Отидете към основна версия

6 543 72

Андрей: В затвора вероятно ще ме убият те - "моите руснаци"

  • вагнер-
  • андрей-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • призовка-
  • руска армия

Андрей продължава да протестира срещу войната в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Когато аз и полицаите бяхме извън обхвата на камерите, някой от тях уж се спъваше и силно ме блъскаше срещу стената. Щом паднех, нечий ботуш "случайно" ме риташе в тялото или главата."

Андрей е руснак на около 40 години. Живял е в малко градче на петнадесет километра от границата с Украйна. Преди началото на войната постоянно е пътувал до Украйна, защото там има много роднини и приятели. Участвал е в гражданските протести срещу управлението на Владимир Путин още през 2014, когато според Андрей с анексирането на Крим е започнала войната срещу Украйна.

"Познавам украинците от дете"

"Не вярвах, че руските власти ще стигнат и до мен, защото аз съм просто човек с активна гражданска позиция и протестирам срещу несправедливите решения и управлението на Владимир Путин. Нали уж бяхме демокрация... Когато Русия започна войната в Украйна, бях потресен и също участвах в протести. Тогава ме арестуваха два пъти за по пет-шест часа. Първият път само ме предупредиха да не говоря неверни неща и ме заплашиха с по-сериозни наказания. А аз бях написал на плаката си истината, която ми е известна, че „в Украйна няма нацисти“. Познавам украинците от дете."

Андрей продължава да протестира срещу войната в Украйна. Арестуват го втори път. Глобен е с 10 000 рубли. Заплашват го със затвор, защото уронвал престижа на руската армия и споменавал думата „война“. Според Андрей няма нужда никой с думи да уронва престижа на руската армия, защото тя е в разпад още от десетилетия.

"В армията ни караха да вършим безумия"

"Когато отслужвах редовната си военна служба, станах свидетел на това. Офицерският състав в моето поделение вършеше безобразия. Всъщност, почти не съм ги виждал трезви. Караха ни да правим безумия. Например, камиони докарват огромни дънери и ги изсипват в голямо хале, а офицерите ни карат да преброим дънерите. Представете си огромни тежки дънери, които ние, по пет-шест човека, едва вдигаме на ръце, изнасяме ги от халето на плаца, за да ги преброим, а после ги връщаме обратно. В същото време почти не се занимавахме с военна подготовка. Оръжието беше старо и неподдържано, техниката – също, а ние вместо да обърнем внимание на това, броим дънери. Това е моята метафора за руската армия."

Малко след втория арест Андрей отива да живее в близкия областен град. Изненадан е, че няколко дни по-късно го намират и там, за да му връчат повиквателна, в която пише, че е призован за военна служба. Андрей не се явява. Тогава в дома му идва военна полиция. Взимат компютъра, флашки, телефона и фотоапарата му. Затварят го в килия за седмица.

"Излязох ат ареста обезобразен от бой"

"Опитаха се да ме смачкат психически. Не ми дадоха храна през първите 48 часа. Само малко вода. Бях със стегнати белезници и кръв по китките от тях. Килията нямаше прозорци и осветление вътре. През няколко часа, дори и нощем ме извеждаха за разпити. Очите ме боляха от рязката смяна на пълната тъмнина със светлината от прожекторите, които насочваха срещу мен. В началото не ми посягаха директно, а когато аз и полицаите бяхме извън обхвата на камерите, някой от тях уж се спъваше и силно ме блъскаше срещу стената. Щом паднех, нечий ботуш „случайно“ме риташе в тялото или главата. Обвиняваха ме, че мои роднини и приятели в Украйна сега се сражават срещу руската армия и че аз съм имал информация от тях за военните планове на украинците. Разбира се, че нямах такава информация, но като отричах, започваха да ме бият наистина. Боят продължи и когато ме обвиниха, а аз отричах, че помагам на украинската армия, защото изнасям информация за позиции на руската. Обвиниха ме в предателство и ме заставиха да подпиша документ, че след като ме пуснат от ареста, ще отида да се запиша доброволец в армията. Обещах. Иначе щяха да ме убият в този арест. Пуснаха ме. Тогава се видях в огледало – лицето и тялото ми приличаха на лилаво-розова пихтия. Въпреки това, щом излязох от ареста - обезобразен от боя - се обадих на моя приятелка, която ме изведе от Русия. Тръгнах, без да се връщам до дома си, само с паспорт, дрехите на гърба ми и пари в брой."

"Никой не е нападнал моята родина"

За Андрей е ясно, че ако остане в Русия, ще го изпратят на фронта в Украйна или в руски затвор като предател. В момента чака българският съд да реши дали може да остане в България. "Избягах, защото не искам да участвам във военни престъпления. Тази война не е оправдана с нищо. Това, че знам как да използвам оръжие, не е аргумент, за да отида да убивам невинни хора в Украйна. Никой не е нападнал моята родина, за да убива невинни цивилни граждани в Русия. Защо аз да правя това в друга държава? Това ме отвращава. Руснаците ме наричат предател за отказа ми да воювам в Украйна и искат да ме пратят в затвора, където вероятно ще ме убият те, „моите“ руснаци. Абсурдно е и много тъжно."

Автор: Николета Атанасова

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания