Отидете към основна версия

13 752 124

Грандиозен скандал! „Ще свърши в ада“ и „изгорена пустиня“ – олигарси за бъдещето на Русия

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • олигарси

Това е вторият частен разговор между членове на руския елит, който изтича в рамките на последния месец

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Аудиозапис на предполагаем разговор между милиардера Роман Троценко и негов познат (който може да е бизнесменът Николай Матушевски) беше публикуван в публичното пространство. В разговора двамата събеседници критикуват властите в Русия, както и лично президента Владимир Путин.

Това е вторият частен разговор между членове на руския елит, който изтича в рамките на последния месец.

Линк към файла по електронна поща е получен от журналистите от "Система" - разследващ проект на "Настоящо време" и "Радио Свобода".

Троценко заема 38-о място в списъка на руските милиардери на Forbes Русия. Бизнесменът е бивш президент на Обединената корабостроителна компания и съветник на президента на "Роснефт" Игор Сечин. Матушевски е създател на московската дизайнерска къща "Флакон" и според "Система" е дългогодишен приятел на Троценко.

Двамата мъже, които взаимно се обръщат с имената Рома и Коля, в началото обсъждат Бали и живота на острова. "Напоследък ми е трудно в Русия, разбрах, че нещо не е наред, няма смисъл да ходя там", казва по-специално Коля, а събеседникът му се съгласява с тази теза.

"Това е правилното нещо (развиване на бизнес в Индонезия, бел.ред.), не е нужно да си спомняме какво беше в Русия. Това вече го няма и няма да се върне", казва единият мъж, а Рома одобрява идеята и отбелязва, че в Индонезия "всичко ще нарасне десет пъти за десет години, докато в Русия ще намалее наполовина."

Към края на разговора двамата преминават към обсъждане на войната и ситуацията в Русия. "За съжаление, Русия, която толкова искрено обичаме, се оказа в лапите на някакви задници, ***. които изповядват, ***, някакви странни идеи, ***, от XIX век. Това не може да завърши добре, ще завърши в ада, ***. Хората ще се избиват по улиците на Москва", казва Рома. Въпреки че Коля се опитва да отклони разговора към здравословното хранене и вегетарианството, тъй скоро се връща към политиката и казва, че наскоро гледал видеоклип със сглобка от новогодишни поздравления от президенти - "като се започне от Елцин до последния - "този кретен не е пред елхата, както е обичайно, а пред военните".

"Как може да живее и да се развива държава, в която единствената идеология е печеленето на пари и запазването на властта на една група хора - казва мъжът, за когото се твърди, че е Троценко. "Не съществува понятие "отвъд". Те ще си отидат в някакъв момент и няма да оставят нищо след себе си. Всичко ще бъде една изгорена пустиня."

"Рома" съветва "Коля" през 2023 г. да "изведе всички свои близки, да изведе парите си - всичко, което ти е необходимо".

Според публикацията на "Система" Троценко е потвърдил пред проекта, че познава Матушевски, но твърди, че не е разговарял с него повече от година. Познат на Троценко свидетелства обаче, че гласът не е негов, което предполага, че записът може да е изфабрикуван от конкуренти.

Журналистите се свързват с Матушевски. Той заяви, че "този разговор не се е състоял" и че за последен път е общувал с Троценко през 2022 г., но никога не са обсъждали политиката. "Мисля, че това е фалшификат или нечия глупава шега с помощта на AI", казва Матушевски.

Какво може да се научи от поредния изтекъл разговор между членове на руския елит

Вторият запис едва ли ще се разпространи вирусно както стана с предполагаемия разговор между бившия губернатор Фархад Ахметов и продуцента Йосиф Пригожин, но новите жертви на "теча" или постановката поставят същите диагнози.

Събеседниците са единодушни, че властта в страната е завзета от група не особено умни хора, чиято основна идеология е да усвояват бюджети и да се задържат на тази власт колкото се може по-дълго. Така че в контекста на изолацията и западните санкции те не виждат никакви перспективи за Русия през следващото десетилетие.

Както и при разговора на Ахмедов с Пригожин, настоящата публикация едва ли е опит за някакво разделение на руския елит. Тя по-скоро цели да покаже истинските му настроения на фона на декларираната от всички лоялност към Владимир Путин.

Новият запис е интересен по отношение на това какви "прозорци на възможности" вижда големият бизнес в продължителната война. Ако 2022 г. е била просто катастрофа, то през 2023 г., в случай че някой не е разбрал нещо от миналата година, те виждат време, когато могат да изнесат семейството, активите и парите си от Русия и да се опитат да започнат нещо ново някъде другаде. В Индонезия, например.

Събеседниците са единодушни, че след изборите през 2024 г. винтовете в Русия ще бъдат затегнати и може да се окаже твърде късно за евакуация. От април 2023 г. е трудно да си представим какви други гайки могат да бъдат затегнати в Русия, но в Кремъл и в Съвета за сигурност седят креативни хора, така че, разбира се, можем да очакваме влошаване на ситуацията.

Това е втори случай на теч на такъв разговор.

Опроверженията на аргумент за изкуствен интелект, който е генерирал разговора, вече бяха дадени от предполагаемите участници в разговора.

В началото на март в интернет се появи записан разговор между предполагаемо руския музикален продуцент Йосиф Пригожин и бившия член на Съвета на федерацията и милиардер Фархад Ахмедов. В аудиозаписа, за който стана известно едва към края на месеца, събеседниците остро критикуват руското ръководство за войната срещу Украйна.

По-специално Пригожин на записа споделя слуха, че "Игор Иванович, Сергей Викторович и Золотов" уж са се обединили и "обвиняват за всичко" руския министър на отбраната Сергей Шойгу, наричайки го [недоносче] зад гърба му.

"Те са най- *** хората. Мнението ми е просто: те се държат като крале, като богове, ***. Те са прецакани същества... Не мога да кажа нищо добро за тях. Те са мърша, ***", продължава гласът, за който се смята, че принадлежи на 53-годишния продуцент Пригожин.

Събеседникът на Пригожин, както става ясно от разговора им, е бил в Баку по това време и също е критичен към случващото се в Русия: "Те прецакаха ситуацията. Те прецакаха страната. Те прецакаха всичко. Те прецакаха всичко".

След публикуването на този запис Йосиф Пригожин първо нарече публикувания аудиозапис "фалшива новина", а след това го нарече "симбиоза от изречени фрази и такива, генерирани от изкуствен интелект". Ахмедов така и не коментира публикуването на разговора.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 101 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания