16 Април, 2023 10:21 2 059 18

Жертвите в Судан достигнаха 56 души

  • судан-
  • размирици-
  • антъни блинкън-
  • жертви-
  • ранени

Блинкън: САЩ, Саудитска Арабия и ОАЕ призовават за прекратяване на насилието в Судан

Жертвите в Судан достигнаха 56 души - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, заедно с външните министри на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), Фейсал бин Фархан и Абдула бин Зейд ал Нахаян, са единодушни, че враждуващите страни в Судан трябва незабавно да прекратят военните действия без предварителни условия, съобщи Държавният департамент казах. "Съгласихме се, че страните трябва незабавно да прекратят военните действия без предварителни условия. Призоваваме генерал Абдел Фатах Бурхан и генерал Мохамед Дагло да предприемат активни мерки за намаляване на напрежението и гарантиране на безопасността на всички цивилни", се казва в изявлението.

Отбелязва се, че връщането на страните към преговорите е единственият изход от тази ситуация.

В изявлението се подчертава още, че властите на САЩ продължават да поддържат връзка с посолството си в Хартум и носят пълната отговорност за неговите служители.

По-рано Блинкън каза, че е загрижен за ситуацията в страната, а също така призова всички страни незабавно да спрат насилието и да избегнат по-нататъшна ескалация.

Началото на сблъсъци между силите за бързо реагиране и редовната армия в суданската столица Хартум започнаха на 15 април сутринта. По-късно те се разпространиха и в други региони на Судан. Както съобщи аг. Reuters, която се позова на Централния комитет на лекарите на страната, в резултат на тези сблъсъци са загинали 56 души, а 596 са били ранени.

Суданските сили за бързо реагиране съобщиха, че са поели контрол над Двореца на републиката (президентския дворец) в Хартум, международното летище на столицата и военновъздушна база в град Мерое в северната част на страната. СБР обвини редовната армия, че е атакувала базата ѝ в столицата с „използването на всички видове оръжия“.

Суданската армия заяви, че изявленията на RRF не са верни и всички стратегически съоръжения, включително президентския дворец, се контролират от въоръжените сили. Екипът на армията отбеляза още, че силите на СБР са ги атакували първи. Суданската армия и службата за обща сигурност нарекоха RRF бунтовническа сила и ги обвиниха, че атакуват държавни и стратегически съоръжения. Ръководителят на Преходния суверенен съвет на Судан и главнокомандващият на въоръжените сили на страната Абдел Фатах Бурхан издаде указ за разпускане на RRF.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    24 1 Отговор
    Те в Дарфур изклаха милиони сега 56 ми се виждат статистическа грешка.
  • 2 Гейчо

    21 1 Отговор
    Веднага бай дън да изпъшка по въпроса
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    29 2 Отговор
    Световния жандарм на всяка манджа мерудия!

    Коментиран от #7

  • 5 ИВАН

    12 1 Отговор
    Получовеците не трябва да притежават желязно оръжие, понеже е много опасно за тях, ама някои хора нали трябва да печелят ...
  • 6 Щом от САЩ са притеснени

    31 3 Отговор
    Значи Става нещо хубаво в Судан.

    Коментиран от #11

  • 7 Ами всъщност

    33 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    На световния жандарм (реално терорист) вече не му се отваря парашута..........руснаците, китайците, иранците и още някои други напоследък им разказаха играта и скоро съвсем ще ги закриват!

    Коментиран от #9

  • 8 Дано и у вас пламне!

    30 3 Отговор
    Първо разпалваш кладата, а после призоваваш горящите в нея да не мърдат много. Американското лицемерие е безкрайно.
  • 9 Истински КОП

    2 19 Отговор

    До коментар #7 от "Ами всъщност":

    Че те закрием с един тупаник ако ми минеш през квартало

    Коментиран от #12

  • 10 Усещане

    12 2 Отговор
    Аман от навлеци
  • 11 СИБИРСКИ КРЕПОСТЕН

    4 20 Отговор

    До коментар #6 от "Щом от САЩ са притеснени":

    Естествено, кланетонахора е хубаво нещо за всички русофирипримати от Расия та чак до Судан, важното е че "Вагнер" опоска и последните 68 тона злато на Судан и изостави хунтата там.
  • 12 А теб ще те

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Истински КОП":

    опъна цялата махала дойдеш ли в Столипино.
  • 13 Артилерист

    15 1 Отговор
    Американците не може да не са в дъното и на тези размирици! Още повече, че известният "миротворец" Блинкен е загрижен за ситуацията...
  • 14 Греша ли?

    8 1 Отговор
    След като САЩ призовават за прекратяване на насилието в Судан....... Насилието е произведено и поддържано от ......... САЩ.
  • 15 пенко

    2 0 Отговор
    ИМА ЛИ НАТЮ ИНТЕРЕСИ В СУДАН ?????? НАТЮ НЯМА ИНТЕРЕСИ !!! НАТЮ НЯМА ДА ПОДПОМАГА С ОРЪЖИЕ -БОЕПРИПАСИ И ЛОГИСТИКА - СУДАНСКАТА НАЦИОНАЛНА АРМИЯ -АТАКУВАНА ОТ СЕПАРАТИСТКИ БАНДИ !?!?!? ЕЕХ --УКРАИНСКО НАТЮ -С ИНТЕРЕСИ !?!?!? " ЧЕТИРИТЕ ПЕРА " - БРИТЪНС - " 4- Ф " !?!?!?
  • 16 западни двуличници

    4 0 Отговор
    Ето работа за американците, веднага да наложат своите мирни и демократичи ценности, по присъщия си начин...
  • 17 западни двуличници

    2 0 Отговор
    Ето работа за американците, веднага да наложат своите мирни и демократичи ценности, по присъщия си начин...
  • 18 Ццц

    1 0 Отговор
    Върнете лентата назад и вижте кой кога посещаваше Судан и чии интереси застраши. А сега я върнете още по-назад и проверете чии са методите за организиране на майдани. Е, що е то? Ако чуете представители на верния отговор, че са "загрижени за ситуацията", нямайте никакво съмнение, че сте посочили верния отговор.