Отидете към основна версия

8 244 46

„Вагнер“ не тръгва от нищото. В основата на всичко е златото

  • бесарабски фронт-
  • вагнер-
  • злато-
  • африка-
  • русия-
  • украйна-
  • чвк-
  • евгений пригожин-
  • судан-
  • кремъл-
  • наемници-
  • владимир путин

Кремъл и ЧВК "Вагнер" носят разрушения и страдания навсякъде, където стигнат

Снимка: Shutterstock

ЧВК "Вагнер": от украинския Бахмут до столицата на Судан. Какво иска Кремъл?
© Виталий Портников

За украинците така наречената частна военна компания "Вагнер" се превърна в ежедневна част от пейзажа, след като нейните наемници се оказаха в центъра на агресивната кампания на руския президент Владимир Путин за окупиране на източните региони на страната, а създателят на компанията Евгений Пригожин беше един от главните новинари на войната. Но ЧВК "Вагнер" не тръгна от нищото. Дълги години Пригожин и неговите бойци изпълняват специални задачи на Путин и най-близкото обкръжение на руския президент.

На първо място, разбира се, говорим за злато. Златото вдъхновява руските лидери. И също така представлява интерес за Централната банка на Руската федерация - да устои на западните санкции след атаката срещу Украйна. Русия се нуждае от Африка, за да попълни своите златни и валутни резерви.

Когато се говори за влиянието на ЧВК "Вагнер" в Африка, на първо място се споменават Централноафриканската република или Мали - още повече че в тези страни Русия се състезава за влияние с Франция. Но "ЧВК "Вагнер" отдавна е твърдо установен в Судан, в златните мини на тази страна.

Вагнеристите бяха допуснати в Судан от неговия бивш диктатор Омар ал Башир, който е обвинен във военни престъпления и етническа дискриминация. Оттогава ЧВК "Вагнер" е доставил голям брой оръжия и оборудване на Судан, включително военни камиони, амфибии и транспортни хеликоптери. И след свалянето на Ал Башир, главният довереник на Русия в Судан стана Мохамед Хамдан Дагало, създателят на ескадроните на смъртта, които са известни с престъпленията си в провинция Дарфур.

След военния преврат в Судан милицията на Дагало става известна като "Сили за бързо реагиране", но остава същата въоръжена банда. Дагало стана официален заместник на новия военен управител на Судан, генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и продължи да укрепва връзките си с Кремъл. Именно Дагало посети Москва на 23 февруари 2022 г. и подкрепи „признаването на независимостта“ на фалшивите „народни републики“ на Донбас по време на преговорите с руските власти.

Защо беше необходим пучът?

Още през февруари 2023 г. в Хартум пристигна виден гост от Москва - руският външен министър Сергей Лавров. Ръководителят на руското външно министерство проведе разговори не само със суданския си колега Али Ас-Садек, но и с държавния глава генерал Бурхан. И, разбира се, от Дагало. Напълно възможно е на срещата с Дагало Лавров да е обсъдил подробностите около предстоящия пуч в Судан.

Защо беше необходим този пуч? И тъй като според споразуменията за преход към гражданско управление, милицията на Дагало трябва да стане част от суданската армия. А това означава, че "суданския Пригожин" може да загуби контрол над добива на злато. А заедно с него от този контрол ще се лишат и истинският Пригожин, и Путин. А без злато руският президент вероятно няма да оцелее.

Така започна истинска война в Судан. „Две армии да тръгнат една срещу друга, както се случи в Судан, е нещо безпрецедентно. Няма дори съответни концепции: пред нас е гражданска война без участието на гражданите, пуч в самия пуч“, каза колумнистът на швейцарското издание Tages-Anzeiger.

А колумнистът The Daily Telegraph предупреждава: "Владимир Путин помогна за отприщването на вълна от насилие, която може да има катастрофални последици не само за Судан и Северна Африка, но и за света." И в същото време „Судан може да бъде само първата африканска държава, която ще експлодира под влиянието на Русия“.

Затова, в името на печалбата и конфронтацията със Запада, Кремъл и ЧВК "Вагнер" носят разрушения и страдания навсякъде, където стигнат - от Бахмут до Хартум.

Източник: Radiosvoboda

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания