Отидете към основна версия

2 060 18

Жертвите в Судан достигнаха 56 души

  • судан-
  • размирици-
  • антъни блинкън-
  • жертви-
  • ранени

Блинкън: САЩ, Саудитска Арабия и ОАЕ призовават за прекратяване на насилието в Судан

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, заедно с външните министри на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), Фейсал бин Фархан и Абдула бин Зейд ал Нахаян, са единодушни, че враждуващите страни в Судан трябва незабавно да прекратят военните действия без предварителни условия, съобщи Държавният департамент казах. "Съгласихме се, че страните трябва незабавно да прекратят военните действия без предварителни условия. Призоваваме генерал Абдел Фатах Бурхан и генерал Мохамед Дагло да предприемат активни мерки за намаляване на напрежението и гарантиране на безопасността на всички цивилни", се казва в изявлението.

Отбелязва се, че връщането на страните към преговорите е единственият изход от тази ситуация.

В изявлението се подчертава още, че властите на САЩ продължават да поддържат връзка с посолството си в Хартум и носят пълната отговорност за неговите служители.

По-рано Блинкън каза, че е загрижен за ситуацията в страната, а също така призова всички страни незабавно да спрат насилието и да избегнат по-нататъшна ескалация.

Началото на сблъсъци между силите за бързо реагиране и редовната армия в суданската столица Хартум започнаха на 15 април сутринта. По-късно те се разпространиха и в други региони на Судан. Както съобщи аг. Reuters, която се позова на Централния комитет на лекарите на страната, в резултат на тези сблъсъци са загинали 56 души, а 596 са били ранени.

Суданските сили за бързо реагиране съобщиха, че са поели контрол над Двореца на републиката (президентския дворец) в Хартум, международното летище на столицата и военновъздушна база в град Мерое в северната част на страната. СБР обвини редовната армия, че е атакувала базата ѝ в столицата с „използването на всички видове оръжия“.

Суданската армия заяви, че изявленията на RRF не са верни и всички стратегически съоръжения, включително президентския дворец, се контролират от въоръжените сили. Екипът на армията отбеляза още, че силите на СБР са ги атакували първи. Суданската армия и службата за обща сигурност нарекоха RRF бунтовническа сила и ги обвиниха, че атакуват държавни и стратегически съоръжения. Ръководителят на Преходния суверенен съвет на Судан и главнокомандващият на въоръжените сили на страната Абдел Фатах Бурхан издаде указ за разпускане на RRF.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Судан: Конфликтът е вътрешен

    Въоръженият конфликт между суданската армия и отрядите на силите за бързо реагиране (специалните части) е вътрешна работа на страната и трябва да бъде ...
    17.04.2023
    1 931
    7