Отидете към основна версия

2 130 38

САЩ: F-16 не е "вълшебно оръжие"

  • украйна-
  • сащ-
  • марк мили-
  • оръжие-
  • ф-16

Заяви Марк Мили, председател на Комитета на началниците на щабовете на САЩ

Източник: БГНЕС

Американското военно ръководство предупреди Украйна, че F-16 не са "вълшебно оръжие", но САЩ все пак подкрепят групата съюзници от НАТО, които поеха лидерството в обучението на пилоти и евентуалното изпращане на такива самолети в Киев, според Politico.

Армейският генерал, Марк Мили, председател на Комитета на началниците на щабовете на САЩ, посочи, че "руснаците разполагат с 1000 изтребителя от четвърто поколение". Той каза това пред репортери в Пентагона след виртуална среща на многонационалната контактна група за отбраната на Украйна. Мили посочи, че ако Украйна желае да се състезава с Русия във въздуха, ще са им нужни значителен брой изтребители от четвърто и пето поколение. Той подчерта, че най-разумното решение е да се осигури значително количество интегрирана противовъздушна отбрана, за да се покрие бойното пространство и за да се предотврати достъпът на руските сили до въздушното пространство.

Тези коментари на Мили следват подобни думи, изказани тази седмица от министъра на военновъздушните сили Франк Кендъл, който заяви, че изпращането на F-16 няма да промени драматично положението в Украйна, но ще бъде полезно в дългосрочен план.

Изтребителите са значително по-скъпи от артилерийските снаряди и наземните машини, които западните съюзници в момента доставят на Украйна, за да помогнат за отблъскване на руските сили, предаде "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: