Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2023 13:15 2 423 39

Президентът на Хърватия сравни "Слава на Украйна" с нацистки поздрав

  • русия-
  • украйна-
  • хърватия-
  • нацисти-
  • зоран миланович-
  • нацистки поздрав-
  • слава на украйна

"Това е скандиране на най-радикалните шовинисти от Западна Украйна, които са сътрудничили на нацистите, избили стотици хиляди поляци, евреи и всеки, попаднал им в ръцете. Това са фактите", подчерта хърватският лидер

Президентът на Хърватия сравни "Слава на Украйна" с нацистки поздрав - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Хърватия Зоран Миланович си навлече критики заради сравнение на украинския патриотичен възглас "Слава на Украйна" с нацистки поздрав, съобщава Евронюз.

На церемония по връчване на награди в Загреб Миланович заяви, че украинският лозунг - широко използван след руската намеса през 2014 г. и още повече след пълномащабната инвазия през миналата година, е връщане към времето, когато са избивани евреи и поляци по време на конфликтите в Източна Европа в началото на ХХ век.

Още новини от Украйна

"Това е скандиране на най-радикалните шовинисти от Западна Украйна, които са сътрудничили на нацистите, избили стотици хиляди поляци, евреи и всеки, попаднал им в ръцете. Това са фактите", подчерта хърватският лидер.

"Слава на Украйна", на което обикновено се отговаря със "Слава на героите", е национален поздрав и официален боен вик на въоръжените сили на Украйна.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски редовно завършва публичните си речи с този израз. Той се използва масово в страната като знак за национална решителност, подобно на британския лозунг от времето на войната " Запазете спокойствие и продължете" (Keep Calm and Carry On).

Лозунгът може да бъде видян по билбордове, тениски и дори върху банкови карти и е може би най-разпознаваемата фраза в украинския обществен живот.

Миланович я сравнява с песента, използвана от симпатизантите на хърватската марионетна нацистка държава от времето на Втората световна война, известна като Независима държава Хърватия. Тя е ръководена от едни от най-яростните привърженици на Хитлер в Европа, които провеждат брутални кампании за етническо прочистване.

"Няма никаква разлика между скандирането "За родината, готови!" и "Слава на Украйна", категоричен е хърватският президент, визирайки нацисткия боен вик от времето на Независима държава Хърватия. Лозунгът е забранен за публична употреба с няколко решения на Конституционния съд на страната. В три отделни случая съдът постанови, че използването му е израз на расистка идеология.

Твърденията на Миланович за "Слава на Украйна" са много сходни с изявленията на руски официални лица за възгласа. Кремъл ги счита за свързан изключително с Организацията на украинските националисти (ОУН) - украинска ултранационалистическа организация, чиято радикална фракция, ръководена от Степан Бандера, е сътрудничила на нацистите. Наричана ОУН-Б, тя извършва масови убийства на поляци и участва в Холокоста в Украйна.

Учени и историци са на мнение, че фразата "Слава на Украйна" съществува преди ОУН - тя е спомената от украинския национален поет Тарас Шевченко още през XIX век. Използвана е и от различни украински революционери и активисти доста преди Втората световна война. Миланович неправилно твърди, че двата израза са еднакво стари и ги сравнява с прословутия поздрав в нацистка Германия.

"Хърватският поздрав е толкова стар, колкото "Слава на Украйна" и скандирането "Зиг Хайл", използвано в нацистка Германия. Не искам никога да чувам тези възгласи в Хърватия", отсече той.

Въпреки че някои хървати твърдят, че фразата "За родината, готови!" е използвана и преди Втората световна война, прогресивните историци посочват, че за разлика от Украйна, в Хърватия е имало пълноценна нацистка държава, която е контролирала значителни територии - както днешна Хърватия, така и части от Босна и Херцеговина и Сърбия.

Поздравът е възроден при разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век и е използван по-специално от крайно десни политици и паравоенни формирования по време на конфликта на Балканите.

За разлика от "Слава на Украйна", "За Родината, готови!" се използва изключително от етнически хървати - обикновено в контекст, в който целта е да се установи етническо господство над други групи.

Миланович упрекна политическите си колеги в страната и извън нея за това, че използват думите "Слава на Украйна".

"Фактът, че някои западни лидери се закачиха за това, особено в Канада, означава, че те са или неграмотни, или каквото и да е, аз няма да го използвам", изтъкна той.

Руското правителство отдавна определя режима в Киев като "нацистки", за да омаловажи украинската държавност. Необичайно е обаче западни лидери да отправят същото.

Миланович е дългогодишен член на Социалдемократическата партия на Хърватия и в миналото е получавал похвали за подкрепата си за прогресивни каузи и за критиките си към националистите.

От 2011 г. до 2016 г. той беше премиер на Хърватия и беше смятан за противовес на дясноцентристкия Хърватски демократичен съюз.

Избирането му за президент в края на 2019 г. доведе до отстраняването на Колинда Грабар-Китарович от ХДО, която беше критикувана, че омаловажава военните престъпления, извършени от хърватската армия, и се солидаризира към апологетите на хърватската нацистка марионетна държава.

Миланович спечели изборите най-вече като алтернатива на Грабар-Китарович, но оттогава става все по-противоречив. Той често влиза в публични пререкания с премиера Андрей Пленкович, който наскоро го нарече "патологичен лъжец".

Президентът е против обучението на украински войници в Хърватия, а също се противопоставя на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. През 2021 г. Миланович предизвика дипломатически скандал, след като определи COVID мерките на Австрия като равносилни на "връщане към фашизма". Това обаче изглежда само е увеличило популярността му: по-рано този месец Миланович беше оценен като най-популярния политик в Хърватия.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Югонаследството е неизкоренимо

    34 16 Отговор
    Никой обаче не говори за хърватски, сръбски или македонски нацизъм. А те са живи и агресивни. Най-вече срещу България!
  • 2 Българин

    63 15 Отговор
    Самата истина!

    Коментиран от #7

  • 3 Последния Софиянец

    51 17 Отговор
    Миналата година украински фаланги обикаляха София с вдигната нагоре ръка и викаха ,,Слава на Бандера,,Сега почнаха да се включват в Похода за мир и неутралитет.Идва им акъла

    Коментиран от #30

  • 4 Пич

    65 14 Отговор
    Ами сега.....?! Истината се изговаря все по ясно , и от все повече хора !!!

    Коментиран от #33

  • 5 !!!?

    21 55 Отговор
    А "Слава на Путин" е фашистки поздрав !!!?
  • 6 Просто човек

    18 86 Отговор
    Аман от путински слуги... Слава на Украйна! 🇺🇦

    Коментиран от #14, #18, #20

  • 7 Ердоган

    18 54 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Путин на 9 май каза Слава на Русия. То е ясно че са нацисти след като нахлуха и убиват в Украйна

    Коментиран от #17

  • 8 укронюз

    68 14 Отговор
    Най-накрая някой на високо ниво да каже Истината, че това "слава уcpaине" е нацистки поздрав и трябва да се третира, като такъв!!!
  • 9 Българин

    54 9 Отговор
    То сие нацистки поздрав на западноухраинските бандери. Кво се правите на гръмнати?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    7 28 Отговор
    аз съм уркофашист и ще се бия за Украйна и ще се кланя на спънатия Байдан
  • 13 Настрадин Ходжа

    24 8 Отговор
    ... и му е абсолютно адекватно и логично разсъждението! Малко им е само да ги заличат фашагиге!
  • 14 Слава, но в

    24 11 Отговор

    До коментар #6 от "Просто човек":

    в състава на Русия!
  • 15 гаджи

    11 2 Отговор
    6 ..........ПЛЮС
  • 16 пенко

    25 2 Отговор
    ПРАВ Е ---ТОЙ Е УМЕН И ПРЕКРАСНО ИФОРМИРАН ЗА УЧАСТИЕТО НА ХЪРВАТСКИТЕ "УСТАШИ " - ВЪВ ВСВ !!!!! " ДЕСЕН СЕКТОР " И ОТЛИЧИТЕЛНИТЕ МУ ЗНАЦИ СЪЗДАДЕН ОТ ЦРУ -ФИНАНС !?
  • 17 за разлика..

    30 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ердоган":

    От украйна,където има паметници на нацисти..в львов на симон петлюра,в киев на степан бандера..в россия няма да откриеш фашаг да стърчи в парко и да му носят цвекьие,а при укрофашагите празнуват и не се бачка официално-на датата кога е роден бандера.

    Коментиран от #39

  • 18 Ама наистина

    14 14 Отговор

    До коментар #6 от "Просто човек":

    Изключително Прост човек
  • 19 Ко стана

    16 0 Отговор
    Усташите да обвиняват бандеровците в нацизъм!
  • 20 Хероям

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Просто човек":

    Сала
  • 21 С.П.

    33 1 Отговор
    От статията: "по-рано този месец Миланович беше оценен като най-популярния политик в Хърватия". Това показва, че народът има съвсем друго отношение към Украйна, отколкото политиците. Антиукраинската реторика или по-умерената и балансирана позиция към войната водят до увеличаване на популярността на политиците сред народа, защото това е мнението и на самия народ. Същото е и в България.
  • 22 Всички

    5 24 Отговор
    руЗЗки марионетки са и популисти: Миланович, Вучич, Льо Пен, Радев, Земан и пр.
  • 23 Няма какво да се добави

    5 23 Отговор
    "тя е спомената от украинския национален поет Тарас Шевченко още през XIX век." Миланович просто е поредния неграмотен руЗЗофил, който бута фейк опорки.
  • 24 Тракиец🇺🇦🇩🇪🇦🇹🇮🇹

    5 25 Отговор
    Поредния болшевишки отпадък и комунистимески из-род терорист
  • 25 Трак🇺🇦🇺🇦🇺🇦

    5 24 Отговор
    Слава Украини .Слава на АЗОВ и слава на ДЕСЕН СЕКТОР

    Коментиран от #29

  • 26 закс

    18 1 Отговор
    точно такъв е! това са нацисти и като видях как говорят децата им по телевизията..УЖАС. такива ли подкрепяме
  • 27 Бандера

    4 20 Отговор
    Степан Бандера е лежал от 1943 г. в нацисткият концлагер "Заксенхаузен" и е убит от съвеЦкото ГРУ в Мюнхен! Анте Павелич, лидер на Усташите е единственият югославски адвокат, който се наема да защитава българите в т.н студентски процес в Скопие през 1928 г. и е убит от титовита УДБА в Мадрид! Слава Украiне! Героям Слава! А копейките свършиха. Останаха само невежите балами да пълнят джоба на меките китки Костя и Ганчо@

    Коментиран от #31

  • 28 Бравос

    16 4 Отговор
    Добре че има хора които са живели по времето на комунизма и виждат за какво иде реч и как се връщаме там от където избягахме преди 30 години. Западняците са оглупели тотално
  • 29 оТРАКан

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Трак🇺🇦🇺🇦🇺🇦":

    Шъ тъ оТРАКам скоро
  • 30 Алигатор

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Много лъжеш ти ! И никакво заведения нямаш . Четеш Афера на госпожица Томова и се вкарваш във филми . По цял ден пишеш измислици във Факти .
  • 31 2121

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бандера":

    Злобаркаджия!
  • 32 Абсолютно прав е.

    5 1 Отговор
    Ако някой се съмнява, да погледне поне част от полския филм "Волин" от 2015 г., има го ЮТуба. Всичко ще му се изясни напълно.
  • 33 ???

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Коя истина се изговаря?….. "Слава на Украйна" е поздрав от създаването на Украинска народна република(1918 г.). Другата "истина", че Бандера е нацист е чиста пропаганда. Степанчо си е сътрудничил с Абвера(разузнаването на Вермахта) не от идеологически подбуди, а заради борбата, която води срещу болшевиките за независима Украйна. През 1941 г. ОУН(б) обявяват независимост на Украйна, което не се одобрява от Германия. Бандера е арестуван с още няколко свои съратници и тикнат в концлагер. От този момент, освен срещу болшевиките, борбата се води и срещу фашистките окупатори...
  • 34 Даааам

    5 1 Отговор
    малко по малко, нещата се нареждат. Антifаш!зъма набира скорост. Все повече лидери официално го прокламират.
  • 35 Яяяяя

    1 4 Отговор
    Ами буквата Z по риските танкове какво е? Ако кажа слава на България - това нациски поздрав ли е? Не виждам някой да казва слава на Зеленски. Ave Caesar - в Римската империя е нямало фашизъм! Нека да не бъркаме нещата! Както се вижда фашизма днес е в Русия!
  • 36 БСП за България и Радев

    3 1 Отговор
    Хърватия избира страната на победата! На Русия! Много добре знаят че ако Укро-нацистите победят, те ще са следващите, заедно със Сърбия. Зеленият няма да спре до там
  • 37 Слава

    0 3 Отговор
    Слава на Украйна, България и всички други страни от НАТО!

    Коментиран от #38

  • 38 5757-87

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Слава":

    Не така!
    Ето така:
    България над всичко!
    Плява за Украйна!
    Трина за останалите!
  • 39 Ердоган

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "за разлика..":

    Това Лавров ли то каза, както каза, че Хитлер бил евреин, та после се извинява но Израел. Степан Бандера е затворен в германския концлагер Заксенхаузен. Явно се е борил срещу нацистите
Новини по държави: