Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Май, 2023 19:10 6 065 118

Украинци разказват как руски военни се предават край Бахмут

  • бахмут-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • руски войници-
  • войници-
  • канибали

Пригожин също призна, че подразделения на редовната руска армия напускат фронта

Украинци разказват как руски военни се предават край Бахмут - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След месеци ожесточени сражения, в последните дни украинските сили постигат успехи в битката за Бахмут. Част от руските сили са изтласкани на километри, подразделения се оттеглят, а войници се предават. Експерти смятат, че това е локална офанзива, предвестник на контранастъплението, пише "Свободна Европа".

За Русия да овладее малкото градче Бахмут е важна стъпка към окупацията на останалата част от Източен Донбас, която не е под неин контрол. Преди няколко дни Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север. Представи го като "прегрупиране на по-добри позиции", продължавайки да говори за "успешна отбрана".

В същото време ръководителят на частната военна армия "Вагнер" Евгений Пригожин също призна, че подразделения на редовната руска армия напускат фронта и нарече това "разгром". Неговите бойци отдавна се бият в Бахмут, понасяйки огромни жертви и той неведнъж обвинява руското военно ръководство, че не му изпраща достатъчно боеприпаси. Дори заплаши да изтегли "Вагнер" от района, но в крайна сметка не го направи.

Зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна (Ганна - на украински) Маляр съобщи, че в рамките на няколко дни са освободени около 20 кв. км в северната и южната част на предградията на Бахмут. Тя обаче не скри, че в същото време "врагът напредва донякъде в самия Бахмут, като напълно го унищожава с артилерия". Маляр добави, че Русия изпраща нови подкрепления от парашутисти и че "тежките битки продължават със смесени резултати".

По-рано зам.-министърът отбеляза, че украинският напредък около Бахмут не е част от по-широкото контранастъпление, планирано от Киев, и че събитията там "не трябва да се изваждат от контекста". Такива послания дойдоха и от други висши ръководители в Киев, включително и от президента Володимир Зеленски. Много коментатори също не бързат да оценят боевете в района като същинското начало на голямата операция, а като локална подготовка за нея. Смята се, че като начало целта е била подобряване на позицията на украинските сили в частта на града, която остава под техен контрол, за да тласнат руските позиции далеч от пътищата за снабдяване.

Британското разузнаване също посочи в последните си данни, че напредването на украинските сили на юг и северозапад от Бахмут най-вероятно им е позволило да си възвърнат по-безопасното използване на ключовия път за снабдяване 0506 (пътят на живота). Анализаторите коментират, че такива битки могат да са предвестник на предстояща офанзива - преди началото на голяма операция настъпващите сили могат да извършат разузнаване със сила, да изследват слаби места в отбраната на противника, да изберат място за удар или отклоняване на отбраняващите се сили от посоката, от която ще започне главното настъпление.

Според американския Институт за изследване на войната (ISW) руските сили вероятно ще засилят настъплението си край Бахмут на фона на локалните контраатаки на украинската армия. Това обаче може би ще повлияе на способността на окупаторите да отблъснат предстояща украинска контраофанзива. "Пренасочването на руски войски от други части на фронта към района на Бахмут вероятно е в отговор на неспиращите опасения на Русия за стабилността на фронтовата линия в района, на фона на продължаващото влошаване на положението на групировката "Вагнер", пишат още от ISW.

"Казвали са им, че тук сме канибали"

През почивните дни украинското министерство на отбраната съобщи, че само за 24 часа са превзети десетина позиции край Бахмут и са пленени много руски войници от различни части. Украински военни, с които са разговаряли кореспондентите на Current time, потвърждават това.

Войник с повиквателна Хусик показва видео: неговото подразделение в 30-та бригада, която носи името на княз Островски, пленява руски войници. На въпрос защо според него руснаците са решили да се предадат, украинският войник отговаря: "Сритахме им задниците". "Започнаха да викат: "Момчета, ние сме свои, не стреляйте!". А на сутринта тръгнаха към нашата позиция и хвърлиха оръжията си. Бяха само с бронежилетки и каски", разказва боецът. Серхий е друг украински войник, който се сражава край Бахмут. Той също среща враг, който решава да се предаде – при това е бил член на "Вагнер". След няколко часа се предават още двама руснаци.

"Нямаше страх. Беше интересно какво ще разкаже", спомня си той и добавя, че вагнеровецът почти не говори. След няколко часа се предават други двама руски войници. "Просто казаха: "Не искаме да се бием", допълва войникът.

Те са от редовната армия и разказват, че са били мобилизирани на 1 май 2023 г. От деня, в който са били призовани, до деня, в който са били пленени, са изминали само две седмици. "Когато влязоха, бяха уплашени. Дадохме им вода, хляб и сланина, за да ядат", казва още украинският боец.

Друг войник допълва, че макар да знаят, че това са врагове, когато видят външния им вид, сякаш изпитват повече съжаление. "Някои бяха ранени, имаха някакви импровизирани турникети (приспособления за кръвоспиране чрез пристягане на крайник). Предложих на единия, който беше войник на договор: "Дай да ти дам един нормален турникет, приятелю. Те все още бяха с онези стари ластици от времето на СССР!".

Украинските военни казват още, че много руснаци се страхуват да се предадат, защото са изложени на пропаганда и разкази за това, че украинците малтретират пленниците. "Те ни казаха, че има много пропаганда при тях, дори, че тук сме канибали". Другото, което е говорено на руснаците е, че са дошли да освободят Украйна.

"Казаха също, че "Вагнер" ги е хвърлил буквално като пушечно месо. Седяли са на позиция в продължение на четири денонощия", спомня си още за разговорите с руските войници един от украинците. Неговата армия бавно, но не спира да напредва край Бахмут и се очаква да има още пленници. Но по въпроса дали на руснаците, които се предават, може и трябва да бъде простено, украинските военни са на различно мнение.

"Може ли да им бъде простено? Смятам, че да, ако се предадат сами, това означава, че разбират вината си", казва един от тях. "Няма прошка за тях. Има една единствена прошка – да бъдат разменени за наши момчета. И това ни мотивира да ги вземем в плен, а не да ги убиваме", казва друг от съратниците му.

Трети добавя, че когато си под артилерийски огън, чувстваш много човешки гняв. "Но когато започнат да молят... както ми каза една умна жена, когато идвахме тук да защитаваме Украйна: най-важното е да останеш човек".

Смърт на двама полковници и отстъпление

На 14 май руското министерство на отбраната призна смъртта на двама висши офицери от армията - полковници от бивш доброволчески отряд на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), който се сля с руската армия. Според официалната версия те са загинали, командвайки фронтовата линия по време на поредица от атаки на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които тяхното подразделение е спряло.

„Командирът на 4-та мотострелкова бригада полк. Вячеслав Макаров лично ръководи боя. Две атаки на противника бяха отблъснати, унищожени бяха три танка, четири бойни машини на пехотата и две бронирани машини на ВСУ на Украйна. При третата атака командирът беше тежко ранен и почина при евакуация от бойното поле“, пише в сайта на руското военно министерство. За втория загинал - полк. Евгений Бровко, се съобщава, че е служил като зам.-командир по военно-политическата работа и е „ръководил действията на личния състав, намирайки се в различен сектор за възпиране на вражески атаки“. Починал заради множество рани от шрапнели.

Този доста оскъден официален доклад обаче съдържа информация за мястото на смъртта на офицерите - село Ивановское край Бахмут. То се намира в левия фланг на отрядите на "Вагнер", отбелязва руската служба на Би Би Си. Посочената 4-та мотострелкова бригада, създадени през 2014 г. в ЛНР, на 31 декември 2022 г. е официално интегрирана в руските въоръжени сили. Но за сметка на това все още се различава от нея по окомплектоване и въоръжение. Каналът в Телеграм "Оркестърът на Вагнер" съобщи, че още в четвъртък миналата седмица бригадата не само, че не е отблъснала всички атаки, а че е "изоставила район от 3,5 км" югозападно от Ивановское.

Евгений Пригожин каза, че украинската "контраофанзива е в разгара си" и че частите на ВСУ "навлизат по фланговете", докато частите на руската армия, отговарящи за прикриването им, "практически без бой" напускат завладяната територия. "Шойгу! Герасимов! Къде са боеприпасите? Погледнете ни, кучки!", обърна се той към военния министър и началника на Генералния щаб на Русия в присъщия си стил.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    105 22 Отговор
    Разказват..... като приказка....... Толкова е достоверно !!!

    Коментиран от #56

  • 2 Мохамед Садик ал-Хусейни

    93 37 Отговор
    AL BINAA : "Действията на руските въоръжени сили в Украйна „счупиха гърба на генералите от НАТО.
    Обмислените действия на руската армия в Украйна решиха няколко проблема наведнъж: териториите на ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област бяха освободени и възможността за настъпление от страна на Киев беше сведена до минимум. За това пише ливанският журналист Мохамед Садик ал-Хусейни в статия за Al Binaa .
    Наблюдателят припомни, че „уникалната“ военна стратегия на Русия в рамките на СВО нанесе максимални щети както на ВСУ на Украйна, така и на западните им партньори
    "Руската армия използва уникална стратегия. Тя разделя стратегически район на няколко сектора, обкръжава всеки от тях и след това провежда операция за освобождаването им".
    Той добави, че руснаците "буквално примамват" западните оръжия в тези сектори за последващото им премахване. Освен това руските военни изпълняват плановете си с минимални загуби както в техника, така и в жива сила.
    Ал-Хусейни се възхити от ликвидацията на украинския склад за боеприпаси близо до Николаев и Хмелницки, която беше точно извършена от въоръжените сили на РФ.
    "Стратегическия ракетен удар по склада със западно въоръжение "счупи гръбнака на генералите от НАТО", ръководещи трансфера на оръжия, боеприпаси и военнослужащия персонал на "контранастъплението", което е планирано в оперативните щабове във Варшава и Лвов"
    Той подчерта, че по този начин руските военни успяха да минимизират възможността за

    Коментиран от #12, #37, #57, #73, #101

  • 3 То хубу..

    39 13 Отговор
    Ма нещо клипче,тва-онва? Аз още не съм в час на кого точно отрязоха горния крайник преди повече от месец?
  • 4 Пръц

    34 11 Отговор
    И има само още около 400000 хиляди според информация на факти
  • 5 Русофил

    26 37 Отговор
    Предалите се вече са осъдени в русията. Да почват да пеят - координати, намерения и т.н.

    Коментиран от #84

  • 6 Биби Кинг

    35 72 Отговор
    Гледахме ги у тубата как ги пленяват. Немат сили да дръжат калаша у раце! Пет дена не са ели и пили вода! Окраинците им дават вода шо ониа са примрели у окопите.

    Коментиран от #19

  • 7 Ксаниба

    43 11 Отговор
    Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
    На Гогол малоруските приказки бледнеят!!!

    Коментиран от #111

  • 8 Адам Хилтън

    42 7 Отговор
    Те разказват и че те били "жертвите" и че имали нужда от помощ - точно обратното 2 секунди по-късно.
  • 9 Малкия Стоянчо

    61 12 Отговор
    Абе къде е батко?А къде са Сирски и Заложни?
  • 10 А мерси

    64 18 Отговор
    Укро мечти побликувани от Радио Свободна Европа...
  • 11 Гориил

    69 16 Отговор
    Случващото се в Бахмут няма нищо общо с плановете на руската армия в Украйна. Бахмут е само малък епизод, блокиращ 40 000 украински войници на площ под един квадратен километър.

    Коментиран от #18, #55, #62

  • 12 Русофил

    28 54 Отговор

    До коментар #2 от "Мохамед Садик ал-Хусейни":

    Иранците са искрени колкото руснаците. Вервай им

    Коментиран от #15, #76, #86, #103

  • 13 Теле

    43 10 Отговор
    То факти все бъркат фактите
  • 14 Пак плоски пропаганди

    67 15 Отговор
    Еми тогава какво чакат укрите бе-да окупират Москва...? От началото все четем подобни фантазии-ама руснаците са още в Украйна и там всеки ден има въздушни тревоги...-
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Юлияно юлияно....

    32 9 Отговор
    Фашистка германия
  • 17 Адам Хилтън

    20 43 Отговор
    По пропаднали, страхливи, продажни и пошли от ватниците и бегерабите няма!

    Коментиран от #34

  • 18 Русофил

    15 30 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    Стига бе. По твоите данни излиза, че е човек на 25 м2. Те не могат да се разминат бе.
    Ще ги избият за 1 час. Смятайте ги тез работи преди да пишете.

    Коментиран от #87

  • 19 Пръц

    14 11 Отговор

    До коментар #6 от "Биби Кинг":

    Ама са в Украина.Не са в Русия.(каквото и да означава)
  • 20 Урюрвкос

    44 10 Отговор
    Бахмут падна и сега основните боеве се водят около село Красное и Хромово
  • 21 РУСНАЦИТЕ СЛАГАТ ОРЪЖИЕ

    21 45 Отговор
    Не им се мре заради Путин.....
  • 22 Гориил

    51 17 Отговор
    В Бахмут има най-висока концентрация на украински войници на квадратен метър. Това улеснява частната военна компания Wagner да ги унищожи.
  • 23 Хаха

    44 12 Отговор
    Абе днес гледах клипчета на украинците от дронове, и се чуваше, а уж нямали снаряди а ако имат не знаят какво ще е. Виждаше се насипване яко и бягане на украинчета в бяг е на такива неща по вярвам от ваще приказки.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бай Иван

    24 40 Отговор
    Руската кочина вън от украйна

    Коментиран от #29, #38, #118

  • 26 КАПАНА ПРИ БАХМУТ ШЕ ЩРАКНЕ

    25 34 Отговор
    Руснаците или се предават или почва месомелачката....
  • 27 Нещо за щраус габи и за зеления що не

    32 7 Отговор
    напишете бе журналистите
    Липсват ми и урсулата и за ВИС мафиоти да се конфискуват от децата и жените им всичко
  • 28 200 000 РУСКИ ТРУПА В УКРАЙНА

    13 37 Отговор
    Поне 30 000 са при БАХМУТ.....
  • 29 Прокопи Катъра

    30 12 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Иван":

    Споко устискай още малко,после Окрайна няма да я има и ще сивъртиш на воля синджирчето.
  • 30 ПРИГОЖИН ПАК ПРОПЛАКА

    14 34 Отговор
    ВСУ ГРОМИ по фланговете и затваря КАДИРОВЦИ в Бахмут......после почва месомелачката

    Коментиран от #53

  • 31 Я па ти,

    26 7 Отговор
    Че то някога имаше доста пленени и от хитлеристите ама после неплредалите се отидоха да разгледат Берлин пряко.
  • 32 Васил

    15 31 Отговор
    Бийте каските на скапаните Рашисти!
  • 33 ПРИГОЖИН ПАК ЦВЪРЧИ

    13 21 Отговор
    Отпред ВСУ, отзад КАДИРОВЦИ....нема мърдане
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пешо

    40 11 Отговор
    "Дай да ти дам един нормален турникет, приятелю .......само като прочете човек това и му става ясно за каква пропаганда иде реч,за една седмица мощни атаки урките са напреднали само на 1км,на повечето места с около 200-500 метра,около 6000 хиляди нещастници от тях,над 40 танка,35 бронемашини на пехотата,това е безумната цена която са платили за тези няколкостотин метра голи полета...пожелавам им да продължават в същият дух,но всъщност руснаците точно това очакват

    Коментиран от #41

  • 36 ДЕПУТИНИЗАЦИЯ НА ПУТИН

    12 24 Отговор
    И тоя цирк на могучая да приключва.....
  • 37 2 Мохамед Садик ал-Хусейни

    28 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мохамед Садик ал-Хусейни":

    Той подчерта, че по този начин руските военни успяха да минимизират възможността за атака на ВСУ.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Някой

    26 8 Отговор
    Какво друго да каже "Свободна Европа" Няма да се отклони от правилната линия на партията я

    Коментиран от #44

  • 40 Да тия от прехода забогатели да им се

    12 3 Отговор
    конфискация на имущество....чесно забогатели ????
    Няма такива.!!!!

    Коментиран от #42

  • 41 Я ПА ТОЯ

    11 19 Отговор

    До коментар #35 от "Пешо":

    Рашистите за повече от година с колко напреднаха.....

    Коментиран от #50

  • 42 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    12 7 Отговор

    До коментар #40 от "Да тия от прехода забогатели да им се":

    Аааааа, не така другарю.....
  • 43 МирО

    17 6 Отговор
    Това сценарий за холивудски филм ли е??
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДА НЕ Е НА ОПЪКИ

    25 9 Отговор
    Украинци разказват как руски военни се предават край Бахмут...........А КОЙ ИМ ВЕРВА.......???
  • 46 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 23 Отговор
    Украйна Ще Победи

    Коментиран от #49, #64, #75

  • 47 Соваж бейби

    24 9 Отговор
    Да те от една година се предават руснаците ,фалираха няма на картата такава държава Русия "не виждам"ха ха.Болните мечти на комика и каква е печалбата от фалшиви новини не разбирам ,след като украйна вече е съсипана като държава икономически и всячески от където и да се погледне ?!
  • 48 наско

    27 7 Отговор
    честно да си призная,днес имах тежък работен ден,но в момента когато влязох в телеграм и попаднах на първият клип,как 8 укровоенкомати диво гонят по улиците бъдещ водач на леопард и ми стана по лекиииинко,но в интерес на истината бедното украйнче успя да им избяга,може би счупи рекордите на имена като бен джонсън и карл люис,но като попаднах на вторият клип заснет от дрон как събират десетки трупове и ми стана тегаво,може да са украйнчета нацисти,но все пак са хора
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пешо

    19 7 Отговор

    До коментар #41 от "Я ПА ТОЯ":

    Тези твои рашисти не са там за да напредват ,а за да денацифицират,което ще рече тотална ликвидация на укронацисти взели оръжие и гледам преизпълняват плана

    Коментиран от #66

  • 51 Анна (Ганна - на украински)

    22 8 Отговор
    Смяхте ли се като преписвахте тия лузърски безумия???

    И е време като пишете за украинските победи, да пишете не " около Бахмут", а - около Артремовск.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Някой

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "ПРИГОЖИН ПАК ПРОПЛАКА":

    Ами.. Верно ли? Прат и линк към източника си:)
  • 54 Дрън дрън та пляс

    20 7 Отговор
    след "уркаинци разказват...." спрях да чета
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ха ха хааа

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Е , ако пишеха че украинци се предават , къде къде щеше да е по-достоверно , нали ?!🤭
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гориил

    11 15 Отговор
    Копейките щом вият на умрело от калните кофи, значи всичко е наред!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 час по тактическа подготовка

    9 17 Отговор
    от времето на студената война. Учеха ни, че на фронт от 100 метра, трябва да има десетина бойци, добре снабдени и въоръжени. Така воюва сега и Украйна. А РФ наблягат на невероятно струпване на жива сила. Но, трябва да бъдат нахранени, напоени.... и въоръжени. А това е трудна работа! И за това ще си имат проблеми......... на фронте! По-добре е за завалиите да се предадат.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Маймуне ,

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    40 000 украинци на 1 кв километър ... 🤭😁Требе да са натрупани на неколко ката ве..
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ПУТИН Е ПРИКЛЮЧЕН

    11 17 Отговор

    До коментар #46 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Прав сте другарю Козлодуй...ВСУ громи ватниците по всички направления...

    Коментиран от #90

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Кресна

    19 7 Отговор
    Защо никъде от 1 час не мога да намеря тази статия никъде по света ? Факти лично от украинския фронт ли получавате новините? Не знам да имате репортери в Украйна ?

    Коментиран от #97

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Адам Хилтън

    8 9 Отговор
    По пропаднали, страхливи, продажни и пошли от ватниците и бегерабите няма!
  • 72 Адам Хилтън

    8 11 Отговор

    До коментар #70 от "Последния Софиянец":

    По пропаднали, страхливи, продажни и пошли от ватниците и бегерабите няма!
  • 73 отегчен

    12 19 Отговор

    До коментар #2 от "Мохамед Садик ал-Хусейни":

    Руската пропаганда в България започна да ни цитира ливански медии. Хахахахаха, до къде са пропаднали. Скоро очаквайте включване и от "журналистите" на Еритрея и Северна Корея. 😂😂😂
  • 74 Пешо

    19 5 Отговор

    До коментар #66 от "АРЕ СТИГА БРЕ":

    абе като гледам как ги гонят по улиците на всички укроградове за да ги пратят срещу онези с лопатите,все си мисля ,че пушечното месо е на финала,а руснака още не е влязъл в битка,освен три-четири руски бригади дислоцирани на фронта,всичко останало е в тила,разбира се требе да отчетем бойният дух на опълченците от ДЛНР и Вагнер които буквално сами млатят обединените сили на украйна и нато

    Коментиран от #78, #80, #91

  • 75 КАТО ВЪВ ФУТБОЛА......

    7 7 Отговор

    До коментар #46 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ........УКРАИНА ЩЕ БИЕ .........ЦЕНТЪР.....СЛЕД ГОЛА....!

    Коментиран от #88

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 И аз да кажа

    6 8 Отговор
    Не знам кое е истина и кое -пропаганда, но зная, че в Русия е криминализирано друго интерпретиране на бойните действия освен официалното. Ако не си заслепен фантазьор за "z" успехите, би могъл да се замислиш, вместо да обявяваш за лъжа всичко, което не ти харесва
  • 78 ТО С МИСЛЕНЕ НЕ СТАВА

    7 7 Отговор

    До коментар #74 от "Пешо":

    И Путин мислеше три дена и в Киев......ама

    Коментиран от #102

  • 79 Последния Софиянец

    5 8 Отговор
    Изгоря ми ресторанта, пияни руснаци го запалиха, хееелп, какво ще правя!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Пха ха ха ха

    7 5 Отговор
    Укрите бегат към Полша
  • 82 ДЕПУТИНИЗАЦИЯ МА ПУТИН

    8 9 Отговор
    И всичко приключва

    Коментиран от #92

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 мдаааа

    7 7 Отговор

    До коментар #66 от "АРЕ СТИГА БРЕ":

    Имаше една карикатура на мавзолея на Ленин , как са паднали първите три букви и и са останали "ин" с коментар - Време е за смяна !!🤭😁
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 9 Отговор

    До коментар #75 от "КАТО ВЪВ ФУТБОЛА......":

    Така е Драги Господине Украйна ше Бие Центъра След Гола в Задника на Путин и Ще го Измъква от Бункера в Несвяст
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Пха ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "ПУТИН Е ПРИКЛЮЧЕН":

    Громят пха ха ха ха 😜
  • 91 ха ха хааа

    0 4 Отговор

    До коментар #74 от "Пешо":

    Я кажи къде ги гледаш , да погледаме и ние де ...🤭

    Коментиран от #106

  • 92 Пха ха ха ха

    12 3 Отговор

    До коментар #82 от "ДЕПУТИНИЗАЦИЯ МА ПУТИН":

    Тя укрията преключи

    Коментиран от #94

  • 93 ДЕПУТИНИЗАЦИЯ НА ПУТИН

    5 9 Отговор
    Руснаците ша го направят

    Коментиран от #95

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 добре че поне някой ти казал

    7 4 Отговор
    ... както ми каза една умна жена, когато идвахме тук да защитаваме Украйна: най-важното е да останеш човек".
    Тия тъп@ци хохлюгите е хубаво че си признават ч е са прости . Така или иначе на финала ще гризнат дървото каквото и да приказват . Интересна е позицията на Република България която в конфликта с СМакедония не припознава себе си в абсолютно същия конфликт между Русия и Украйна . И в 2 случая има отнемането на права на хора с различна националност от държавата в която живеят стая разлика че Украйна тръгна на масова саморазправа и унищожение за което сега плаща .
  • 97 ха ха хааа

    5 3 Отговор

    До коментар #67 от "Кресна":

    Статията пусната в 19:10 , той в 19:45 я търсил бил 1 час ...🤭🤭😁
  • 98 Някой

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "НА КОЯ ПАРТИЯ, БЕ ДРУГАРЮ":

    Видя се, че даже е по - зле от соца.
  • 99 соломон напасания

    9 3 Отговор

    До коментар #94 от "Я ПА ТОЯ":

    Вярно е мъчат се и си прав че една от причините е Путин и неговата 20 годишна власт (да не забравяме че той е от вашите (капиталист и олигарх ) но въпреки това руснаците ще си вземат своето и в Хохландия никога повече няма да пострада никой които има руска идентичност .
  • 100 койчо от койнаре

    4 4 Отговор

    До коментар #80 от "ЩО БЕ":

    Бегат , бегат вагнеровеца дето е дезертирал в Норвегия иска да се връща въпреки че знае какво го очаква. Май родината е над всичко или поне за тези дето все още имат родина (ако се сещаш за какво намеквам ).
  • 101 Мохамед Салам Ал Абдал

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мохамед Садик ал-Хусейни":

    Нълнти казвах,че няма да се задържат руснаците в Бахмут?Почнаха да се предават.И,ако им пуснат на високоговорители покани да се предават още с гаранция,че нищо няма да им се случи и рухна руският фронт на Бахмутя.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "ЩО БЕ":

    възможно е,ама дай линк да видим тази гонка,хаха или тя е в болното ти съзнание
  • 105 Ццц

    7 3 Отговор
    В сайна на радио свободна Европа има клип, в който човек с вдигнати ръце и цензурирано лице (!) се преближава с вдигнати ръце. Клипа повтаря един и същ кадър, а не предаващи се войници на 15 секунди 😂😂. Само да попитам: защо предаващият се е със скрито лице? Не изглежда да е под 18 години? Какво крият?

    Коментиран от #115

  • 106 Пешо

    7 3 Отговор

    До коментар #91 от "ха ха хааа":

    е па това нема да го видиш тук или по снн или ббс,потърси...сещаш се къде и ще се посмееш на воля......кратък копипейст под днешен подобен клип......Публикувано в мрежата видео показва как украински военен комисар с автомат се опитва да връчи призовката на първия срещнат на улицата в град Тернопол,Преследваният мъж се опитва тичайки да се измъкне и поне на кадрите усилията му са успешни, понеже комисарът така и не успява да го настигне.

    Не се знае как е завършила историята. Но това е поредният опит с използване на подобен метод за попълване на редиците на Въоръжените сили на Украйна.

    Коментиран от #113

  • 107 до последния хохлюга

    7 5 Отговор
    18.05.2023 г. - 19:11ч
    "Ланцет-3" "Отважньй" масово унищожава американска и полска техника на фронта край Сватово-Кременная (ВИДЕО) | Руска пролет

    На новите кадри се вижда унищожаването на американски :

    самоходни оръдия M101,

    БТР М113

    теглена гаубица M777,

    Полски самоходни оръдия Krab.

    Цялата военна техника на НАТО е успешно елиминирана.

    Коментиран от #110

  • 108 Джамбaза

    11 3 Отговор
    Чудесно е, че Свободна Европа смята, че Украйна печели войната.
    Даже много е добре.
    За Русия.
  • 109 Я ПА ТИ

    3 2 Отговор

    До коментар #102 от "Пешо":

    60 км военна руска колона пред Киев.....министъра на отбраната искаше след три дни да са в града....
  • 110 220 000 РУСКИ ТРУПА

    7 4 Отговор

    До коментар #107 от "до последния хохлюга":

    С какво ли са ги ....депутинизирали....
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Вале-каро

    4 3 Отговор
    Въобще не чета коментарите От подадената информация Пригожин сам си определя какво да прави, а сигурно и другите частни групировки правят това. Отделно Руската армия прави каквото и скимне. ъщото се отнася и за републиките присъединили се към Русия. Ипри тая каша Украйна все печели загуби? Не разбирам?
  • 113 ха ха хааа

    2 4 Отговор

    До коментар #106 от "Пешо":

    Мани , че ме заболя стомаха от смех , като гледам в русията как за плакат - Нет войне , та фащат и те фърлят у затворническия автобус ..
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Филми

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Ццц":

    Xoxoл Пикчърс Ентертейнмент представя, "Предаващи се руски войници". В ролите:
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 САМО УКРАИНЦИ МОГАТ ДА РАЗКАЗВАТ

    0 0 Отговор
    ТАКИВА ЛЪЖИ ! БАРЕМ СПОМЕНЕТЕ ЧЕ ИМА И БАНДАРАЦИ КОИТО СЕ ПРЕДАВАТ !
  • 118 Руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Иван":

    Малка си още да ги разбирал имя работи.....
Новини по държави: