Last news in Fakti

14 Март, 2023 12:34 1 177 13

Австралия ще купи пет атомни подводници от САЩ

  • подводници-
  • аукус-
  • сащ-
  • атомни подводници-
  • китай-
  • австралия-
  • канада-
  • ядрено оръжие

Подводниците няма да пренасят ядрено оръжие

Австралия ще купи пет атомни подводници от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия ще купи до пет атомни подводници от САЩ. Канбера също така иска да изгради нова генерация подновници заедно с Вашингтон и Лондон.

Австралийският премиер Антъни Албанезе, британският му колега Риши Сунак и американският президент Джо Байдън обсъдиха съвместните планове между трите държави по време на срещата на тримата в Сан Диего, Калифорния. Тя се проведе в рамките на пакта АУКУС, който Австралия, Великобритания и САЩ създадоха през 2021 година.

Подводниците няма да пренасят ядрено оръжие

Албанезе заяви, че подводниците са "най-голямата единична инвестиция в отбранителните способности на Австралия в цялата ни история". Джо Байдън каза, че споразумението с Австралия и Великобритания ще увеличи "перспективата за мир за десетилетия" в Индийско-Тихоокеанския регион. "Тези подводници се задвижват с ядрена енергия, но не са заредени с ядрени оръжия", подчерта американският президент.

Пактът АУКУС бе създаден в отговор на растящата доминация на Китай в региона. Австралия иска да закупи от САЩ три атомни подводници "Вирджиния", които са с конвенционално въоръжение. Предвижда се и опция за закупуване на още две. Американските подводници трябва да бъдат доставени през следващото десетилетие.

Австралия, САЩ и Великобритания планират и да създадат заедно ново поколение ядрени подводници. Те също ще бъдат задвижвани с ядрени двигатели, но ще са с конвенционално въоръжение. Проектът, базиран на британски модел подводница, носи името SSN-AUKUS. Великобритания трябва да предаде първата от тези подводници на британските военноморски сили в края на 2030 г., а Австралия - на австралийските военноморски сили в началото на 2040 г.

За да се ограничи влиянието на Китай

Ядрените подводници могат да се движат на големи разстояния и са трудни за локализиране от противника. Покрай създаването на АУКУС Австралия се отказва от дълго планирана сделка с Франция за подводници на стойност няколко милиарда долара. Решението на Канбера доведе до остра реакция от страна на френското правителство и до напрежение в отношенията между Париж и Вашингтон.

С пакта АУКУС САЩ, Великобритания и Австралия искат да се противопоставят на засиленото влияние на Китай в южната част на Тихия океан. Регионът е поле за конкуренция между Китай и САЩ. От известно време Пекин се опитва да установи по-силно военно, политическо и икономическо присъствие в Тихия океан. Китай остро разкритикува създаването на АУКУС. Правителството в Пекин нарича съюза "опасен" и го определя като опит за притискане на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    14 0 Отговор
    Хе хе а от Франция некое и друго шише шампанско за церемонията по пускането им на вода Може и Макроновица да поканят за целта

    Коментиран от #2

  • 2 1944

    3 17 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    мноооо смешно .... само един залп на шести американски флот и матушката ви изчезва от картата.

    Коментиран от #4

  • 3 Иван

    14 2 Отговор
    Куба да купи две ядрени подводници от Русия.
  • 4 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "1944":

    Ако беше вярно, досега да са го направили. Ама няма с какво. САЩ имат стари ракети Минитмънт 3, на които не срокът на годност е изтекъл и не се ли знае, колко от тях ще стигнат целта. В подводниците имат стари Трайдънт. При последният опит от английска подводница Венгънс, ракетата се насочи към САЩ и трябваше да я унищожат във въздуха. В момента дори Северна Корея има по добри ракети от цялото НАТО. Затова да мълчат и да слушкат.

    Коментиран от #7

  • 5 Онзи

    7 1 Отговор
    Франсетата,ще бъдат поканени в частта,запазена за френска любов

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Подлоги

    8 1 Отговор
    Иначе трябваше да ги бракуват!
  • 7 1944

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    на рООсия ръждивите тръби нема да излязат от силозите. ти си тръгнал за северно корейските клоуни да ми говориш. ква технология от хора дето освен ръчна количка друго не могат да произведат.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смех 😆🤡🤣

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Онзи":

    Не тая част е предвидена за мякати
  • 10 РЕАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "1944":

    На Русия основните ракети са мобилни и не са в силози, ама отде да ги знаеш тия работи. Постоянно ги обновява и в момента, като Сармат няма никой в Света. На САЩ им тряперят маратонките, като чуят Сатана, Буревестник и Посейдон. Уплашиха се , като разбраха, че Русия излиза от договора СТАРТ . Ще си сложат отново ЯРС във влакови композиции и Господ няма да знае къде са.
  • 11 Гост

    3 0 Отговор
    Преди три дена писахте за три подводници. Айде да си уточнявате лъжите преди публикация. За маловажни неща лъжете като ци…, пък какво остава за важните.
  • 12 Тити

    2 2 Отговор
    С тези темпове всеки пети Американец ще е милионер продажбите на оръжия и газсав своят апогей заслугата е на Рашистите които стават все по бедни
  • 13 Антифашист

    1 1 Отговор
    Нали бяха вчера 3 подводници, днеска вече 5 утре 10 по други ден 20 чертежа...
Новини по държави: