай западенските поделци.
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Бацо прецедател":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска реванш и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ....знаем какъв е краят му.

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ПИ3ДИН

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще закривам кочината мужици - пари нема действайте !
  • 54 Така е

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Точно казано и ясно обяснено. Тези не преглътнаха падането на комунизма.И тогава уж имаха врагове, а се оказа, че единствения им враг са самите те, корупцията и водката. Сега е същото.
  • 55 Пироги с лук и вакса за обувки

    2 0 Отговор
    Всеки руzнак намразва запада когато види как белите хора живеят там. Имах приятел руzнак дето псуваше по запада но караше немски и американски автомобили. Имаше къща в Испания и ходеше на почивки в Азия. Нормалното му състояние беше че - Когато ги унищожим всичко ще е наше. Гаден народ некадърен завистлив и постоянно с мераци за унищожаване на свободния свят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания