Отидете към основна версия

3 469 100

На Острова: Речта на Путин на 9 май беше отчаяна

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • крим

Силите на Киев намират нови начини за водене на война, с безпилотни летателни апарати в основата си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Загубите на Русия във войната в Украйна са по-големи, отколкото оценяват западните анализатори, а дългосрочните разходи за боеприпаси за Русия вероятно ще бъдат опустошителни. Това пише в статия за The Telegraph полковник Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командир на 1-ви кралски танков полк на британската армия.

Според автора речта на руския президент Владимир Путин на парада за Деня на победата на 9 май е била "отчаяна, дори измамна“. Той твърди, че цивилизацията е "в решаваща повратна точка"; че срещу Русия е разгърната "истинска война“; че Западът се стреми към "разпадане и унищожение“ на Русия.

"Единственият човек, който върви към тази цел, е самият Путин. Неговата армия е в катастрофално състояние, с многобройни доклади, показващи, че войските се бият без адекватни бронежилетки. Младите мъже са наборници и са хвърлени в месомелачката на Донбас, подкрепяни от остарели танкове. Те се сблъскват със сили, съчетаващи модерно западно оборудване със значителни нови тактически иновации. И те биват избивани", казва де Бретън-Гордън.

Според автора украинските доклади за руски жертви приличат на нещо от фронтовете на Първата световна война, със стотици убити и ранени всеки ден. Западните анализатори са склонни да бъдат по-консервативни в оценките си. Въпреки това, отбелязва полковникът, пълномащабната война в Украйна не прилича на конфликтите, които светът е виждал преди.

"Силите на Киев намират нови начини за водене на война, с безпилотни летателни апарати в основата си. Подковани в технологиите млади мъже и жени преназначават и препроектират за бойното поле готово и евтино оборудване, разработено за мир“, се казва в статията.

"Това, което е уникално за украинския конфликт, е използването и на дронове като оръжия за поразяване, и като платформи за наблюдение. Някои анализатори предполагат, че използването на стандартните съотношения смъртни случаи/ранени ще бъде много далеч от отразяването на смъртоносността на този нов начин на война“, се казва в статията.

Авторът пише, че сега има стотици малки дронове с невероятно мощни камери, които дават подробни снимки и много точни мета данни обратно на оръжията.

"Това е вид война, която малцина в НАТО някога са изпитвали; когато процентът на руските загуби, оценен от Запада, изглежда наполовина от това, което твърдят украинците, със сигурност е възможно украинците да са прави“, се казва в статията.

Де Бретън-Гордън написа, че и на двете страни може да липсват муниции, но Кремъл изглежда не разполага с войници, за да стреля с тези боеприпаси. "Дългосрочните разходи за Русия вероятно ще бъдат опустошителни“, заключи полковникът.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания