Отидете към основна версия

4 535 71

Руската рубла отново се свлича. Какво точно се случва?

  • руска рубла-
  • русия-
  • руска икономика-
  • война-
  • украйна-
  • китай-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • валута-
  • икономика

Дали това е нормален процес или се случва нещо по-драматично?

Снимка: Shutterstock

От началото на годината руската рублата загуби 16% от стойността си спрямо долара и 13% спрямо еврото. През тази седмица тя се търгуваше на нива от около 83 рубли за евро и 91 рубли за долар. Това я прави третата най-слабо представяща се световна валута досега през тази година, след египетския паунд и аржентинското песо.

След нахлуването на руски войски в Украйна през февруари 2022 г. валутата на Русия веднага спадна до ниво от 113 рубли за долар. Но Руската централна банка и Министерството на финансите вкараха пари на пазара и през юли успяха да върнат курса до 50 рубли за долар. В края на миналата година Западът наложи таван за цените на руския петрол. Оттогава насам валутата на втория по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия поевтинява. И така, какво ще се случи по-нататък?

Защо се случи това?

Според руски официални лица обезценяването на рублата през последните седмици се дължи на по-големия внос и засиленото изтичане на чуждестранен капитал. Наблюдатели отбелязват, че само през януари данъчните приходи в Русия са спаднали с 35%. Според тях това ще се промени към края на руската финансова година, когато големите износители разменят чуждестранна валута в рубли, за да изпълнят задълженията си към държавния бюджет, тоест да платят данъците си. Тогава руската валута би трябвало да се върне в диапазона около 75-80 рубли за долар, казва главният анализатор на Banki.ru Богдан Зварич. Според Албрехт Ротачер, който в продължение на 30 години е работил в Европейската комисия, решаващият фактор е това, че суровият петрол тип „Урал“ се е продавал евтино - за 49 долара за барел през януари.

Каква роля се пада на енергията?

Бюджетът на Русия за 2023 г. разчита на средна годишна цена на петрола от 70 долара за барел. Ограничението на цената от 60 долара за барел, наложено от ЕС, нанася на Кремъл щети от над 170 млн. долара на ден, твърди финландският мозъчен тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух. През тази седмица петролът „Брент“ се търгуваше за около 85 долара за барел. Друг фактор е свързан с това, че президентът Владимир Путин одобри сделката, която позволява на британския енергиен гигант Шел да продаде дела си в проекта за петролопровод "Сахалин-2" в руския Далечен изток. Споразумението позволява на Шел да прехвърли в чужбина приходи в размер на 94 млрд. рубли (1,1 млрд. евро) от продажбата на проекта за нефтопровод. „Новатек“, вторият по големина производител на природен газ в Русия, ще придобие този дял.

Оттегляне на капитали

Редица чуждестранни компании се оттеглиха от Русия след руската инвазия в Украйна. По оценки на Bloomberg Economics чуждестранните компании, напуснали Русия през миналата година, са продали активи на стойност между 15 и 20 милиарда долара. "Причините за обезценяването на руската валута се крият в свития износ на нефт и газ и вероятното по-нататъшно изтегляне на капитали от страната“, заяви пред DW Елина Рибакова от мозъчния тръст PIIE.

Друг фактор е ликвидността при сделките с долари и рубли, смята Ерик Хонц от CIPE - аналитичен център, свързан с Търговската камара на САЩ. Обемът им е спаднал от над 3 милиарда долара на ден преди войната до около 1 милиард долара дневно сега. Наред с това растат и разходите за внос на западни високи технологии през трети страни като Турция, Казахстан, Китай и Сърбия, припомня Ротачер. "Санкциите имат по-силен ефект, особено ембаргото на ЕС върху покупките на руски петрол и петролни продукти", казва Рибакова. Други обаче твърдят, че слабостта на рублата не е непосредствен ефект от западните санкции. Според тях тя по-скоро е знак за дългосрочните щети, които скъпата война нанася на руската икономика. Това включва и нарастващата ѝ зависимост от Китай.

Каква е ролята на китайския юан?

"Китай използва Русия като нова суровинна колония, на която налага по-ниски цени на суровините", казва Ротачър пред ДВ. През януари Русия започна да продава растящите си резерви от китайската валута, за да запълни бюджетния си дефицит, причинен от намаляващите приходи от петрол и газ и от големите разходи за войната. През 2022 г. Русия имаше бюджетен дефицит в размер на 3,3 трилиона рубли, или около 2,3% от БВП. "Извършва се преориентация към юана, с който вече се извършват над 30% от трансакциите на местния валутен пазар. За сравнение: преди руското нахлуване в Украйна техният дял е съставлявал по-малко от 1%. Но юанът не е напълно конвертируема валута и не е толкова ликвиден, колкото долара и еврото, така че преходът към юана все още е бавен", казва Елина Рибакова от мозъчния тръст PIIE.

Какви са прогнозите?

"Много е вероятно низходящата тенденция на рублата да приключи", казва за ДВ Алексей Антонов от Alor Broker. "Очакваме постепенно укрепване на руската валута." Експерт: Катастрофален срив в руската икономика Мнозина обаче смятат, че руското правителство предпочита постепенното отслабване на рублата, тъй като това би увеличило бюджетните приходи, без да предизвика по-висока инфлация.

„Обезценената руска валута спомага за повишаване на рублевата стойност на петролните постъпления в бюджета, като по този начин се смекчава нарастването на дефицита", обяснява за ДВ финансовият анализатор Тим Аш. "Рублата може и да продължи да поевтинява, ако не последват интервенции, с перспективата да достигне нива от 84,5-86,5 рубли за долар през следващите няколко седмици", смята главният икономист на "Рус Инвест" Александър Харутунян.

Оптимистичният вариант

По-оптимистичните прогнози са за консолидиране на рублата около 78-83 рубли спрямо долара. "Смятаме, че драматичното засилване на долара спрямо рублата е към своя край", заяви пред ДВ Алексей Антонов, ръководител на инвестиционно-консултантската компания Alor Broker. "Може би през есента на тази година ще видим петрол от над 100 долара за барел - на фона на свитото производство в ОПЕК и настъпването на сезона на бурите в САЩ", казва той.

Автор: Джо Харпър

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания