Отидете към основна версия

1 136 11

ЕК ще забрани износа на украинско зърно за Румъния до 5 юни

  • зърно-
  • украйна-
  • румъния-
  • внос

Съобщи румънският министър на земеделието Петре Дая

Източник: БГНЕС

Европейската комисия ще наложи забрана за износа на украинско зърно и маслодайни култури за Румъния до 5 юни, съобщи румънският министър на земеделието Петре Дая, цитиран от Ройтерс.

Румъния не достигна до налагането на забрана, докато Полша, Унгария, България и Словакия предприеха едностранни стъпки за защита на местния си пазар от навлизането на украински селскостопански продукти, припомня агенцията.

Миналия месец Европейската комисия заяви, че ще предприеме спешни „превантивни мерки“ за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, като компенсира местните фермери и позволи влизането на зърно от Украйна в петте източноевропейски страни само ако е за износ за други страни от ЕС или за останалия свят.

Дея каза, че мерките на Европейската комисия ще бъдат приложени при условие, че страните оттеглят едностранните си забрани. В противен случай, ако не бъде постигнато съгласие, Комисията ще наложи забрана конкретно за износа за Румъния, заяви той.

„Преговорите със страните (наложили забрана) все още са в ход (…) Румъния ще бъде защитена чрез решение на Европейската комисия и (…) ще получи компенсация за фермерите“, каза румънският министър на земеделието след срещи в Брюксел и Люксембург, пише БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: