Отидете към основна версия

2 017 24

Украйна включи 25 световни компании в списъка на международните спонсори на войната

  • украйна-
  • русия-
  • бизнес-
  • икономика-
  • война-
  • компании-
  • световни

„Стратегията на Русия за превръщане на международния бизнес във военен съучастник остава последователна"

Източник: БГНЕС

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Националната агенция за превенция на корупцията (NACP) включи 25 големи компании в списъка на международните спонсори на войната. Това съобщиха от пресслужбата на агенцията, предава "Укринформ".

„NACP вече включи 25 от водещите световни компании в списъка на международните спонсори на войната след широкомащабното нахлуване в Украйна от руската терористична държава. Като се започне от производители на дамска козметика и производители на храни до банки и петролни превозвачи, те бяха поставени в този списък, защото продължават да правят бизнес в Русия, да плащат данъци там и да финансират убийствата на украинци“, се казва в изявлението.

NACP обяснява, че в допълнение към данъците, които пълнят бюджета на Русия, който след това финансира армията за нахлуване, такива корпорации са принудени от руското законодателство да допринасят за набирането на техен персонал във въоръжените сили и да участват в усилия за мобилизация.

Освен това базираните в Русия офиси на чуждестранни компании се ръководят от руски топ мениджъри, които в по-голямата си част публично подкрепят войната на Кремъл срещу Украйна.

„Стратегията на Русия за превръщане на международния бизнес във военен съучастник остава последователна. Мобилизация, преференциални заеми за армията, след това допълнителни „военни“ данъци… Списъкът ще расте, включвайки още повече марки във войната и ограничавайки начините за изтегляне“, подчертава агенцията .

NACP обяснява, че всички компании, включени в списъка на международни спонсори на война, също се регистрират в международната база данни World-Check за високорискови лица и субекти и организации, които се използват в световен мащаб за идентифициране и управление на финансови, регулаторни и репутационни рискове. Международни инвеститори и други компании широко наблюдават базата данни, подчертава агенцията.

Следователно, когато NACP постави фирма в списъка, тя автоматично се показва в базата данни в червен цвят. По този начин всеки, който търси сътрудничество с такава компания, вижда, че това е много рисковано както от гледна точка на репутация, така и от финансова гледна точка.

„Някои известни компании, след като бяха включени в списъка на спонсорите на войната, вече заявиха, че това пряко се е отразило на техните резултати. Надяваме се, че това ще повлияе на позицията им по отношение на операциите им в Руската федерация“, отбелязва NACP.

Освен това агенцията предлага на гражданите да ѝ изпращат доказателства за продажба на руски стоки в Украйна въпреки наложените санкции (info@nazk.gov.ua).

Както беше съобщено по-рано, Националната агенция за превенция на корупцията включи в списъка на международните спонсори на войната китайската Great Wall Motor.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: