Отидете към основна версия

1 904 13

Берлин съветва Вашингтон: Нужно ви е зряло решение

  • джанет йелън-
  • сащ-
  • германия-
  • кристиан линднер

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън даде срок на законодателите в Конгреса - до 1 юни да повишат тавана на държавния дълг, който възлиза на 31,4 трилиона долара, пише ДПА

Снимка: Shutterstock

Германският министър на финансите Кристиан Линднер изрази днес надежда, че политиците в САЩ ще стигнат до "зряло" решение при разговорите, които водят относно евентуалното повишаване на лимита на държавния дълг на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В кулоарите на срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7, която се провежда в японския град Ниигата, Линднер каза, че съществува риск за състоянието на глобалната икономика, ако в САЩ не постигнат споразумение за федералния дълг.

Коментарът на германския финансов министър идва на фона на опасенията, които предизвика новината от Вашингтон, че е отложена срещата между президента на САЩ Джо Байдън и представители на американския Конгрес, на която днес трябваше да бъде обсъдено повишаването на тавана на държавния дълг.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън даде срок на законодателите в Конгреса - до 1 юни да повишат тавана на държавния дълг, който възлиза на 31,4 трилиона долара, пише ДПА.

Ако това не стане, е възможно да бъдат блокирани бюджетните плащания в страната и да се стигне до "катастрофален" дефолт по държавния дълг, отбелязва Ройтерс.

Междувременно и управителят на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) Йоахим Нагел направи изявление преди журналисти в кулоарите на срещата на Г-7 в Ниигата.

Шефът на Бундесбанк, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка, заяви, че ЕЦБ трябва да продължи да повишава лихвените проценти, тъй като инфлацията в страните от еврозоната остава висока.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: