Отидете към основна версия

1 998 20

Възелът се затяга! Разследват Ева Кайли и за измама

  • ева кайли-
  • европейски парламент-
  • катар

Целта е да се установи дали Кайли е излъгала за работните ангажименти и движения на своите помощници и е вземала средства от заплатите и командировъчните им за работни пътувания, които никога не са се състояли

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на обвиненията, че е замесена в така наречения скандал с подкупи "Катаргейт", гръцкият евродепутат Ева Каили също е разследвана за злоупотреба със средства на Европейския парламент, на който беше заместник-председател съобщи "Политико".

Позовавайки се на писмо от Европейската прокуратура (EPPO), адресирано до председателя на Европарламента Роберта Мецола, което е видяно от "Политико", докладът посочва, че разследването срещу Кайли е съсредоточено върху плащания, свързани с четирима от нейните помощници.

Разследването е за периода от 2014 до 2020 г. и за суми в размер на около 100 000 евро. Целта е да се установи дали Кайли е излъгала за работните ангажименти и движения на своите помощници и е вземала средства от заплатите и командировъчните им за работни пътувания, които никога не са се състояли.

Припомняме, че на 12 април Ева кайли бе освободена под домашен арест. Освен на Кайли Европейският парламент свали имунитета на двама евродепутати - Марк Тарабела от Белгия и Андреа Коцолино от Италия.

Белгийската разузнавателна служба e работила в тясно сътрудничество с други европейски държави в продължение на повече от година, за да разкрие скандала с подкупите, който сега разтърси Европейския парламент, съобщи белгийското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс".

Прокуратурата подозира, че гръцкият евродепутат Ева Кайли и трима други европейски служители са приели подкупи от домакина на Световното първенство по футбол Катар в опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, което се превърна в един от най-големите скандали, разразявали се някога в 27-членния блок.

Припомняме, че на 2 януари т.г. стана ясно за началото на процедурата по сваляне на имунитета на двама евродепутати във връзка с корупционния скандал, придобил популярност като "Катаргейт".

Той избухна през декември 2022 г., когато бе съобщено за четирима задържани при разследване по подозрения за корупция в Европейския парламент на депутати и служители, свързани с катарски интереси, а според съобщения в медиите - и с Мароко.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: