Отидете към основна версия

3 490 73

Експерт: Атаката с дронове "силно изложи Путин"

  • дронове-
  • кремъл-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Москва твърди, че атаката с дронове срещу Кремъл е по нареждане на САЩ. Международни експерти пък допускат, че става дума за режисура на самата Москва.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия твърди, че в нощта срещу сряда над Кремъл са били свалени два дрона. И до момента не е известно кой ги е направлявал, откъде са излетели и дали от тях е произтекла някаква реална заплаха за руското държавно ръководство. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче обвини пряко Украйна и САЩ: „Решенията за подобно нападение не се взимат в Киев, а във Вашингтон. Киев само изпълнява онова, което искат от него“, каза той.

Атаката е режисирана от Москва?

Американският Институт за изследване на войната (ИИВ) на свой ред оповести позицията на различни международни експерти, според които Кремъл по всяка вероятност сам е инсценирал нападението с дроновете. Предполагаемата цел – да покаже на руската общественост колко непосредствени са опасностите, свързани с войната, и да създаде предпоставки за по-широка обществена мобилизация. Според експертите от Вашингтон има множество белези, че атаката е организирана от самата Русия и съзнателно режисирана.

Експертите от американския институт изтъкват и това, че в последно време руските власти са предприели стъпки за укрепване на противовъздушната отбрана, включително в самата Москва. Геолокализирани кадри от януари тази година показват, че властите са установили такива системи близо до Москва, за да създадат пръстени за противовъздушна защита около града. Поради това е абсолютно невероятно два дрона да успеят да пробият всички тези пръстени и да стигнат до сърцето на Кремъл. Това експертите от Вашингтон изтъкват като аргумент, че атаката е била инсценирана от самата Москва.

Пред Втора германска телевизия ZDF военният експерт Нико Ланге застъпи друго становище: той смята, че е малко вероятно Русия сама да е организирала нападението, с цел да обвини впоследствие Украйна за него. Включително и поради това, че тази атака поражда редица крайно неприятни за Путин въпроси.

"Неприятно за Путин"

Той отбелязва на първо място, че в продължение на 12 часа Русия е запазила в тайна информацията за нападението, след което е разпространила видео, обвинявайки Украйна за акцията. Москва обаче и досега не дава повече обяснения по случая.

Същевременно експертът смята, че кадрите, които обиколиха света, "са изключително неприятни за Владимир Путин – на него уж щяха да му трябват само три дни, за да покори Киев, а сега самият той бе връхлетян от дронове над резиденцията си в Кремъл", каза Ланге.

Пред ZDF той сподели мнението, че възможностите на Владимир Путин за нанасяне на ответни удари в знак на отмъщение срещу Украйна са много ограничени. Запасите от крилати ракети вече не са толкова големи, колкото в началото на войната.

Всичко това става в контекста на очакваната украинска контраофанзива – поради това Москва има нужда от военни ресурси, за да укрепи завладените украински области и да се противопостави на контранападението. Но нейните възможности в това отношение са с определен лимит, подчертава Ланге.

"Ефектът е основно психологически"

ZDF припомня, че около Червения площад и Кремъл е пълно с камери за наблюдение, включително частни. А както посочва Ланге – поради това нападението така или иначе не е можело да бъде държано дълго в тайна. Неговото предположение е, че Москва е решила сама да постави случая в „определени рамки, преди до обществеността да стигнат всякакви други видеа от мобилни телефони или камери, които биха попречили на Кремъл да насочва тълкуването на случая“.

Нико Ланге е категоричен, че "този вид дронове залагат на психологическия ефект", както и, че "от тях не се очаква да нанесат сериозни щети". Накратко: "Целта на нападението с дронове е била да изложи Кремъл и това е било постигнато", смята германския военен експерт.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания