Отидете към основна версия

2 861 29

Срещата на върха в Сидни пропадна заради отсъствието на Байдън

  • австралия-
  • среща-
  • сидни-
  • джо байдън

Американският президент отложи пътуването си до Австралия заради преговорите за тавана на дълга във Вашингтон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският премиер Антъни Албанезе днес заяви, че срещата на върха на “Четворката” няма да се състои в Сидни следващата седмица без президента на САЩ Джо Байдън, който отложи пътуването си до Австралия заради преговорите за тавана на дълга във Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Албанезе заяви, че лидерите на Австралия, САЩ, Индия и Япония вместо това ще се срещнат на срещата на Г-7 в Япония този уикенд, след като Байдън отмени визитата си в Сидни по време на втория етап от от предстоящото си пътуване в Азия, което трябваше да включва и посещение в Папуа Нова Гвинея.

"Срещата на лидерите на страните от Четворката няма да се състои в Сидни следващата седмица. Ние обаче ще проведем това обсъждане между лидерите на Четворката в Япония", заяви Албанезе на пресконференция.

Двустранна програма в Сидни с индийския премиер Нарендра Моди все пак може да се осъществи следващата седмица, каза Албанезе.

Австралийският премиер не коментира дали японският премиер Фумио Кишида все пак ще посети Сидни следващата седмица.

Четворката е неформална група, която насърчава открит Индо-Тихоокеански регион. Пекин вижда в нея опит да се противопостави на нарастващото му влияние в региона.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: