Отидете към основна версия

1 183 23

Сергей Лавров се срещна с президента на Никарагуа Даниел Ортега

  • русия-
  • никарагуа-
  • сергей лавров -
  • президента на никарагуа-
  • даниел ортега

Вчера САЩ обявиха нови санкции срещу трима никарагуански съдии, които лишиха от гражданство 222 опоненти на правителството в изгнание

Снимка: САНА

Руският външен министър Сергей Лавров снощи се срещна с президента на Никарагуа Даниел Ортега и двамата обмениха опит за американските санкции, предаде Асошиейтед прес.

Вчера САЩ обявиха нови санкции срещу трима никарагуански съдии, които лишиха от гражданство 222 опоненти на правителството в изгнание.

Ортега каза на Лавров, че правителството му не е обезпокоено от това. "Вече имаме стотици служители, на които са наложени санкции... това вече не предизвиква у тях никакво безпокойство или страх", заяви Ортега.

Лавров му отговори, че "санкционираните хора в Русия приемат това като признание за тяхната ефективност" в защитата на руските интереси. Забележките на Лавров бяха преведени от руски на испански език от осигурен от правителството преводач.

Ортега нарече САЩ "диригент на международен терористичен оркестър", който използва Украйна, за да намери начин да се отърве от Русия. Според президентът на Никарагуа всички страни по света страдат от конфликта в Украйна, предаде ТАСС.

На пресконференция след срещата Ортега заяви, че е обсъдил конфликта в Украйна с руския външен министър. "На първо място, разбира се, говорихме за мира. Руската федерация се бори за мир, тя (борбата - бел. ред.) не е срещу народа, тя е срещу фашистите", заяви Ортега.

През последните години правителството на Ортега на практика арестува всички свои вътрешни политически опоненти, както и свещеници и един епископ, посочва АП. На 9 февруари правителството на Ортега освободи 222 опозиционери от затвора и ги депортира, като заяви, че никарагуанското им гражданство ще бъде отнето, а имуществото им - конфискувано. Правозащитни групи твърдят, че тези стъпки са в нарушение на международните норми.

Лавров започна обиколката си в Латинска Америка в понеделник със спирка в Бразилия, където администрацията на президента Луиз Инасио Лула да Силва се стреми едновременно да развива връзките си с Китай, Европа и САЩ, като същевременно запазва отворена вратата за Русия. По време на посещение в Дубай Лула заяви, че Русия и Украйна носят обща отговорност за войната.

Във вторник Лавров се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро, а днес се очаква да посети Куба.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини