Отидете към основна версия

1 188 13

Австралия ще купи пет атомни подводници от САЩ

  • подводници-
  • аукус-
  • сащ-
  • атомни подводници-
  • китай-
  • австралия-
  • канада-
  • ядрено оръжие

Подводниците няма да пренасят ядрено оръжие

Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия ще купи до пет атомни подводници от САЩ. Канбера също така иска да изгради нова генерация подновници заедно с Вашингтон и Лондон.

Австралийският премиер Антъни Албанезе, британският му колега Риши Сунак и американският президент Джо Байдън обсъдиха съвместните планове между трите държави по време на срещата на тримата в Сан Диего, Калифорния. Тя се проведе в рамките на пакта АУКУС, който Австралия, Великобритания и САЩ създадоха през 2021 година.

Подводниците няма да пренасят ядрено оръжие

Албанезе заяви, че подводниците са "най-голямата единична инвестиция в отбранителните способности на Австралия в цялата ни история". Джо Байдън каза, че споразумението с Австралия и Великобритания ще увеличи "перспективата за мир за десетилетия" в Индийско-Тихоокеанския регион. "Тези подводници се задвижват с ядрена енергия, но не са заредени с ядрени оръжия", подчерта американският президент.

Пактът АУКУС бе създаден в отговор на растящата доминация на Китай в региона. Австралия иска да закупи от САЩ три атомни подводници "Вирджиния", които са с конвенционално въоръжение. Предвижда се и опция за закупуване на още две. Американските подводници трябва да бъдат доставени през следващото десетилетие.

Австралия, САЩ и Великобритания планират и да създадат заедно ново поколение ядрени подводници. Те също ще бъдат задвижвани с ядрени двигатели, но ще са с конвенционално въоръжение. Проектът, базиран на британски модел подводница, носи името SSN-AUKUS. Великобритания трябва да предаде първата от тези подводници на британските военноморски сили в края на 2030 г., а Австралия - на австралийските военноморски сили в началото на 2040 г.

За да се ограничи влиянието на Китай

Ядрените подводници могат да се движат на големи разстояния и са трудни за локализиране от противника. Покрай създаването на АУКУС Австралия се отказва от дълго планирана сделка с Франция за подводници на стойност няколко милиарда долара. Решението на Канбера доведе до остра реакция от страна на френското правителство и до напрежение в отношенията между Париж и Вашингтон.

С пакта АУКУС САЩ, Великобритания и Австралия искат да се противопоставят на засиленото влияние на Китай в южната част на Тихия океан. Регионът е поле за конкуренция между Китай и САЩ. От известно време Пекин се опитва да установи по-силно военно, политическо и икономическо присъствие в Тихия океан. Китай остро разкритикува създаването на АУКУС. Правителството в Пекин нарича съюза "опасен" и го определя като опит за притискане на Китай.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: