Отидете към основна версия

809 8

Не е взето решение за евакуация на американски дипломатически служители от Судан

  • сащ-
  • судан-
  • дипломати-
  • служители-
  • боеве

САЩ все пак се готвят за такава възможност

Източник: БГНЕС

Не е взето решение за евакуация на американски дипломатически служители от Судан, но САЩ се готвят за такава възможност, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че всички американски граждани в Судан "трябва сами да вземат мерки са своята сигурност", след като страната беше разтърсена от насилие, предаде БТА.

Кърби допълни, че тази седмица президентът Джо Байдън е одобрил план за придвижване на разположени наблизо американски части, ако се наложи да бъдат евакуирани американски дипломати.

По думите на говорителя на Белия дом ситуацията в столицата Хартум остава напрегната и воюващите страни не се придържат към договореното прекратяване на огъня.

Междувременно американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че американската армия се подготвя са възможно най-много варианти преди евентуалната евакуация на посолството на САЩ в Судан, но все още не са били взети никакви решения.

"Разположихме някои части в театъра на военните действия, за да сме сигурни, че може да предоставим възможно най-много варианти, ако ни призоват да предприемем действия. Към момента не са се обръщали към нас", каза Остин на пресконференция в американската военна база "Рамщайн" в Германия.

Вчера Ройтерс съобщи, че САЩ изпращат голям брой допълнителни военнослужещи в базата си в Джибути в случай че се наложи евакуация от Судан.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини