Отидете към основна версия

4 094 108

Украйна заяви, че силите ѝ напредват

  • бахмут-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • донбас

Москва разглежда Бахмут като възможен плацдарм за превземането на останалата част от Донбас

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна заяви днес, че силите ѝ са отразили днешните руски атаки във и около опустошения град Бахмут и са осъществили напредък от един километър на места, печелейки време за "някои планирани маневри", предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Макар Русия да усили бойните си подразделения в града, да атакува северните му предградия и да започна ожесточени боеве в южните предградия, украинските сили са напреднали с 500 метра на север, а в някои райони южно от града и с един километър, каза в канала си в "Телеграм" украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

"Отбраната на Бахмут и предградията му постига своите военни цели", каза тя и добави: "В момента контролираме югозападната част на Бахмут". Маляр отбеляза, че руските сили са атакували Бахмут през целия ден, "подсилвайки значително" войските си в града и съсредоточавайки повечето от резервите си там. "Всички атаки бяха отразени от нашите защитници", допълни тя.

Киев от няколко дни не спира да се хвали с бойни успехи около Бахмут, които могат в крайна сметка да притиснат в капан силите на руската частна военна компания "Вагнер" в града. "Вагнер" играе водеща роля в руското настъпление срещу Бахмут.

Москва разглежда Бахмут, който имаше 70 000 жители преди началото на руската инвазия в Украйна, като възможен плацдарм за превземането на останалата част от Донбас, която все още е под украински контрол, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: