Last news in Fakti

25 Април, 2023 11:26 1 217 9

Модерна защита! Въоръжените сили на САЩ ще изпратят в чужбина повече свои експерти, за да помагат в борбата срещу хакерите

  • сащ-
  • русия-
  • хакери-
  • киберпрестъпност

Инициативата отразява по-общата цел на Вашингтон да подобри сътрудничеството с чуждестранни съюзници в борбата с киберпрестъпността, която често е трансгранична

Модерна защита! Въоръжените сили на САЩ ще изпратят в чужбина повече свои експерти, за да помагат в борбата срещу хакерите  - 1
Снимка: Shutterstock

Въоръжените сили на САЩ ще изпратят в чужбина повече свои експерти, за да помагат на чуждестранни правителства в борбата с хакерите, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен американски военен представител, съобщава БТА.

През последните три години Силите на мисията за национална киберсигурност са провели 47 подобни отбранителни операции в 20 държави по покана на техните правителства, заяви техният командир генерал-майор Уилям Хартман на конференцията по въпросите на киберсигурността "RSA" в Сан Франциско.

Инициативата отразява по-общата цел на Вашингтон да подобри сътрудничеството с чуждестранни съюзници в борбата с киберпрестъпността, която често е трансгранична. Някои от най-големите престъпни групировки, занимаващи се с онлайн изнудване, например са взели под прицел много държави, в това число и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Хартман каза, че Силите на мисията за национална киберсигурност са изпратили в Украйна 43 специалисти, за да се борят срещу руските кибератаки. "Това са отбранителни екипи, които изпращаме и които издирват общи противници, намират инструменти и възможности" за справяне с тях, уточни той.

Хартман отбеляза, че командваното от него подразделение работи в тясно сътрудничество с най-високопоставения орган на САЩ в областта на киберсигурността - Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата.

Двете структури са си сътрудничили в предотвратяването на потенциални атаки срещу три федерални агенции на САЩ, извършени от страна на чуждестранни противници, заяви Ерик Голдстийн, помощник-директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата. "Уведомихме агенциите, дадохме им насоки и реагирахме на инцидента. Едновременно с това събрахме цялата информация за инфраструктурата и я споделихме със Силите на мисията за национална киберсигурност", добави той.

Хартман и Голдстийн отказаха да предоставят повече подробности за въпросния инцидент.

Двамата споменаха в съвместната си презентация по време на конференцията за друг подобен случай, при който е имало опит от страна на иранска хакерска група да пробие системите за отчитане на резултатите от изборите през 2020 г. в неназован американски град. Хартман довери, че тогава се е опасявал, че хакерите биха могли да направят така, че уебсайтът на системата "да изглежда така сякаш вотът е бил подправен", но агенцията е успяла да ограничи достъпа навреме.

"Не се стигна до въздействие върху изборна инфраструктура", поясни Голдстийн.

"Искаме да превърнем това в модел (на действие бел. ред.) - да намерим техническите доказателства и да ги предадем на Силите на мисията за национална киберсигурност", каза той. Голдстийн подчерта, че гарантирането на сигурността на предстоящите президентски избори през 2024 г. е "основен приоритет".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кърлежи

    21 5 Отговор
    Сащ , 90-те влезнаха при нас и съсипаха всичко което работи с милата подкрепа на новите ни демокЛати!
    Че кой вярва на Сатанистите от Сащ?
  • 2 Правилно

    17 3 Отговор
    Губещата сила трябва да наложи силово контрол върху коментарите на коментиращите. Ма то не е прецедент. И Хитлер правеше същото, докато губеше позициите си.
  • 3 Коко

    16 3 Отговор
    Ай нЕма нужда! Да си седят У дома!
  • 4 Правоверен Евроатлантик

    20 2 Отговор
    Разбирай техните експерти ще се месят пряко в кибер сигурността на всички държави съюзници...
  • 5 Шаро

    11 2 Отговор
    И най-вероятно ние вече отдавна сме ги "поканили". Градове нагли!!!
  • 6 Я па ти,

    15 2 Отговор
    Хакери, но мирикански, да се настанят легално и подслушват, провалят и контролират съюзниците, разбирай слуги, на УСА.
  • 7 Б.Б

    7 2 Отговор
    Лакомите евангелисти-сатанисти нямат спиране! Те ще затрият света!
  • 8 Глупости на търкалета!

    5 2 Отговор
    Тupите амери,на които цялата система за горива и бензиностанции беше срината от хакери платиха милиони долари,за може отново да функционира!Сега щяли да помагат на други държави! Няма да им помагат,а ще ги шпионират!
  • 9 съдържанието в заглавието

    1 0 Отговор
    Интересно заглавие , уж нищо а казва толкова много ....