Отидете към основна версия

1 018 24

Още наказания! Нови санкции от САЩ срещу мрежи в подкрепа на иранските безпилотни и оръжейни програми

  • иран-
  • сащ-
  • санкции-
  • ракети-
  • ядрена сделка-
  • дрон

В изявление на министерството на финансите на САЩ се посочва, че мрежата действа в полза на министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Техеран

Снимка: Shutterstock

Съединените щати наложиха днес санкции на четири фирми и три физически лица в Иран и Турция, обвинявайки ги в подкрепа на иранските програми за безпилотни самолети и оръжия чрез участието им в мрежа, която доставя на Иран оборудване, включително двигатели за безпилотни самолети с европейски произход, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление на министерството на финансите на САЩ се посочва, че мрежата действа в полза на министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Иран.

Това е поредният ход на Вашингтон, насочен срещу иранските безпилотни летателни апарати, посочва агенцията. По-рано този месец САЩ наложиха санкции на базирана в Китай мрежа по обвинения, че е доставила части на иранска компания, участваща в производството на дронове, използвани от Техеран за атаки по петролни танкери и изнасяни за Русия.

Сред уличените е Аманала Пайдар от базираната в Иран компания Дифенс текнолъджи енд сайънс рисърч сентър (Defense Technology and Science Research Center), който според министерството е служил като търговски мениджър и агент по поръчките.

Посочен е и турският гражданин Мурат Букей, който улеснявал снабдяването на Пайдар чрез вече несъществуващата си компания "Озон спор" с различни стоки с приложение в отбраната, включително устройства за засичане на химически и биологични вещества.

Министерството на финансите заяви, че Букей също така се е опитал да предостави двигатели с европейски произход за безпилотни летателни апарати и ракети земя-въздух на Пайдар и отделно е продал над 100 двигателя с европейски произход за дронове и свързани с тях аксесоари на стойност над 1 млн. долара на компании, които вероятно са прехвърлили тези продукти в Иран.

През април миналата година Върховният съд на Испания се съгласи да екстрадира Букей в Съединените щати. Той беше арестуван на летището в Барселона през септември по искане на американските прокурори по подозрения, че е внасял от САЩ и продавал в Иран горивни клетки, които могат да се използват за захранване на балистични ракети, и биодетектори през 2012 г. и 2013 г., съобщи съдът.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.

Свързани новини