Отидете към основна версия

963 13

Унгария отказва да подкрепи санкциите на Запада срещу руската ядрена енергетика

  • унгария-
  • русия-
  • ядрена-
  • енергетика-
  • газ-
  • турски поток-
  • сътрудничество

Унгарският мнистърът на външните работи Петер Сиярто е провел вчера телефонен разговор с руския вицепремиер Александър Новак

Източник: Shutterstock

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е провел вчера телефонен разговор с руския вицепремиер Александър Новак. Двамата са обсъдили доставките на природен газ и петрол и сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика, съобщи късно снощи Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Новак го е уверил, че въпреки международните санкции руската страна ще може да извърши ремонтните дейности по поддръжката на газопровода "Турски поток".

"По този начин доставките на газ за Унгария ще продължат без прекъсвания", се казва още в изявлението на унгарския външен министър.

По силата на 15-годишен договор, подписан през 2021 г., преди началото на руската военна инвазия в Украйна, Унгария получава 4,5 млрд. куб. метра природен газ годишно от Русия. Доставките се осъществяват предимно чрез "Турски поток", който впоследствие преминава през териториите на България и Сърбия.

Експлоатацията на газопровода ще бъде спряна между 5 и 12 юни за ремонтни дейности и профилактика, информира сайтът на българския газов оператор "Булгартрансгаз".

Будапеща ще блокира всички санкции, които Европейският съюз бе наложил срещу ядрената енергетика на Русия, подчертава Сиярто в своето изявление.

Унгария, която купува от Русия голяма част от енергийните си продукти, планира да разшири унгарската атомна централа "Пакш" (Paks) в сътрудничество с руската държавна корпорация "Росатом". Тя изгражда два реактора ВВЕР-1200 от поколение "3 Плюс" на площадката на АЕЦ "Пакш-2" на брега на река Дунав.

Към момента АЕЦ "Пакш" има четири малки реактора ВВЕР-440 руско производство с общ капацитет от около 2000 мегавата, които са пуснати в експлоатация между 1982 г. и 1987 г.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: