Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Април, 2023 16:16 6 846 56

Китай даде заден ход: признава независимостта на Украйна

  • китай-
  • си дзинпин-
  • украйна-
  • франция

Според официалната представителка на Пекин виновни за недоразумението били медиите, които изопачили позицията на Китай относно независимостта на Украйна и по този начин раздухали ненужен спор

Китай даде заден ход: признава независимостта на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският посланик във Франция предизвика международен скандал с твърденията, че бившите съветски републики не са непременно суверенни държави, а Крим бил спорен. Наложи се китайското външно министерство да го коригира.

Китайското правителство увери, че признава суверенитета на бившите съветски републики. "В това отношение не е настъпила никаква промяна в официалните позиции на Китай", заяви по време на пресконференция говорителката на външното министерство Мао Нин.

Още новини от Украйна

Така тя се дистанцира от изказванията на китайския посланик в Париж. В петък той постави под въпрос независимостта и суверенитета на бившите съветски републики, в това число на Украйна, на балтийските и на централноазиатските републики.

Чий е Крим?

В интервю по телевизията той беше заявил, че въпросът за техния суверенитет е спорен. Според него е имало международно споразумение, което да урежда статута на тези бивши републики като суверенни държави. На въпрос на водещия дали Крим принадлежи на Украйна, китайският дипломат заяви, че отговорът зависи от това от каква гледна точка се разглежда този проблем. Неговите изявления предизвикаха истински дипломатически скандал.

Естония, Латвия и Литва реагираха с възмущение на твърденията на китайския дипломат в Париж. Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевич написа в Туитър, че "очаква от китайската страна обяснение и оттегляне на твърдението". Тази позиция е била съгласувана и с останалите две балтийски държави.

Председателят на Комисията по външните работи в Бундестага Михаел Рот също разкритикува остро изявленията на китайския посланик и заяви, че те са „абсолютно недопустими“, тъй като „поставят под въпрос международното право“.

Медиите са виновни?

„Китай беше една от първите държави, които установиха дипломатически отношения с бившите съветски републики“, заяви сега говорителката на китайското Външно министерство. Тя подчерта също и това, че Китай зачита суверенния статут на страните, възникнали след разпадането на Съветския съюз, в това число и на Украйна. Според официалната представителка на Пекин виновни за недоразумението били медиите, които изопачили позицията на Китай относно независимостта на Украйна и по този начин раздухали ненужен спор.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    33 48 Отговор
    разумно !
  • 2 Теле

    19 47 Отговор
    Брат СИ предател?
  • 3 НАСКО

    56 21 Отговор
    Дойче Фелър!
  • 4 Някой

    52 21 Отговор
    Исток - дело тонкое.
    Май така му се казваше... Посланника каза това, което трябваше да се каже, така че да не се поставя в откровена конфронтация държавата. После били казали, че признавали независимостта на Украйна. Да, ама вече е казано веднъж. Семенцето е посято. Сега се чака да поникне и да се развие.

    Коментиран от #26

  • 5 Официално може за пред Фащ

    56 33 Отговор
    Дефакто са с Русия, защото Тайван е китайски, а краваркте са лакоми нагли грабещи агресори

    Коментиран от #28, #50

  • 6 Втора класа билет

    35 19 Отговор
    От посещението на Фон Акушерката ще да е задният ход
  • 7 Съдията Дред

    47 22 Отговор
    Ха познайте кога и как точно китайски посланик ще изрази лично мнение? Познахте, никога. Става дума за нещо с премерени ходове, целта на които още не е ясна. Със сигурност на Китай му изнася да има още един повод да подчертае, че Тайван съобразно нормите на международното право е неразривна част от Китай.
  • 8 Чам Гън

    47 19 Отговор
    Каквото трябвало да кажат, са го казали, репликата не е изпусната случайно. В Китай всичко е пресметнато. Разлаяха когото трябва. Сега следва успокояване на пуделите.
  • 9 Майна

    28 17 Отговор
    Ха ха ха...
    ,,Удобно тълкование,, изопачено от ,,глобалните медии,,..
    Да ама не..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баста 🇺🇦

    15 35 Отговор
    Край, краят дойде!

    Коментиран от #15

  • 12 Естествен Интелект

    38 23 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха":

    Кравите останаха само с васалите от ес и британските колонии...
  • 13 Сатана Z

    40 20 Отговор
    Пълни глупости и гнусна Гьобелсова пропаганда и лъжа.
    От DW никой не очаква истината,както е казал техния кумир д-р Йозеф Гьобелс:
    "За нас не е важна истината,а резултатите"

    Z
  • 14 !!!

    7 16 Отговор
    Ха!
    Не бяха казвали от правителство,че Крим украински!Не са го казали!
  • 15 Нафърфорий

    16 17 Отговор

    До коментар #11 от "Баста 🇺🇦":

    Ника ти - Баста с укро знамето и коментара ти: "Край, краят дойде!" сякаш идва от подсъзнанието ти. А то никога не лъже.👍👋🙌
  • 16 Няма да имат чорапи ватниците и това е

    23 8 Отговор
    Сътрудничеството на Китай с Европа и с други страни е толкова "безкрайно", колкото и връзките му с Русия, заяви китайският посланик в ЕС, като изрази увереност за неутралитета на Китай по отношение на Украйна, предаде Ройтерс.
  • 17 НАТО

    20 15 Отговор
    Препратка, към въпросното официално изявление ?...в китайската преса , не е отразено подобно нещо. Напротив, наричат визитата на Макрон , " туристическа разходка".
  • 18 Китайците не са глупави

    24 16 Отговор
    Вече ви го казаха, безкрайната безгранична дружба с русия е просто риторика цитирам. Абе вие с акъла ли сте си китайците мразят руснаци и руснаци мразят китайци а въобще не ми говорите и за сибир там е пълно с дръпнати

    Коментиран от #21, #27

  • 19 Икономиста

    24 20 Отговор
    Добре добре китай ще си развали хорошото със сащ и западна европа 1 милиард богат и плащащи клиенти и ще почне да търгува със 140 милиона и с покъсани ватенки, хубаво но проблема е че нито русия харесва китайските пари нито пък китай харесва руските пари а и китай става най-големия производител на електрически коли в света да продължавам ли......
  • 20 Никой

    29 23 Отговор
    Никога Кремъл, не е поставял под въпрос нейната независимост.
    "Минск-2 ", ,от 2015год, го потвърждава.
    Това, че бандеровци , я превърнаха в колония и тръгнаха срещу съседа, е техен проблем.
    Съвсем скоро във Вашингтон , ще задуха "друг вятър" и днешните "фактори" в Киев, ще станат жители на Карибският басейн и затворите, останали от царско време в Украйна.
  • 21 реру

    28 16 Отговор

    До коментар #18 от "Китайците не са глупави":

    "... китайците мразят руснаци и руснаци мразят китайци..."

    Мразят се мразят - колко да се мразят... Архивите показват май мерак за нещо друго...

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пловдив

    23 17 Отговор
    Май ще се окаже,че китайците не са толкова големи съюзници на джуджака(или поне не толкова,колкото му се иска)!!! Да не се окаже,че просто чакат" парче от баницата"(Русия)когато я "приключат"!!! Те отдавна претендират,за определени територии!!!
  • 24 Пророкът от Провадия

    30 12 Отговор
    Нищо,което казват и правят китайските другари не е случайно.Тях не ги интересува Украйна или останалите пост съветски републики,а ги интересува Тайван.Тези "случайни" изказвания на китайски дипломати опипват почвата,като западната реакция на тях е информация за комунетата в Пекин до къде могат да наглеят.След отпора,който получиха руските агресори в Украйна и западната помощ за украинците,на китайците им става ясно,че запада не е "умрял",както тръбеше руската пропаганда.Точно затова дават заден ход.Наясно са,че ако нападнат Тайван,ще последва същата схема на санкции срещу тях и подкрепа за Тайван.И това ще е краят на "китайското економическо чудо".,а страната ще потъне в мизерия,като Фалиралата Кочина Русия,защото няма да има богатите Западни пазара и,които да купуват евтините китайски боклуци.
  • 25 Пророкът от Провадия

    26 8 Отговор

    До коментар #21 от "реру":

    Комунделски джендъри.Да си пуснат по един език,като Брежнев и Бай Тошо.

    Коментиран от #52

  • 26 Гениални сте това русофилите !

    29 10 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Щом не ви харесва Си, ще го намразите, не по заповед на Путин, вие просто сте си такива ! И навремето така сте били. Сталин, когато е бил приятел на Хитлер по едно време, бургаските докери пишат на вагоните, носещи руски петрол:
    "Да живее другаря Хитлер, да живее германската работническа класа!
    Нищо при вас не се променя, оставате си същите ....!
  • 27 Китайците са умни

    14 17 Отговор

    До коментар #18 от "Китайците не са глупави":

    Риториката я изваждаш от контекста. Изслушай цялата реч и ще разбереш. И след опумните войни много "обичат" англосаксите. Умират за тях. А им е ясно, че ако падне Русия , оръжията ще бъдат насочени срещу тях. Верно не са проЗДи
  • 28 Експерт

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "Официално може за пред Фащ":

    КОМАР,, знаеш ли как е възникнал Тайван и че Чан Кай Ши е победен от Мао Дзе Дун и се е оттеглил на острова, като е основал новата държава Тайван.Тайван, за разлика от Китай е високо -развита индустриална държава с демократично управление с изключително висок стандарт на живот! За съжаление е малка за региона-23млн., колкото Северна Корея но в с 4пъти по-висок стандарт на живот от Китай!Тайван е фабриката на света относно-свръхпроизводителни чипове-48% от светов.произвидство.Демокрацията в страната е на ниво Швеция и Великобритания! Тайван е по-сладка хапка за комуниста Си Дзин Пин от Хонконг, който от английска колония се превърна във финансовата врата към развития свят за Китай!

    Коментиран от #44, #46

  • 29 уфааааааааааааа

    4 14 Отговор
    Днес ги е признала, утре ще има нови реалности и така върви света, нищо не е вечно.
  • 30 Чичо Си

    3 15 Отговор
    На това, което остане от нея...евентуално.
  • 31 Джеки Чан

    21 14 Отговор
    Свободен Тайван !
    Свободна Украйна !

    Коментиран от #34

  • 32 Китай знай, че с Русия се не трай!

    24 16 Отговор
    Ако си със САЩ, ще си богаташ!

    Коментиран от #36

  • 33 А.М.

    3 14 Отговор
    Китайците играят играта на българския келнер, който пише в сметката А.М. и я надписва, и само ако го питат какво е А.М. защото не е поръчвано, разяснява, че е "ако мине" и се "извинява".
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Крим ваш

    4 15 Отговор
    Сибир наш
  • 36 Не само китай го знае това

    22 2 Отговор

    До коментар #32 от "Китай знай, че с Русия се не трай!":

    Япония Южна Корея Западна Европа Израел Дубай Кувейт Австрия Великобритания и то май излезе целия цивилизован свят с електричество и чиста питейна вода и работещи тоалетни вътре в домовете. Остават само онези с мръсна вода не ставаща за пиене и външните тоалетни

    Коментиран от #56

  • 37 Или е още рано

    1 18 Отговор
    Тия китайци що не питат америка и европа. Какво мислят за китаиските територии дето сега се намират в русия.

    Коментиран от #43

  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 7 Отговор
    кремълските ....умници,разчитаха Китай да ги извади,а се оказа,че китай ги закопа....И пак остана да плашат с атома...Това човечеството го е играло преди много хиляди години,ако трябва пак ще го играе....но без лудите от кремъл....
  • 39 Сорос купи Китай

    2 16 Отговор
    Факт.
  • 40 Сатана Z

    20 6 Отговор
    Няма по пропаднали от ватите и техните бегераби!

    Z
  • 41 !!!?

    17 7 Отговор
    Китайският посланик в България се казва Румен Радев - Фигуранта !!!?
  • 42 Начо

    16 8 Отговор
    Китай излъга русия за подкрепа за да вкара русия в капана. Сега, щат не щат, трябва да стават китайска колония
  • 43 Амиии

    8 16 Отговор

    До коментар #37 от "Или е още рано":

    Поляците питат за техните територии дето са в Украйна, и най вече за земите край Лвов
  • 44 Мишел

    5 18 Отговор

    До коментар #28 от "Експерт":

    Би ли отговорил, защо Тайван не е признат за независима държава от САЩ , от всички държави в Европа (без Ватикана) и от никоя друга голяма държава в света?
    Всички гореизброени държави са признали Китай, който смята Тайван за част от Единен Китай.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иванов

    0 0 Отговор
    Как има такива още дето се объркват в изказванията си китайски лидери дори и случайно и неволно не трябва да правиш изказвания които могат да доведат до лоши неща и наливат масло в огъня
  • 48 аНормален

    2 0 Отговор
    Ало, Китай,
    Фурна-Лопати?!?
    Капитали-Влияние?!?
    Приберете си "топченцата" и насвийте сърмите на Путин.
    Света не е Китай.
  • 49 Двуполюсен

    3 1 Отговор
    Путин греши. Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава!
  • 50 Официално може за пред рашистан

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Официално може за пред Фащ":

    Дефакто са със САЩ, защото Тайван не е китайски, а рашките са лакоми, нагли грабещи агресори
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ХАХАХА

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пророкът от Провадия":

    Русия първа в Европа легализира хомосексуализма през 1918 г.
  • 53 ХИХИХИ

    4 0 Отговор
    Скоро от руската мощ ще останат само мощи, хихихи!
  • 54 ⚛️⚛️⚛️⚛️

    0 0 Отговор
    Мдаа края на човечеството се приближава с все по голяма скорост. Въпреки всичките технологии манталитета на човечеството не се е променил. Просто стигнахме етам в който можем да се изтреби взаимно за часове. Затова яжте, пийте и... сещате се 😉
  • 55 Ченгето от Сашко Андреев

    1 0 Отговор
    Този пасквил съм го писал и аз.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания