Отидете към основна версия

2 753 50

Номерата на Москва! Русия не пуска кораби в едно от пристанищата по зърнената сделка

  • южни-
  • черно море-
  • украйна-
  • русия-
  • зърнена сделка-
  • пшеница

ООН, която посредничи в сделката, изрази загриженост в понеделник, че нито един кораб не е влизал в пристанище Южни по зърнения коридор от 2 май

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинското пристанище Южни спря работа, тъй като Русия не позволява на кораби да влизат в него въпреки "зърнената сделка", съобщава Ройтерс, като се позовава на украинското министерство на инфраструктурата.

Зърнената сделка, удължена миналата седмица с два месеца, предвижда износ на зърно от три украински пристанища - Одеса, Черноморск (Иличовск) и Южни.

ООН, която посредничи в сделката, изрази загриженост в понеделник, че нито един кораб не е влизал в пристанище Южни по зърнения коридор от 2 май.

"Формално пристанище Южни е включено в сделката, но реално вече месец не е така. В него не влизат кораби", каза заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков, цитиран от агенцията.

Според него Русия е намерила ефективен начин да намали значително износа на украинско зърно, като на практика е изключила от сделката пристанище, което приема кораби с голям капацитет.

Като част от споразумението всички кораби, пътуващи за украинските пристанища, се проверяват от екип, включващ руски инспектори. От 29 април обаче руснаците отказват да проверяват корабите, които отиват в Южни, твърди Васков.

Украйна многократно е обвинявала Русия, че се опитва да блокира проверката на корабите. Москва отхвърли обвиненията, но подчерта, че също е недоволна от начина, по който сега работи споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: