Отидете към основна версия

3 378 74

На фронта! Украинските сили увеличават набезите си на източния бряг на река Днепър

  • украйна-
  • русия-
  • бахмут-
  • крим

Очаква се Киев да започне всеки момент пролетна контраофанзива, с която да се опита да си върне изгубените територии

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили, разположени на западния бряг на река Днепър, често извършват набези на източния бряг близо град Херсон, за да се опитат да изтласкат руските войски, съобщи Ройтерс, като цитира регионален служител, информира БТА.

Руските сили държат под контрол източния бряг на река Днепър, откакто се изтеглиха от Херсон през ноември след месеци на окупация. Очаква се Украйна да започне пролетна контраофанзива, с която да се опита да си върне изгубените територии.

Юрий Соболевски, заместник-ръководител на администрацията на Херсон област, заяви, че набезите имат за цел да намалят боеспособността на руските войски, които редовно обстрелват града, откакто бяха принудени да го напуснат.

"Нашите военни много често посещават левия (източен) бряг, като извършват нападения. Украинските въоръжени сили работят и то много ефективно", заяви Соболевски пред украинска медия.

"Резултатите ще дойдат, както се случи на десния бряг на Херсонска област, когато благодарение на сложна и продължителна операция (украинските войски) успяха да освободят нашите територии с минимални загуби за войските ни. Същото се случва сега и на левия бряг", каза още Соболевски.

Русия завзе Херсонска област скоро след пълномащабното си нахлуване в Украйна преди 14 месеца и оттогава държи цялата част от региона на изток от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

Военни анализатори твърдят, че Киев вероятно ще започне скоро контраофанзива и че една от основните цели може да бъде прекъсване на южния сухопътен коридор между Русия и анексирания от нея полуостров Крим. Връщането на контрола над цялата Херсонска област би било важно стъпка към постигането на тази цел.

Миналата седмица базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната заяви, че руски военни блогъри са публикували достатъчно геолокализирани кадри, за да може да бъде потвърдено, че украинските войски са установили присъствие на източния бряг на река Днепър.

Соболевски не даде допълнителни подробности, като заяви, че военната операция изисква "информационно мълчание".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: