Отидете към основна версия

3 979 119

Страните в НАТО са се съгласили Украйна да стане член

  • нато-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • сащ-
  • володимир зеленски

Столтенберг каза, че сега основният фокус е да се гарантира победата на Украйна над Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Всички членове на НАТО са се съгласили Украйна да се присъедини към алианса, каза генералният секретар Йенс Столтенберг, предаде Sky News.

Говорейки преди срещата на контактната група за отбрана на Украйна във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия, той също каза пред репортери, че след като войната в Украйна приключи, Киев трябва да има "възпирането, за да предотврати нови атаки".

Столтенберг каза, че сега основният фокус е да се гарантира, че страната ще надделее над Русия. Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че предотвратяването на присъединяването на Украйна към НАТО остава една от целите на това, което Москва нарича "специална военна операция".

Междувременно САЩ обявиха, че ще подкрепят Украйна във войната срещу агресора Русия „колкото е необходимо“. Вашингтон ще подкрепя Украйна "колкото е необходимо", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пред репортери.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е време НАТО да вземе политическо решение да покани Украйна да се присъедини към военния алианс, и че Киев иска да знае кога ще стане негов член. Украинският лидер заяви на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев, че срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс може да стане историческа и че е бил поканен да присъства. Украйна не подготвя алтернативи на членството си, отбеляза Зеленски. "Нека бъда ясен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО. И с течение на времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно", заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски в Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: