Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Април, 2023 12:08 8 232 46

„Вагнер“ не тръгва от нищото. В основата на всичко е златото

  • бесарабски фронт-
  • вагнер-
  • злато-
  • африка-
  • русия-
  • украйна-
  • чвк-
  • евгений пригожин-
  • судан-
  • кремъл-
  • наемници-
  • владимир путин

Кремъл и ЧВК "Вагнер" носят разрушения и страдания навсякъде, където стигнат

„Вагнер“ не тръгва от нищото. В основата на всичко е златото - 1
Снимка: Shutterstock

ЧВК "Вагнер": от украинския Бахмут до столицата на Судан. Какво иска Кремъл?
© Виталий Портников

За украинците така наречената частна военна компания "Вагнер" се превърна в ежедневна част от пейзажа, след като нейните наемници се оказаха в центъра на агресивната кампания на руския президент Владимир Путин за окупиране на източните региони на страната, а създателят на компанията Евгений Пригожин беше един от главните новинари на войната. Но ЧВК "Вагнер" не тръгна от нищото. Дълги години Пригожин и неговите бойци изпълняват специални задачи на Путин и най-близкото обкръжение на руския президент.

Още новини от Украйна

На първо място, разбира се, говорим за злато. Златото вдъхновява руските лидери. И също така представлява интерес за Централната банка на Руската федерация - да устои на западните санкции след атаката срещу Украйна. Русия се нуждае от Африка, за да попълни своите златни и валутни резерви.

Когато се говори за влиянието на ЧВК "Вагнер" в Африка, на първо място се споменават Централноафриканската република или Мали - още повече че в тези страни Русия се състезава за влияние с Франция. Но "ЧВК "Вагнер" отдавна е твърдо установен в Судан, в златните мини на тази страна.

Вагнеристите бяха допуснати в Судан от неговия бивш диктатор Омар ал Башир, който е обвинен във военни престъпления и етническа дискриминация. Оттогава ЧВК "Вагнер" е доставил голям брой оръжия и оборудване на Судан, включително военни камиони, амфибии и транспортни хеликоптери. И след свалянето на Ал Башир, главният довереник на Русия в Судан стана Мохамед Хамдан Дагало, създателят на ескадроните на смъртта, които са известни с престъпленията си в провинция Дарфур.

След военния преврат в Судан милицията на Дагало става известна като "Сили за бързо реагиране", но остава същата въоръжена банда. Дагало стана официален заместник на новия военен управител на Судан, генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и продължи да укрепва връзките си с Кремъл. Именно Дагало посети Москва на 23 февруари 2022 г. и подкрепи „признаването на независимостта“ на фалшивите „народни републики“ на Донбас по време на преговорите с руските власти.

Защо беше необходим пучът?

Още през февруари 2023 г. в Хартум пристигна виден гост от Москва - руският външен министър Сергей Лавров. Ръководителят на руското външно министерство проведе разговори не само със суданския си колега Али Ас-Садек, но и с държавния глава генерал Бурхан. И, разбира се, от Дагало. Напълно възможно е на срещата с Дагало Лавров да е обсъдил подробностите около предстоящия пуч в Судан.

Защо беше необходим този пуч? И тъй като според споразуменията за преход към гражданско управление, милицията на Дагало трябва да стане част от суданската армия. А това означава, че "суданския Пригожин" може да загуби контрол над добива на злато. А заедно с него от този контрол ще се лишат и истинският Пригожин, и Путин. А без злато руският президент вероятно няма да оцелее.

Така започна истинска война в Судан. „Две армии да тръгнат една срещу друга, както се случи в Судан, е нещо безпрецедентно. Няма дори съответни концепции: пред нас е гражданска война без участието на гражданите, пуч в самия пуч“, каза колумнистът на швейцарското издание Tages-Anzeiger.

А колумнистът The Daily Telegraph предупреждава: "Владимир Путин помогна за отприщването на вълна от насилие, която може да има катастрофални последици не само за Судан и Северна Африка, но и за света." И в същото време „Судан може да бъде само първата африканска държава, която ще експлодира под влиянието на Русия“.

Затова, в името на печалбата и конфронтацията със Запада, Кремъл и ЧВК "Вагнер" носят разрушения и страдания навсякъде, където стигнат - от Бахмут до Хартум.

Източник: Radiosvoboda

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    34 19 Отговор
    Така е, вангнеровците се бият за златни дигитални рубли, докато украинците кълват на кухи долари. Съвсем скоро ще преименуват биткойна в рубла и после кой, откъде е.
  • 2 Форда

    30 44 Отговор
    Какво търсят вагнеровци в Судан!?

    Ето доказателството, че Россия е глобален злодеи, с царски амбиции от миналото.

    Коментиран от #9

  • 3 Хахаха..

    31 12 Отговор
    Животът е над Златото,ама ганьовецът откъде да го знае? Много по-лесно е да си слуга,отколкото боец.Впрочем,тия от "Боец" що не са на Бахмут,нали много мразеха москалите?
  • 4 ххх

    27 34 Отговор
    "Бивш" агент на КГБ и "бивш" обирджия на жени са елита на днешна Русия! Единият воюва на няколко континента с частната си армия, другият, контролира най-големият ядрен арсенал в света! Какво да говорим повече за тази клоака?!

    Коментиран от #5

  • 5 Хихихи..

    27 14 Отговор

    До коментар #4 от "ххх":

    Иди "воювай" и ти,кой те спира? Ма по-лесно е да чакаш пет века някой вместо теб,а? Хихихихи..

    Коментиран от #12, #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хомосапиенс

    13 16 Отговор
    Злато крадено от Африка.
  • 8 Бако

    20 27 Отговор
    Вагнер са като чумата

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Ъъъъ

    27 21 Отговор

    До коментар #2 от "Форда":

    Всъщност Вагнер са доста отдавна в Африка и специално се въртят около държавите със златни мини. А в Африка има доста такива. Прочетете, има доста новини с какво се занимава Вагнер, преди войната в Украйна. Гледал съм филма за тях. Терористична група.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Щсдд

    17 13 Отговор
    Частни армии има само в банановите републики.

    Коментиран от #18

  • 12 ххх

    13 21 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    Ама трябва ли преди това да пребия майка ти за да и открадна чантата, или мога направо? Това са ви примерите за подражание - престъпници с армия от престъпници, тръгнали по света да убиват и мародерстват.

    Коментиран от #22

  • 13 М@р0

    21 8 Отговор
    Стига с тези евтини пр0п@г@нди.
  • 14 ъъъъъъ

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ъъъъ":

    а ти да си обрсънеш нежните крачета ъъъъъъ

    Коментиран от #21, #45

  • 15 Тази информация е,

    37 10 Отговор
    да се знае защо се публикува постоянно русофобска пропаганда:

    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила над 47 милиона долара ($47,709,686) за пропаганда.
    Целият доклад на "Фонда за противодействие на руското влияние" можете да прочетете тук: AUD-MERO-23-09 Office of Audits December 2022 Information Report: Countering Russian Influence Fund

    (обърнете внимание на стр. 15 и 16) Там е карта на държавите, в които са хвърлени милиони за анти-руска пропаганда. Лесно е да се забележи, че това са държавите най-близко до границите на Русия.
    Как би реагирал САЩ ако Русия открито заяви, че е изхарчила над един милиард за антиамериканска пропаганда в Канада, Мексико и Латинска Америка?
    Сега поне разбирате, защо от сутрин до вечер, продажните медии бълват лъжи - заработват си еничарските пари, нищо повече.
    Вече ви е ясно за коя чужда държава работят и какви пари вземат глашатаите на Сорос и НАТО в България.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стелт

    27 6 Отговор
    Марче, ще перефразирам глупавото заглавие на още по-глупавата и тъпа публикация, която ни поднасяш - звучи много по правдоподобно това: "ФАЩ не тръгват от нищото - в основата на всичко е петрол и газ". Хайде, със здраве!
  • 18 От кога

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Щсдд":

    Сащ са бананова Республика.
  • 19 редник

    34 5 Отговор
    Не знаем дали руснаците изнасят злато от Судан, но нашето от години се изнася към Америка...

    А западни демократични търговци са "изнесли"милиони роби от Африка към същата Америка...
  • 20 васил

    16 4 Отговор
    Стига с тая евтина и жалка пропаганда! Намерете някой по-интелегентен, да лъже по изкусно
  • 21 Ъъъъ

    10 12 Отговор

    До коментар #14 от "ъъъъъъ":

    Стига с тези нежни крачета бе мъжкари. Смешни ставате. Вие сте единствената държава в Европа, която се крие в ъгъла като ми...и, щото ви е страх да не ви нападнел Путин. А държави като Литва и Латвия, които са съседни на Русия, се държат като истински хора, не като пу.. Така, че се спри с вашето мъжкарство, че ставате смешни и то доста.

    Коментиран от #26

  • 22 Офф..

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "ххх":

    Ти от квартала си май по далеч не си ходил..
  • 23 стоян

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    До 5 ком - хихи хихи - ти да не си живял с теродантрилите че питаш защо сме чакали 5 века а не сме воювали тогава когато не сме били родени

    Коментиран от #36, #38

  • 24 Хахаха

    15 3 Отговор
    Аз чудя защо Ирак и Афганистан просперират пък то било защото САЩ са били там и са им отмъкнали всички ресурси:) Преди два века пък африканците са сияели от щастие когато са ги качвали на робските кораби за САЩ:)

    Коментиран от #46

  • 25 Демократ

    8 8 Отговор
    Затова определението "Империя на злото " важи с пълна сила. Навсякъде,където се е появила в света вече 100 години започват убийства, разруха, унищожение на човешката цивилизация. Докато я има явно така ще е. Сега в 21 век цял свят вижда ожесточената й безгранична бруталност.

    Коментиран от #27, #32

  • 26 ъъъъъ

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ъъъъ":

    Ти от коя държава си бе с...л Хайде поведи народа си миш..Ко. Забий си знамето и тръгни и поведи. Лесно е да критикуваш другите, пък ти да се криеш под полите на жена си. Защо чакаш на друг? Ла.ладжия.

    Коментиран от #30, #44

  • 27 Голям кеф

    19 5 Отговор

    До коментар #25 от "Демократ":

    Как ревете че ви отнеха и този залък. Судан изгониха колонизаторите и крадците на ресурси. Обърнаха се с лице към БРИКС. Краварите оцет пика..т. И "Моцарт" се скриха като бити п...и

    Коментиран от #31

  • 28 Горбачовче

    3 6 Отговор
    освободители! ще ви освободят от всичкото злато
  • 29 Ксаниба

    13 3 Отговор
    Източник: Radiosvoboda
    Бесарабски фронт

    Без и робски фронт. Фащ искат банани, а само Вагнер златото!!!
  • 30 кастаред

    5 9 Отговор

    До коментар #26 от "ъъъъъ":

    Ти на вагнерова плата ли си, русoпишкoвец?

    Коментиран от #34

  • 31 смешник,

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Голям кеф":

    и Судан цъфна, та върза

    Коментиран от #35

  • 32 тц тц

    23 6 Отговор

    До коментар #25 от "Демократ":

    Империята на злото наричат САЩ от средата на миналия век! И за да не говорим празни приказки, както обичате вие козяшките роби ето и малко факти:
    САЩ за 247 години история са участвали в 257 военни конфликта, като само в Ирак убиват над милион цивилни. САЩ са единствената държава използвала ядрено оръжие и напалм. САЩ са единствената държава, чиято икономика зависи единствено от производството и продажбата на оръжие.
    Иначе казано ако случайно някоя година САЩ не участват във военен конфликт се разделят на две и почват да се бият помежду си, все пак така са се създали:)
  • 33 Реалност

    15 5 Отговор
    И кой е виновен, че Моцарт са меки китки и Вагнер ги пердаши където ги свари? Судан ще се оправи за разлика от нас, които си подаряваме златото без бой на краварите, дори и държавния ни резерв сме го харизали на Великобритания.
  • 34 Джон

    12 4 Отговор

    До коментар #30 от "кастаред":

    На моцартова бях, ама ни изритаха позорно от Африка, много сму. ехме от ресурса им. И ся съм под мостовете. Вагнер ни иВ.. а мам@... а.
    Суданците не ни щат, ве. Дай бате някой цент
  • 35 Смшко,

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "смешник,":

    Как да цъфнат и вържат, като досега кравите пирати ги бяха налазили? Колонизаторите сега квичат от яд.
  • 36 а що дедо ти..

    10 6 Отговор

    До коментар #23 от "стоян":

    Е одил да среща бандерите от трети украйнски фронт-дека са ни освободили и докараха комунизмо в бг..а я се чудим що си фен на бандерски зелен смшркач-а оно било по родствена линия..
  • 37 мара бандерката..

    9 3 Отговор
    Я кво ви казах..че вагнер ще погнат макорончо и она дъртата от африка,а на зелен шмъркач ще му спрат белото.
  • 38 Торбалан

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян":

    Прадядо ти итой бил същия като сегашните женчовци
  • 39 ПирдопЗлатица

    9 4 Отговор
    А у нашио край на Вагнеровците им викат Дънди...
    Ама тия наште са от добрите! Дават ни по 1%.
    Всички много ги обичаме, защото ни освобождават от златото, което за нас е в тежест и мъка! Благодарим ти Дънди, благодарим ти Костов, благодарим ти Ал Бож!
  • 40 Сър Пичук

    6 5 Отговор
    Русия се бъркат навсякъде по света от години и дори разпада на СССР не ги спря. По време на Студената война изнасяха "революция", а Запада - "демокрация". След краха на Империята на злото те започнаха да действат прикрито и с наемници, но никога не са преставали.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Сър Пичук":

    АКО бяха само те! С мед да ги намажеш
  • 42 Ссссссс

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Сър Пичук":

    Много си смотан
    Империята на злото е Фащ
  • 43 Еврогейските съюз

    3 2 Отговор
    Радвайте се че България няма злато, петрол, диаманти и тн...
  • 44 Ъъъъ

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "ъъъъъ":

    В държава съм, която изпраща много оръжие на Украйна и не се крия в ъгъла като ми..ка да не ме гръмнел Путин,а подкрепям това което прави парламента и правителството. Разбра ли?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания