Отидете към основна версия

2 446 39

Президентът на Хърватия сравни "Слава на Украйна" с нацистки поздрав

  • русия-
  • украйна-
  • хърватия-
  • нацисти-
  • зоран миланович-
  • нацистки поздрав-
  • слава на украйна

"Това е скандиране на най-радикалните шовинисти от Западна Украйна, които са сътрудничили на нацистите, избили стотици хиляди поляци, евреи и всеки, попаднал им в ръцете. Това са фактите", подчерта хърватският лидер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Хърватия Зоран Миланович си навлече критики заради сравнение на украинския патриотичен възглас "Слава на Украйна" с нацистки поздрав, съобщава Евронюз.

На церемония по връчване на награди в Загреб Миланович заяви, че украинският лозунг - широко използван след руската намеса през 2014 г. и още повече след пълномащабната инвазия през миналата година, е връщане към времето, когато са избивани евреи и поляци по време на конфликтите в Източна Европа в началото на ХХ век.

"Това е скандиране на най-радикалните шовинисти от Западна Украйна, които са сътрудничили на нацистите, избили стотици хиляди поляци, евреи и всеки, попаднал им в ръцете. Това са фактите", подчерта хърватският лидер.

"Слава на Украйна", на което обикновено се отговаря със "Слава на героите", е национален поздрав и официален боен вик на въоръжените сили на Украйна.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски редовно завършва публичните си речи с този израз. Той се използва масово в страната като знак за национална решителност, подобно на британския лозунг от времето на войната " Запазете спокойствие и продължете" (Keep Calm and Carry On).

Лозунгът може да бъде видян по билбордове, тениски и дори върху банкови карти и е може би най-разпознаваемата фраза в украинския обществен живот.

Миланович я сравнява с песента, използвана от симпатизантите на хърватската марионетна нацистка държава от времето на Втората световна война, известна като Независима държава Хърватия. Тя е ръководена от едни от най-яростните привърженици на Хитлер в Европа, които провеждат брутални кампании за етническо прочистване.

"Няма никаква разлика между скандирането "За родината, готови!" и "Слава на Украйна", категоричен е хърватският президент, визирайки нацисткия боен вик от времето на Независима държава Хърватия. Лозунгът е забранен за публична употреба с няколко решения на Конституционния съд на страната. В три отделни случая съдът постанови, че използването му е израз на расистка идеология.

Твърденията на Миланович за "Слава на Украйна" са много сходни с изявленията на руски официални лица за възгласа. Кремъл ги счита за свързан изключително с Организацията на украинските националисти (ОУН) - украинска ултранационалистическа организация, чиято радикална фракция, ръководена от Степан Бандера, е сътрудничила на нацистите. Наричана ОУН-Б, тя извършва масови убийства на поляци и участва в Холокоста в Украйна.

Учени и историци са на мнение, че фразата "Слава на Украйна" съществува преди ОУН - тя е спомената от украинския национален поет Тарас Шевченко още през XIX век. Използвана е и от различни украински революционери и активисти доста преди Втората световна война. Миланович неправилно твърди, че двата израза са еднакво стари и ги сравнява с прословутия поздрав в нацистка Германия.

"Хърватският поздрав е толкова стар, колкото "Слава на Украйна" и скандирането "Зиг Хайл", използвано в нацистка Германия. Не искам никога да чувам тези възгласи в Хърватия", отсече той.

Въпреки че някои хървати твърдят, че фразата "За родината, готови!" е използвана и преди Втората световна война, прогресивните историци посочват, че за разлика от Украйна, в Хърватия е имало пълноценна нацистка държава, която е контролирала значителни територии - както днешна Хърватия, така и части от Босна и Херцеговина и Сърбия.

Поздравът е възроден при разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век и е използван по-специално от крайно десни политици и паравоенни формирования по време на конфликта на Балканите.

За разлика от "Слава на Украйна", "За Родината, готови!" се използва изключително от етнически хървати - обикновено в контекст, в който целта е да се установи етническо господство над други групи.

Миланович упрекна политическите си колеги в страната и извън нея за това, че използват думите "Слава на Украйна".

"Фактът, че някои западни лидери се закачиха за това, особено в Канада, означава, че те са или неграмотни, или каквото и да е, аз няма да го използвам", изтъкна той.

Руското правителство отдавна определя режима в Киев като "нацистки", за да омаловажи украинската държавност. Необичайно е обаче западни лидери да отправят същото.

Миланович е дългогодишен член на Социалдемократическата партия на Хърватия и в миналото е получавал похвали за подкрепата си за прогресивни каузи и за критиките си към националистите.

От 2011 г. до 2016 г. той беше премиер на Хърватия и беше смятан за противовес на дясноцентристкия Хърватски демократичен съюз.

Избирането му за президент в края на 2019 г. доведе до отстраняването на Колинда Грабар-Китарович от ХДО, която беше критикувана, че омаловажава военните престъпления, извършени от хърватската армия, и се солидаризира към апологетите на хърватската нацистка марионетна държава.

Миланович спечели изборите най-вече като алтернатива на Грабар-Китарович, но оттогава става все по-противоречив. Той често влиза в публични пререкания с премиера Андрей Пленкович, който наскоро го нарече "патологичен лъжец".

Президентът е против обучението на украински войници в Хърватия, а също се противопоставя на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. През 2021 г. Миланович предизвика дипломатически скандал, след като определи COVID мерките на Австрия като равносилни на "връщане към фашизма". Това обаче изглежда само е увеличило популярността му: по-рано този месец Миланович беше оценен като най-популярния политик в Хърватия.

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: