Last news in Fakti

1 Май, 2023 19:00 9 047 69

Скандално: тайната договорка между Макрон и Си за Украйна

  • китай-
  • еманюел макрон-
  • франция-
  • украйна-
  • си дзинпин

Ако Еманюел Макрон не поправи незабавно огромната си грешка, може с действията си да застраши ЕС като цяло

Скандално: тайната договорка между Макрон и Си за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Париж заменя приятелството с европейските си партньори срещу съюз с диктатурите Китай и Русия. Ако Макрон не поправи незабавно грешката си, допусната в Китай, това може да застраши ЕС, пише Александър Гьорлах.

С новата си външна политика Макрон изглежда иска Франция да скъса с традиционните си партньори. Оспорваното му изявление, съгласно което европейците не би трябвало да бъдат вкарвани от САЩ във война с Тайван, бе последвано от разкрития на тайна договорка с китайския лидер Си Дзинпин, предвиждаща Украйна да бъде подтикната още това лято да седне на масата за преговори с Путин. Макрон искал да съдейства на китайския "мирен план" за Украйна.

Този документ обаче беше остро разкритикуван от партньорите на Киев, тъй като в него Пекин възприема езика на руския агресор и отрежда на Украйна част от вината за войната. Изглежда, че Макрон споделя тази позиция на Пекин, респективно на Кремъл. Това, че паралелно с тези разкрития китайският посланик в Париж постави под въпрос суверенитета на държавите от бившия Съветски съюз, включително на Украйна, със сигурност не е случаен.

Обрат в политиката на Пекин спрямо Украйна

Така Франция се превръща в сцена за 180-градусовия обрат в китайската политика спрямо Украйна. Досега Пекин постоянно твърдеше, че се застъпва за суверенитета на националните държави в съответствие с Хартата на ООН. Макар Пекин да призна Украйна и да сключи още през 2013-а година голямо икономическо споразумение с Киев, номенклатурата в Пекин така и не можа да се наложи и Китай не осъди руската агресия. Това противоречие с право бе изтъквано неведнъж от критиците на Китай, но ето, че сега от думите на посланика, който е проводник на становището на Си, излиза, че Украйна изобщо не била суверенна държава.

При това положение на всички вече би трябвало да е ясно, че Китай не би могъл да бъде посредник за мир в тази война. Си говори точно като своя приятел Путин. В неговия мироглед няма Украйна, а "свещена Русия", към която принадлежи и територията на Украйна. Затова Путин допуска да бъдат отвличани украински деца - за да бъдат "русифицирани". Затова са и кражбите на произведения на изкуството от Украйна - за да се отнеме културата на държавата. И ето, че сега Макрон иска този човек, който е издирван за военни престъпления с международна заповед за задържане, да седне на една маса с президента Зеленски.

Ако изявлението на Еманюел Макрон за Тайван бе тежка катастрофа, то последното развитие на нещата е тотална щета за френската дипломация и за мястото на Франция в свободния свят. От Париж се чува, че външното министерство било шокирано от подхода на Макрон и - за пореден път - трябва да събира отломките. Заради пенсионната си реформа Макрон е под голям вътрешен натиск и чрез един външнополитически успех би могъл да покаже на французите, че имат начело на държавата си силен мъж, равностоен на китайския президент.

Франция - по пътя на Индия и Бразилия

Потърпевши от всичко това са нападнатите украинци, както и тайванците, за които, след изказването на Макрон, евентуално китайско нападение изглежда по-вероятно. Франция поема по път, който е сходен с този на Бразилия и Индия - и те споделят позицията на Си по отношение на Украйна, призовават за мирни преговори и възприемат езика на Кремъл.

Освен това не е изключено по този начин Макрон да си отмъщава за сделката за доставка на ядрени подводници на Австралия, в която САЩ и Великобритания изместиха Франция - обстоятелство, довело до милиардни загуби за френската оръжейна индустрия.

Огромни щети за Европа

За китайския лидер пък фактът, че се ползва с благоволението на ядрената сила Франция, вероятно е изключително добър резултат от срещата с Макрон. По този начин бе разрушен общият европейски консенсус, от което щетите за оста Париж-Берлин-Варшава са огромни.

Европа е пред обрат, тъй като Париж заменя приятелството си със своите европейски партньори срещу съюз с китайската и с руската диктатура. Ако Макрон не поправи незабавно огромната си грешка, може с действията си да застраши ЕС като цяло.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дедос

    141 4 Отговор
    Нали е ТАЙНА как знаете каква е?

    Коментиран от #11

  • 3 Америка сее смърт

    103 18 Отговор
    Американците демократи искат да убият Гешев. Чист нацизъм
  • 4 Айдееееее

    142 13 Отговор
    Европата почна да се разпада
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Веднага повервах

    84 5 Отговор
    Но на хора, които живеят все още в миналия век? им е простено!
    Не само пропагандата, необходима е коренна реформа на Запад, за да влезнат в час с новите реалности и да не са само неакви си контри.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха

    125 3 Отговор
    докато биеше искащите нормално заплащане и пенсиониране беше пръв европейски лидер подкрепян и от урсула и от сащ , сега е лош предател щото не ще да се кланя на същите
  • 10 Тото

    142 9 Отговор
    Французина е хитър и усеща на къде духа вятърът!!! А изобщо никой няма право да се опитва да диктува на президента на Франция как да води външната си политика!!!!Стига със тези краварски номера вече това се изтърка!!!

    Коментиран от #58

  • 11 Калпазанин

    79 4 Отговор

    До коментар #2 от "дедос":

    Липсваше накрая само, бесарабски фронт тука всичко знаят черпят и формация от бесарабския и swo😂😂😂
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тошо

    87 7 Отговор
    АМИ ГЕЙЗЕРА ИСКА ДА СЕ ОТКЪСНЕ ОТ АНГЛОСАКСИТЕ ЗАЩОТО ВИЖДА ЯСНО ,ЧЕ ТЕХНИЯ КОРАБ ПОТЪВА.
  • 15 Алфа херинга

    82 7 Отговор
    Макарон се усети, че Британската империя не и дреме за Европа, ама май вече е късно.
  • 16 Да живеят ФРАНЦИЯ и ЯПОНИЯ

    85 9 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":



    ЯПОНИЯ каза, че няма да спазва англо-американските санкции срещу Русия и ще си купува руски петрол на цени над определения таван.

    ФРАНЦИЯ иска приятелство и търговска връзка с Русия и Китай.


    Скоро ми се струва, че ще четем подобни новини и за ГЕРМАНИЯ и ИТАЛИЯ.


    Дори "съюзниците" на англо-американците бяха потискани и си искат свободата вече.


    Коментиран от #19, #38

  • 17 Съдията Дред

    97 9 Отговор
    Това американците да прецакат французите е напълно демократично. Но ако Франция защитава интересите си, е егати ужаса. А и какво лошо има от мирните преговори? Ако някой иска да разгроми Русия, защо трябва да става за наша сметка?

    Коментиран от #21

  • 18 АУДИ

    70 6 Отговор
    КАК се наричат хора правещи държава в държавата? Не се ли наричат сепаратисти? САЩ кога признаха Тайван? Че то утре някой и у нас ще реши да си прави държава
  • 19 Госあ

    32 4 Отговор

    До коментар #16 от "Да живеят ФРАНЦИЯ и ЯПОНИЯ":

    👏👏👏 Чудесен коментар ! 😁
  • 20 Потресен

    81 7 Отговор
    Потресен съм! Как може? Франция да води независима външна политика? Трябва блее и да изпълнява каквото й наредят от Вашингтон и Лондон!
  • 21 Култура миянко

    38 4 Отговор

    До коментар #17 от "Съдията Дред":

    Не го вземай толкова на сериозно Макароня,той е отраснал в люпилнята на Ротшилдите.Учудващо открих,че моето мнение съвпада с това на известни анализатори като като Андрей Мартянов и Лари Джонсън.Не очаквайте никакви чудеса от баобаба.Най вероятно имитира нещо за отвличане на вниманието.
  • 22 Аршлох

    53 3 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    По добре руснакът да ти спре газа,отколкото германец да ти го пусне.
  • 23 Якоши Ба

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    То и ти стоеше пред мен в същата поза,но досега бях толерантен да не го спомена.Повече няма да мълча.
  • 24 Зелето усеща

    37 5 Отговор
    че ще го ду.а
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Политолог

    59 3 Отговор
    "сделката за доставка на ядрени подводници на Австралия, в която САЩ и Великобритания изместиха Франция"

    Значи САЩ и обединеното кралство (отдавна не е великобритания) могат да прецакват другите обаче някой който реши да постави националните си интереси на първо място веднага бива оплют от "правоверните" медии (разбирай на хранилка на Сорос).

    Докато Макрон следваше европейската политика (разбирай интересите на САЩ) беше много добър но когато помисли за интересите на Франция стана много лош. Веднага беше прехвърлен от пропагандата към "диктаторите" - само че кой ли им се хваща вече на лъжливата пропаганда освен соросоидите.
  • 27 Антитрол

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Скоро всички соросоиди ще са в тази поза.
  • 28 Шаро

    47 3 Отговор
    Джафканици някакви. По-добре помислете за какъв ад ни готвят на есен, като стане Урсуската шеф на Натю. Е тогава вече ще има ТСВ.
  • 29 хихи®

    20 1 Отговор
    Битият бит .........

    Коментиран от #31

  • 30 Хората почват да се осещат

    50 4 Отговор
    време е да почвате да ревете Соросоидчета!!! Време е също така да вземете да подготвяте милите паразити...тиращи Урки за Афганистанския сценарий!! Надали си спомняте, но още преди 5 месеца ви го казах!! Честито джендърчета!!!
  • 31 Кюмюра от Драгалевци

    28 1 Отговор

    До коментар #29 от "хихи®":

    Бития бит, с0р0с0ида с0р0с0ид.
  • 32 Алооооооо

    23 3 Отговор
    ВЕЛИКИЯ МИСЛИТЕЛ АШЕКСАНДЪР ГЬОРЛАХ ИМА МНЕНИЕ И ЩО ТРЯБВА ДА МУ ЧЕТС ГЛУПОСТИТЕ КАТ СТАНЕ УПРАВИТЕЛ НА ДОМСЪВЕТА ЩЕ ВИДИМ АМА ЕДВА ЛИ ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ АЛЕКСАНДЪР НЕЗНАМ КОЙ СИ КРИТИКУВА ФРАНЦИЯ И ДАВА АКЪЛ АБЕ ТОЯ ДА НЕ Е УКРАИНСКИ ПАТРИОТ САМО ТЕ СА ТОЛКОВА НАГЛИ
  • 33 Бобо

    4 28 Отговор
    Русия вече е васал на Китай. Каквото каже Си това ще се случи с раша и нейните кремълски клоуни.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ццц

    24 3 Отговор
    Абе всичките уж все убедени демократи. Всичките зачитат суверенитети, права, свободи и т.н. заучени фрази. Ама това само ако си на тяхното мнение. Иначе започват да ти налагат "правилното" си мислене. А клоуните от комуната стигат и по-далече. Те те критикуват ако не им съчувстваш. Длъжен си да ти е мило за изпечени мошеници и да им даваш ако искат. Вой на един отиващ си свят.
  • 36 не знам защо

    34 3 Отговор
    обаче българските медии дружно мълчат за новината, която обяви САЩ, а тя е, че руската подводница "Белгород" е заложила два ядрени безпилотника "Посейдон" до бреговете на САЩ. Забележете, това не го твърдят руснаците, а самите американци.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Диен Биен фу

    6 11 Отговор

    До коментар #16 от "Да живеят ФРАНЦИЯ и ЯПОНИЯ":

    Те,укрите тва лято кат ги смачкат,палачинката бързо ще се обърне.Тоя Макарон изглежда,че малко не му стига.
  • 39 Бобо

    4 28 Отговор

    До коментар #36 от "не знам защо":

    Защото всички видяха колко нефелна е руската армия и нейните бомби.

    Коментиран от #41, #48

  • 40 Естествен Интелект

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    За тези дъното е виртуално....
  • 41 Естествен Интелект

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Бобо":

    В Павлоград видаха нощес....
  • 42 Ченгето от Сашко Андреев

    19 0 Отговор
    Дойче веле винаги ще дезинформира.
  • 43 Госあ

    26 2 Отговор
    Франция е свободна страна ! И стои зад Макрон, той трябва да действа, а не само да говори. Швабата е роб, роб на ненаситната си лакомия на първо място и на второ място - роб на краварите. Швабата два пъти разруши Европа, прави такива издевателства и геноцид, каквито други не са правили. Договорите на швабата не струват нищо.
  • 44 Ламбо

    22 2 Отговор
    Браво на Макрон единственият европейски ръководител който не се подмазва и клати послушно глава пред Щатите.

    Коментиран от #46

  • 45 Шаро

    28 1 Отговор
    "Ако Макрон не поправи незабавно огромната си грешка, може с действията си да застраши ЕС като цяло."
    От какво да го застраши? От разпад?
    Че те мишоците в Брюксел откога работят в тази посока.
  • 46 Шаро

    18 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ламбо":

    А Орбан, а Ердо?
  • 47 Зевзек

    4 2 Отговор
    Плява...
  • 48 Абе

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "Бобо":

    Бобо,да те лу па братчеда Смаил много
  • 49 бай Даньо

    28 1 Отговор
    Естествено че си го връща. От врътката с подводниците разбрахме колко струват евроатлантическите ценности после дойчото учудени. Ние българите това го знаем от Шенген , Еврозоната и поставянето на интереса на македонците и ЕС пред българския ... Зелето се превърнало в рупор на американската пропаганда където изобщо не се усеща и полъх от германския интерес . Германия е толкова жалка , толкова жалка.
  • 50 Име

    11 1 Отговор
    ЕС е - друго - не е държава - няма как Белгия и България - да имаме общи вкусове в храната и в бита, както и да е.

    То - и в България - да заговориш момиче от Северна България - ще те ухапе.

    Впрочем - кой и кога е забранил културният обмен между държавите.

    Франция - на какво - на кроасани ли да останат - те имат авто-индустрия, имат някои идеи.

    Полудеваме явно.

    Коментиран от #54

  • 51 Анджело

    20 1 Отговор
    Ако Крим е украински защо Тайван да не е Китайски?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Токсик

    22 1 Отговор
    Ама сега и в Китай ли се оказа че има диктатура. Ами ако им наложим и на тях санкции в България ще останат да се продават само чушкопеци. Евтина пропаганда, във всяка долнопробна евроатлантическа пропагандна статия се промъкват постоянно думите диктатор, окупатор, агресор и подобни. Натякват ви ги всеки ден! Промиват ви мозъците всеки ден!
  • 54 Токсик

    21 1 Отговор

    До коментар #50 от "Име":

    Културният и спортният обмен с държави като Русия, Беларус, Сърбия, Иран, Венецуела, Сирия, Куба и други е забранен от евроатлантиците, ти не знаеш ли ?! Даже и училищата нападат вече и ги затварят великите демократи с великите европейски ценности. Ти в кой свят живееш?
  • 55 Естествен Интелект

    7 1 Отговор
    Канцлеракте в Париж не работи....
  • 56 Стоян

    15 1 Отговор
    Това дойче веле е учебник-наръчник по манипулируема журналистика.
  • 57 Грантаджиев соросоид

    12 0 Отговор
    Макрон е мекере на Ротшилд. Не му пука нито за Франция, нито за Европа. Той беше гарант за Минските споразумение - гаранция Франция - почна войната.
    Беше гарант за споразумението с РСМ - гаранция Франция - в Западна България е опасно да си българин и българофобията е открита национална политика. Нещо уж недопустимо за ЕС, в който ние сме уж равноправен член.
    Сега щом е гарант за споразумение с Китай очаквайте следващото фиаско.
  • 58 Всичко Е Наред

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тото":

    Когато м поатлантичените дойчета хленчат недоволни
  • 59 Фекален зиноморф

    6 1 Отговор
    Мирише на фрекзит
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 И КИЕВ Е РУСКИ

    5 2 Отговор
    саше саше какъв ревльо СИ саше
  • 62 Пешо

    6 2 Отговор
    Александър Гьорлах. Е те тоя "капацитет" не го бееме чували до ся. Никнат като мухоморки след дъжд, техната...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 МечоПух

    6 0 Отговор
    Макрон бяга от Титаник. Умен човек.
  • 65 Гражданин

    6 0 Отговор
    Ако го направи Макрон ще е най умния европейски политик.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Иван С

    3 0 Отговор
    Цитат от Факти: "Стратегия! Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войнатаСтратегия! Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войната"
    Значи Украйна като ползва Китай е ОК, А франция като използва Китай не е ОК? Едно време имаше виц: Всяка крива линия успоредна на Априлската линия е права линия. Нека аршина е един за всички. Мира не е задължително да е американско производство.
  • 68 Яяяяяя

    2 0 Отговор
    Не разбрах, защо е лошо да се преговаря за мир
  • 69 Булба67

    3 0 Отговор
    Франция първа изгони НАТО от територията си( де Гол 1966) и тека бе 43 години!Имало е ЗАЩО