Last news in Fakti

12 Май, 2023 16:40 1 894 13

Берлин съветва Вашингтон: Нужно ви е зряло решение

  • джанет йелън-
  • сащ-
  • германия-
  • кристиан линднер

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън даде срок на законодателите в Конгреса - до 1 юни да повишат тавана на държавния дълг, който възлиза на 31,4 трилиона долара, пише ДПА

Берлин съветва Вашингтон: Нужно ви е зряло решение  - 1
Снимка: Shutterstock

Германският министър на финансите Кристиан Линднер изрази днес надежда, че политиците в САЩ ще стигнат до "зряло" решение при разговорите, които водят относно евентуалното повишаване на лимита на държавния дълг на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В кулоарите на срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7, която се провежда в японския град Ниигата, Линднер каза, че съществува риск за състоянието на глобалната икономика, ако в САЩ не постигнат споразумение за федералния дълг.

Коментарът на германския финансов министър идва на фона на опасенията, които предизвика новината от Вашингтон, че е отложена срещата между президента на САЩ Джо Байдън и представители на американския Конгрес, на която днес трябваше да бъде обсъдено повишаването на тавана на държавния дълг.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън даде срок на законодателите в Конгреса - до 1 юни да повишат тавана на държавния дълг, който възлиза на 31,4 трилиона долара, пише ДПА.

Ако това не стане, е възможно да бъдат блокирани бюджетните плащания в страната и да се стигне до "катастрофален" дефолт по държавния дълг, отбелязва Ройтерс.

Междувременно и управителят на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) Йоахим Нагел направи изявление преди журналисти в кулоарите на срещата на Г-7 в Ниигата.

Шефът на Бундесбанк, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка, заяви, че ЕЦБ трябва да продължи да повишава лихвените проценти, тъй като инфлацията в страните от еврозоната остава висока.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    34 1 Отговор
    Така ли му викат вече на фалита, зряло решение.

    Коментиран от #3

  • 2 3277

    19 2 Отговор
    Сега Русия ще откупи Аляска

    Коментиран от #6

  • 3 Тъй тъй де

    1 21 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    За фалит питай сесесерето и неговия СИВ, ако си бил роден тогава де
  • 4 Вместо да скочат срещу тази

    26 1 Отговор
    Отдавна фалирала държава и да поискат реални активи срещу тотално обезценените хартийки, самите кредитори искат да налеят още пари в кацата без дъно!
    Обяснете ми този феномен!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Професора

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "3277":

    Аклска ще бъде анексирана защото говдарите не са я платили дори.
  • 7 Бибитко

    13 0 Отговор
    Ето до това води световното господство на САЩ и по-специално на долара - всеки финансов и икономически срив там означава криза по целия свят.
  • 8 Агент Алберт - коритото

    19 0 Отговор
    За малко хора сигурно е известно,че златния резерв на Германия е в САЩ (договора за капитулация от ВСВ).Преди няколко години германците поискаха да им дадат част от резерва,но им беше отказано,както и недопускане на тяхни банкери дори да го видят.Германия е още окупирана държава.Договора е с давност 200 г.
  • 9 Уса

    11 0 Отговор
    Републиканците ще подпишат,когато Байдн и неговите кукловоди се махнат от власта.Няма смисъл от нов заем и още милиарди за Украйна.Байдънови отвориха яма в бюджета и сега искат да я запълнят с новия заем.Тръмп иска новия заем да бъде използван изцяло за възстановяването на Америка.Това ще ореже армията и администрациите.Членството на сащ в нато също е под въпрос
  • 10 измилсен проблем

    2 4 Отговор
    Дължат пари на себе си.
    Все едно Хасан да дължи на Хасан и да моли Хасан да даде, ама Хасан да не дава.

    Аз дължа на себе си пари които са мси печатам?


    Ех, че проблем :)))

    Измислен проблем от който някой ще захлеби, но първо ще психира публиката?
  • 11 факуса

    2 0 Отговор
    нямат и намерение да си плащат дълга,пак ще печатат зелена хартия
  • 12 Заблуден германиц

    1 1 Отговор
    Сащ ще фалират, ама по-късно
  • 13 Мда да да

    1 0 Отговор
    Значи според физичните закони във Вселената трябва да има баланс - руски дефолт (хаха , измислен и наложен от САЩ) и американски дефолт (консуматорско общество, възпитано от ФЕД, за управление на света).
Новини по държави: