Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Април, 2023 15:23 3 312 74

На фронта! Украинските сили увеличават набезите си на източния бряг на река Днепър

  • украйна-
  • русия-
  • бахмут-
  • крим

Очаква се Киев да започне всеки момент пролетна контраофанзива, с която да се опита да си върне изгубените територии

На фронта! Украинските сили увеличават набезите си на източния бряг на река Днепър - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили, разположени на западния бряг на река Днепър, често извършват набези на източния бряг близо град Херсон, за да се опитат да изтласкат руските войски, съобщи Ройтерс, като цитира регионален служител, информира БТА.

Руските сили държат под контрол източния бряг на река Днепър, откакто се изтеглиха от Херсон през ноември след месеци на окупация. Очаква се Украйна да започне пролетна контраофанзива, с която да се опита да си върне изгубените територии.

Юрий Соболевски, заместник-ръководител на администрацията на Херсон област, заяви, че набезите имат за цел да намалят боеспособността на руските войски, които редовно обстрелват града, откакто бяха принудени да го напуснат.

"Нашите военни много често посещават левия (източен) бряг, като извършват нападения. Украинските въоръжени сили работят и то много ефективно", заяви Соболевски пред украинска медия.

"Резултатите ще дойдат, както се случи на десния бряг на Херсонска област, когато благодарение на сложна и продължителна операция (украинските войски) успяха да освободят нашите територии с минимални загуби за войските ни. Същото се случва сега и на левия бряг", каза още Соболевски.

Русия завзе Херсонска област скоро след пълномащабното си нахлуване в Украйна преди 14 месеца и оттогава държи цялата част от региона на изток от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

Военни анализатори твърдят, че Киев вероятно ще започне скоро контраофанзива и че една от основните цели може да бъде прекъсване на южния сухопътен коридор между Русия и анексирания от нея полуостров Крим. Връщането на контрола над цялата Херсонска област би било важно стъпка към постигането на тази цел.

Миналата седмица базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната заяви, че руски военни блогъри са публикували достатъчно геолокализирани кадри, за да може да бъде потвърдено, че украинските войски са установили присъствие на източния бряг на река Днепър.

Соболевски не даде допълнителни подробности, като заяви, че военната операция изисква "информационно мълчание".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    45 7 Отговор
    И чий го дирят в блатата?!

    Коментиран от #9

  • 2 Чакаме

    53 3 Отговор
    С нетърпение ЮРОША.
    КУПИЛ СЪМ СИ ПУКАНКИ.
  • 3 Русофил

    23 57 Отговор
    Днес брега на Днепър есента плажовете на Крим

    Коментиран от #63

  • 4 Алооооооо

    44 6 Отговор
    АБЕ ТИЯ ДА НЕ СЕ МИСЛЯТ ЗА ТАТАРСКИ КОНЕКРАДЦИ

    Коментиран от #28

  • 5 Форда

    19 64 Отговор
    Наслука братя украинци! Сложете край веднъж завинаги на това кръвополитие.
  • 6 Да, бе

    62 10 Отговор
    Прибягват да се снимат и бързо се прибират... Оцелелите, де...
  • 7 Тццццццццц Тццццццц

    46 7 Отговор
    Украинските войски се мъчат да окупират място в т. нар. Дачен район - парче земя, разположено на самия бряг на Днепър близо до Херсон. Някои анализатори смятат, че именно той може да послужи като „плацдарм“ за контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.
    Военните кореспонденти отбелязаха, че украинците продължават няколко месеца да водят разузнаване на малки групи в района. Бойците акостират на брега, но са прикрити от артилерийски огън на руската армия. Войници от въоръжените сили на Украйна се крият в изоставени селски къщи, но не могат да се скрият от безпилотните самолети на руските въоръжени сили.
    „В резултат на това в района на Дача има все по-малко цели къщи, въоръжените сили на Украйна извозват ранените и убитите, а след това идват нови“, казаха военните кореспонденти.
    Австралийският журналист Нейтън Ръсър също каза, че блатистата местност не е подходяща за "плацдарм". Друг анализатор потвърди, че украинската групировка наистина заема малко парче земя на левия бряг на Днепър, но „блатото без пътища“ няма да им помогне да започнат активни маневри.
  • 8 ФЕЙК

    68 9 Отговор
    Във Варна двама украинци закъсали за пари и решили да просят. Взели по една торба и застанали на стратегически ъгли. Вечерта се събират на единият в торбата - по 20 и 50 стотинки, на другия торбата пълна с десетолевки! На въпроса как е напълнил торбата щастливецът казал: На гърдите и на гърба си сложих табела НЕ МИ СТИГАТ 10 ЛЕВА ДА СЕ ПРИБЕРА В УКРАЙНА................

    Коментиран от #14, #23

  • 9 Хайдук

    18 30 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Дирят руски хайдути да ги неутрализират.

    Коментиран от #21

  • 10 Пророкът от Провадия

    20 60 Отговор
    Украинците от няколко седмици са на другият бряг на Днепър.Навлезли са на около 10 км. и подготвят плацдарм от който ще атакуват кремълската орда.Скоро ще последва масово "стратегическо прегрупиране" на руските окупатори в посока Изток,което ще е "в знак на добра воля".Естетсвено ще оставят много трофеи,но за съжаление ще са основно вехтории от времето на Хрушчов,защото на "втората в света",не и остана модерно оръжие.

    Коментиран от #16, #35, #38

  • 11 гост

    12 6 Отговор
    Преди 700 години турските акънджии са използвали същата тактика при нападенията си на Балканите !
  • 12 провинциалист

    6 15 Отговор
    Хубаво заглавие. Помним набезите на 3-ти укр. фронт на южния бряг на Дунав.
  • 13 ха ха

    13 45 Отговор
    Установили са при това сериозно присъствие. Трудно удържимо, ако руснаците тръгнат да се разправят с тях, ама не смеят. Започва да става интересно. Изведнъж фронтът се удължи със стотици километри. На русите им трябват повече войски на запад, по-дълги вериги за снабдяване, повече камиони, повече складове и повече артилерия и самолети да ги пазят, щото чичко Хаймарс не спи. Иначе, основният удар няма да е откъм Днепър. Няма как украинците да прехвърлят толкова войска. Логистиката куца. Все пак не пречи да тероризират тромавата руска армия.
  • 14 Хохо Бохо

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "ФЕЙК":

    Браво!
    Смешно и много точно...
    Патриотите трябва да бъдат подкрепяни!
  • 15 куку

    37 9 Отговор
    малки групи 1-2 войници правят плацдарм за бягство...Русия чака да се съберат повече на едно място и с няколко Кинжала ще ги изпърже..Мир да има..ама няма как с такива спонсори от сащ и запада..уж мислили добро за бандеровци а през седмицата всички гледаха шампионска лига..а последния украинец да се бие за техните либерални интереси..НЕСПРАВЕДЛИВО..

    Коментиран от #24

  • 16 Стратега

    4 29 Отговор

    До коментар #10 от "Пророкът от Провадия":

    Стратегическото прегрупиране от Киев, Харков и Херсон миналата година в началото на тридневната спец операция...бой бой бой и прегрупирване

    Коментиран от #39

  • 17 Аспарух

    13 42 Отговор
    Айде мачкайте ушанките.Чакам с нетърпение кримският мост да почне да пада по части.Удряй!⁷

    Коментиран от #34

  • 18 Ясно е със какво се занимават

    2 19 Отговор
    Тия търсят до каква степен са минирани пътеките там в момента имат западни колички дето могат да движат на такъв терен зависи какво интересно има наоколо за превземане..ако има дачи тия дачи имат и път не са поникнали от тръстиката
  • 19 Естествен Интелект

    30 2 Отговор
    Срещнаха ли Василев и Къдравата Сю на левия бряг?
  • 20 Някой

    38 4 Отговор
    Честно казано, имам чувство че автора живее в паралелна вселена. Не вижда реалния ход на събитията в Украйна.
    Отделно от това, набезите се извършват от мародери. Явно, според автора, украинците са такива! И тук определено е на по-вярна позиция.
  • 21 Делю Хайдутин

    21 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хайдук":

    Хайдутите ходят по гората а не в блатата.
  • 22 Абе

    9 27 Отговор
    Мачкайте рушляците! Да се връщат в кочината!
  • 23 🤘🤘🤘🤘😂🤣😂🤣

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "ФЕЙК":

    Право в десятката.
  • 24 падналия ангел

    25 6 Отговор

    До коментар #15 от "куку":

    Днес в тубата има видео на последния набег на укрите. Две ФАБ 500 по местоположнието им.

    Коментиран от #27, #33

  • 25 Не разбрах само, Зимната офанзива на

    9 23 Отговор
    ПУТЛЕРАСЕТЕ дъл продължава ?!?
    )))))))
  • 26 пенко

    25 6 Отговор
    ЛОШО : НЯМА ХАРСОН ... НЯМА БАХМУД ...НЯМА КУПЯНСК ...НЯМА СОЛЕДАР ... НЯМА КРАМАТОРСК ... НЯМА АВДЕЕВКА ... НЯМА ДА ИМА ШЛЯХТИЧИ ОТ ЛВОВ ;ТЕРНОПОЛ И ....-- МАХНОВЦИ -КОЛЧАКОВЦИ -БАНДЕРОВЦИ И ... ДЕСЕН СЕКТОР -ФИНАНСИРАН ОТ ЦРУ - ЗА УБИЙСТВА / ОТ 10-15 ХИЛЯДИ -СА ОСТАНАЛИ 3 ХИЛЯДИ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 27 Слепото

    10 24 Отговор

    До коментар #24 от "падналия ангел":

    64км. Колона влезна ли в Киев, вече или изчакват 2-годишния Щурм на Бахмут?!?

    Коментиран от #50

  • 28 хахаха

    6 19 Отговор

    До коментар #4 от "Алооооооо":

    Е разбира се че не. Набези са написали просто за да мокрая изперкалите путинофили. То на тях горките не им остана много на което да се радват и възхваляват. Аз лично ги съжалявам тия хора вече. Съжалявам ги като това дето заминава в канала като пусна водата. Изпитвам едно съжаление точно за 0.000001 от секундата. И после живота си продължава.
  • 29 Механик

    26 6 Отговор
    За Украйна мача приключи. Стига с тия "набези" и пр.
    п.п.
    Аз да питам само, ама как върви "контраофанзивата"? Ще почва ли, че се изморихме от очакване?

    Коментиран от #32

  • 30 Искам да има

    7 21 Отговор
    Украинска заря над Кремъл на 9ти май. День победьI Салют от HIMARS
  • 31 Жребец под наем

    12 5 Отговор
    Ще има скоро съобщения Вагнер прави набези над укрите които са минали на " левия бряг".И всичко е мирно и всички са доволни.
  • 32 Ела да ти кажа

    8 17 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    Контраофанзивата се развива много добре. То нали идеята и е да събира оръжия за украйна. Когато чуеш,че почне да се говори за самолети американски. Тогава ще знаеш че контраофанзивата вече е събрала всичко дето лази по земята и стреля по пропадлъци. И започват да събират хвърчащи машини. И после гледаш клипчета. Тук се спукал някой и изтекъл там изгорял. Па паднало нещо върху някакви пияници и измрели. Прелетяло нещо някъде. Потънал някой платноход руски. Пък пак станало време за мобилизация. Па почнат да се търкалят 18 годишни руски роби по чужда територия. И тн. И тн.
  • 33 Ветеран от Протеста

    20 5 Отговор

    До коментар #24 от "падналия ангел":

    Вчера имаше клип,как са попиляли с бомба поне 50 от грузинския легион.Да са живи и здрави хората.

    Коментиран от #37, #49

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да не

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пророкът от Провадия":

    Са те прехвърлили от каспичанския
    в проваДийския кауш?
  • 36 русофил

    20 2 Отговор
    абе урки една частна армия само работи върху вас срам
  • 37 хахах

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ветеран от Протеста":

    Малеят ми нещо 50. А напиши 100 пък ако ни хванат. Ще се правим на ударени. Абе то ние кой точно лъжем. Тия джендърите не ни вярват на абсолютно нищо. Демек верват ни само такива като нас. А като лъжем наще какво печелиме от тая работа. Нещо почвам да се обърквам.

    Коментиран от #48

  • 38 Жребец под наем

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пророкът от Провадия":

    Отпуската изтече време е да се прибираш в Карлуково.Оракулът от Делфи,Наполеон и Айнщайн те очакват за белот четворка.
  • 39 Пророкът от Провадия

    2 19 Отговор

    До коментар #16 от "Стратега":

    Неизбежно е,но за безмозъчните русофили,ще е като гръм от ясно небе.Както беше при Киев,Харков и Херсон.

    Коментиран от #60

  • 40 Шаро

    13 0 Отговор
    Контраофанзивата ще е по комнда:
    Заднишком напред към Лвов!!!

    Коментиран от #71

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Холмс

    17 2 Отговор
    Точно така. Армията на Зеленски не атакува и не превзема, а прави НАБЕЗИ.
    Точно така си е!
    Всички знаем че само варварите и хората от ИГИЛ правят набези. Племената на Зеленски също правят набези.
  • 44 АЗИС

    1 6 Отговор
    Обичкам го МЕЧОКА!!!
  • 45 Кви ,,набези",кви 5 гривни ве...!

    11 2 Отговор
    Украйна загуби тая война...!
  • 46 Холмс

    16 1 Отговор
    Украинския кмет на Херсон разказва че с тия набези били превзели дясната част на реката.

    Дясната част на реката беше напусната от руските сили по заповед на Ген. Суровикин. Тази заповед е известна и общодостъпна.
    Не е заради набезите на армията на Зеленски да знаеш кмете!

    Коментиран от #67

  • 47 Дедо ви...

    14 0 Отговор
    Какви набези бе, откъде са ви намерили все едни късогледи. Имитация че правят нещо за да си заслужат вниманието на господарите си
  • 48 Оф тоя пак не е разбрал

    1 11 Отговор

    До коментар #37 от "хахах":

    Не бе ние не лъжем тия тука. Просто повтаряме лъжите на руснаците. А те си лъжат своите. За да захранват месомелачката с прясно месо.
  • 49 Дедо ви...

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ветеран от Протеста":

    Край Константиновка е бомбен лагера на грузинския легион. 60 грузинци изтезавали руски пленници са се отправили при бандера и още 20 берат душа

    Коментиран от #51, #52, #53, #69

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 хахаха

    1 6 Отговор

    До коментар #49 от "Дедо ви...":

    Абе паркенсон. Какво е товабомбен лагер
  • 52 Ветеран от Протеста

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Дедо ви...":

    Още по хубава новина,абе да са живи и здрави хората.

    Коментиран от #57

  • 53 трагедия

    5 12 Отговор

    До коментар #49 от "Дедо ви...":

    На путинофилите им разказват приказки за приспиване. Иначе се въртят и не могат да заспят. То леопарди унищожават. Но еибрамси. Оня ден унищожили брадли. Ама го потопили в някакво езеро. И за това го нема. Абе мани мани. Много е жалка картинката. И това са хора на години . Не си мисли че са деца някакви. Това са дърти хора братче.

    Коментиран от #64

  • 54 ВСУ НА ЛЕВИЯ БРЯГ

    3 13 Отговор
    Плацдарма се разширява. Прехвърлят се танкове и натовски гаубици. Камиони преминават през Днепър доставяйки оръжия и оборудване....

    Коментиран от #56

  • 55 БСП ПУТИНИСТ

    3 11 Отговор
    Шокиран съм.....ВСУ не си поплюват.....
  • 56 я па тоя

    10 1 Отговор

    До коментар #54 от "ВСУ НА ЛЕВИЯ БРЯГ":

    Тия изкараха някакво дрг че прави офанзива.
  • 57 125678

    6 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ветеран от Протеста":

    Живи и здрави са. Даже не са и разбрали че нещо било станало.
  • 58 9689

    9 2 Отговор
    Това са необикновенни набези-набезваш и не се връщаш,даваш фира.
  • 59 Мокри плъхове

    11 2 Отговор
    Доста удавени фашисти от Укрия ще има, ами краварите май ще са доволни!

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 хихихихихи

    11 2 Отговор
    И днес видео от "набег" на два ураински Су25 към левия бряг на Днепър. Единият пуши на земята, другият с лек финт и остър завой на дясно пое оттам, откъдето бяха дошли!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Русофил

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Скоро до полската граница
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Читател

    7 2 Отговор
    То в Украйна не останаха хора бе половина емигрираха по Европа другите дадоха фира за краварско удоволствие.Потрес.
  • 67 Др. Лотсън.

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Холмс":

    Аве Холмс,пак си се друсал. Па що кат доброволно напуснаха Херсон ,🤔си оставиха част от бронираната самоходна техника. Я ,я раскажи за това Холмсче.
  • 68 Теле

    3 1 Отговор
    Цъкнете в телеграм, има няколко клипа как завършват тези набези.
  • 69 Бай Яни

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "Дедо ви...":

    А как пък останаха живи тез рузки пленици,я разкажи и раздърпай локумите.
  • 70 Иво

    2 5 Отговор
    Кеви набези бе стайков,те са си на техна земя
  • 71 Бай Яни

    1 7 Отговор

    До коментар #40 от "Шаро":

    Ама дрончетата си падат около москва. Око Белгород препушва аве все страни експлозии растърсват могучая.🤔😄👼

    Коментиран от #72

  • 72 Посланник на Китай в Париж

    5 2 Отговор

    До коментар #71 от "Бай Яни":

    Бившите републики на СССР нямат международно признати граници.РФ е приемникът на СССР, следователно........
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Радо

    0 0 Отговор
    Мандри обират ли ?
Новини по държави: