Отидете към основна версия

1 930 7

Судан: Конфликтът е вътрешен

  • судан-
  • конфликт-
  • разрешаване

В Хартум са взети всички мерки за защита на дипломатическите мисии на чужди държави и представителствата на международни организации

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Въоръженият конфликт между суданската армия и отрядите на силите за бързо реагиране (специалните части) е вътрешна работа на страната и трябва да бъде разрешен от самите суданци. „Това заяви в Представител на суданското министерство на външните работи заяви, че досега „всички посреднически усилия и опити да бъдат убедени суданските специални части да се интегрират във въоръжените сили на страната са били неуспешни“.

Според изявлението му ръководителят на Суверенния съвет на Судан (управляващия орган на страната), командирът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан е решил да „разпусне силите за бързо реагиране и да ги обяви за бунтовнически сили срещу държавата“.

Представителят на Министерството на външните работи каза още, че в Хартум са взети всички мерки за защита на дипломатическите мисии на чужди държави и представителствата на международни организации. Той добави, че Судан „оценява посредническите усилия на африканско, арабско и международно ниво, които в момента се предприемат за разрешаване на ситуацията в страната“, повтаряйки, че „този въпрос трябва да бъде оставен на суданците да решат“.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини