Отидете към основна версия

7 174 69

Финанси по време на война! Валутните резерви на Украйна достигнаха 11-годишен максимум

  • украйна-
  • гривня-
  • киев-
  • володимир зеленски

Украинската гривня официално е обвързана към долара при курс 36,57 гривни за долара и централната банка редовно се намесва на пазара, за да намалява разликата между официалния курс и курсовете на спотовия пазар

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Валутните резерви на Украйна нараснаха до нов 11-годишен максимум от 37,3 млрд. долара към 1 юни благодарение на финансовата помощ от западните партньори. Това съобщи днес централната банка на страната, цитирана от Ройтерс, пише БТА.

"Международните резерви нараснаха благодарение на стабилния и ритмичен приток (на средства) от международните партньори, който надмина нетните продажби на валута от Националната банка на Украйна и плащанията по държавния дълг в чуждестранна валута", се посочва в изявление на регулатора.

Централната банка уточни, че миналия месец е получила 4,23 млрд. долара, което включва финансова помощ от ЕС, САЩ и Световната банка, както и средства, набрани на вътрешния дългов пазар от пласиране на държавен дълг, деноминиран в твърда валута.

Украйна е платила и 842,2 млн. долара по обслужване на външния си дълг и 195,5 млн. долара към Международния валутен фонд.

Централната банка посочи също така, че продажбите ѝ на твърда валута на валутния пазар са се увеличили до 1,9 млрд. долара през май.

Украинската гривня официално е обвързана към долара при курс 36,57 гривни за долара и централната банка редовно се намесва на пазара, за да намалява разликата между официалния курс и курсовете на спотовия пазар.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: