Отидете към основна версия

2 105 42

Напрежение в морето! Пентагонът засилва отбранителната си позиция в Персийския залив

  • иран-
  • сащ-
  • пентагон-
  • персийски залив

Иран задържа втори петролен танкер в рамките на една седмица по-рано този месец в залива и Държавният департамент на САЩ призова за освобождаването му

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ са били свидетели на многократни заплахи от страна на Иран за търговското корабоплаване в Персийския залив, поради което Пентагонът ще започне да укрепва отбранителната си позиция там, заяви днес говорителят на Белия дом Джон Кърби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Днес министерството на отбраната ще предприеме серия от стъпки за укрепване на отбранителната ни позиция в Арабския залив", каза Кърби по време на брифинг.

САЩ са свидетели на многократни ирански заплахи и срещу търговски спедитори, които упражняват правото си на корабоплаване в международни води, каза Кърби.

Иран задържа втори петролен танкер в рамките на една седмица по-рано този месец в Персийския залив и Държавният департамент на САЩ призова за освобождаването му, което е последният засега елемент в ескалацията на поредица от конфискации или нападения срещу търговски кораби във водите на Персийския залив от 2019 г. насам, посочва Ройтерс.

Базираният в Бахрейн Пети флот на военноморските сили на САЩ заяви на 3 май, че петролният танкер "Ниови" (Niovi), плаващ под панамски флаг, е бил заловен от иранските военноморските сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), докато е преминавал през Ормузкия проток.

"Съединените щати категорично осъждат действията, които застрашават и пречат на търговското корабоплаване в Близкия Изток", заяви Кърби.

Вашингтон няма да позволи на чужди сили да застрашават корабоплаването по близкоизточните водни пътища, включително в Ормузкия проток, добави Кърби.

Той заяви, че Централното командване на САЩ ще предостави допълнителни подробности за това подсилване на позициите през следващите дни.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.

Свързани новини