Отидете към основна версия

2 689 32

Аятолах Али Хаменей: Дори един американец в Ирак е твърде много

  • иран-
  • ирак-
  • сащ-
  • аятолах али хаменей

Иран се противопоставя на американското военно присъствие по границите си с Ирак и Персийския залив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са ненадежден приятел и Ирак не бива да допуска американски войски на своя територия, заяви снощи върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей пред иракския президент Абдул Латиф Рашид, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иран, който има силни връзки с Ирак, се противопоставя на американското военно присъствие по границите си с Ирак и Персийския залив, като твърди, че западната военна намеса е в основата на несигурността в региона.

"Американците не са приятели на Ирак. Американците не са приятели с никого и дори не са лоялни към своите европейски приятели", заяви Хаменей.

Агенциите за национална сигурност на САЩ провеждат разследване след изтичане на класифицирани документи, които съдържат информация, че САЩ шпионират своите съюзници, включително Украйна, посочва Ройтерс.

"Дори присъствието на един американец в Ирак е твърде много", каза Хаменей на Рашид, който беше на посещение в Техеран с делегация, за да укрепи връзките между двете съседни държави.

САЩ разполагат с около 2500 военнослужещи в Ирак, за да подпомагат местните войски в борбата срещу "Ислямска държава", която през 2014 г. превзе територии в страната.

"Основните усилия на Ирак са насочени към задълбочаване на отношенията с Иран и решаване на някои оставащи въпроси между двете страни", каза Рашид, без да споменава връзките на Ирак със САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.

Свързани новини