Отидете към основна версия

12 115 195

На ръба! Украйна щяла да удари Москва на 24 февруари

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • пентагон

Документите не уточняват кой точно се е противопоставил на ударите или защо украинските власти са променили решението си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските въоръжени сили сa планирали да ударят Москва на годишнината от началото на войната, 24 февруари 2023 г., но не са го направили по настояване на Вашингтон, според американския вестник Washington Post, позовавайки се на изтекли документи от Пентагона.

Ръководителят на Главното управление на разузнаването (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов, според един от докладите, е инструктирал своите подчинени "да се подготвят за масирани удари на 24 февруари ... с всичко, което има ГУР. "

На 22 февруари, два дни преди годишнината от началото на войната, ЦРУ разпространило нов секретен документ, в който се посочва, че ГУР "се е съгласило по искане на Вашингтон да отложи ударите" по Москва.

Документите не уточняват кой точно се е противопоставил на ударите или защо украинските власти са променили решението си.

Въпреки това, както отбелязва Washington Post, тази история е конкретен пример за напрежение между Киев и Вашингтон. Украйна, която се стреми да премести военните действия на руска територия, понякога се сблъсква с ограничения, наложени от Съединените щати, за да се избегне пряк конфликт с Москва.

Освен това според вестника Буданов изглежда е наясно, че е станал обект на наблюдение. По време на миналите си интервюта за Washington Post в централата на ГУР той е включвал музика или статичен шум.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: