Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юни, 2023 19:19 1 796 38

Първият дипломат на Киев: Кремъл превърна наводнението в оръжие

  • дмитро кулеба-
  • украйна-
  • русия-
  • запорожка аец-
  • каховка

Призоваваме всички правителства и международни организации да осъдят действията на Русия и да подкрепят Формулата за мир на президента Зеленски, заяви Дмитро Кулеба

Първият дипломат на Киев: Кремъл превърна наводнението в оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Публикуваме видеообръщение на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по повод взривяването на язовирната стена на ВЕЦ "Нова Каховка", предизвикало заливане на обширни райони от Херсонска област, застрашило безопасността на Запорожката АЕЦ и причинило големи щети на инфраструктурата и околната среда. Представяме текста на обръщението без редакторска намеса.

В ранните часове на 6 юни 2023 г. руските сили взривиха язовир Каховка в окупираната територия в южната част на Украйна. Тази масивна бетонна конструкция побира 18,3 кубически километра вода. Цивилното население и околната среда по течението на река Днипро вече понасят огромни щети в резултат на наводненията.

Президентът Зеленски незабавно свика Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Украинските правоохранителни и служби за спешна реакция работят усилено за смекчаване на последствията и спасяване на животи.

Украйна свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и внася въпроса за руския терористичен акт пред Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия. Ние също така ще си сътрудничим с Механизма за гражданска защита на ЕС и други международни механизми, за да смекчим последствията и да потърсим отговорност от Русия.

В светлината на развитието на бойното поле умишленият и отдавна планиран терористичен акт на Русия превърна предизвиканото от човека наводнение в оръжие.

Увреждането на околната среда е от особено значение. Цели екосистеми са изправени пред дългосрочни и необратими щети поради наводненията. Животните в зоологическата градина в Нова Каховка вече са загинали от покачването на водата и това е само началото на щетите за фауната в южната част на Украйна, по поречието на река Днипро и в Черно море.

Призоваваме всички правителства и международни организации да осъдят действията на Русия и да подкрепят Формулата за мир на президента Зеленски. Неговите елементи "Предотвратяване на екоцида", "Ядрена безопасност" и "Енергийна безопасност" са много актуални в момента.

Катастрофата в Каховка е още едно доказателство, че Русия е терористична държава. Всяка държава, парламент и международна организация трябва да признаят Русия като такава - без забавяне.

Ние също така призоваваме ЕС и държавите-членки на Г-7 да наложат нови опустошителни санкции на Русия, включително нейната ракетна индустрия и сферата на атомната енергия.

Русия ще отговаря за разрушаването на язовир Каховка, както и за другите престъпления.

Припомняме, че Предупреждения, за такъв възможен инцидент няколко пъти се появяваха през есента на миналата година, като имаше опасения, че руските войски нарочно ще повредят язовирната стена, за да спрат контранастъплението на украинците в Херсонска област. През зимата няколко пъти украински източници съобщаваха за превземането на град Нова Каховка, където са се установили руските войски, но после се отмятаха от твърденията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маскаль

    15 41 Отговор
    Маскалите за пореден път доказаха, че са наследници на монголските варвари!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тагарев

    15 41 Отговор
    Рашистите отстъпват, гърмят мостове и язовирни стени, като нацисткте 1944г.

    Коментиран от #10

  • 4 Пич

    27 9 Отговор
    Абе , контранастъплението е току пред Москва , ама Зеления не сме да се прибере в Украйна , за да види !!! Шмръъък.....
  • 5 Екологична катастрофа!

    17 1 Отговор
    Хиляди трупове на животни плуват!
  • 6 Кевин Костнър е

    4 1 Отговор
    Воден свят..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зеленски съм - ай лав кака Ина

    26 4 Отговор
    Дръж се, Кулеба, не остана...скоро нема да сте власт, щот ше одите при Залужни.
    Ми така де, западът не издържа вече, видя ви колко струвате...само излагате фашистите.

    Коментиран от #13

  • 9 куку

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    володимир напълнил..вярно е..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    8 3 Отговор
    Русия признала ли е за взривяването на стената?
  • 12 Бесарабски българин

    30 4 Отговор
    Дааа, те Руснаците са толкова глупави, че ще наводнят собствената си войска, ще елиминират собствените си минни полета, ще застрашат населението, което е Руско, и което е чакало руските войски да го освободят( това са изказвания на украински войници във всяко едно населено място където са били, и където никой не искал да се евакуира, а са чакали руснаците).

    Коментиран от #26

  • 13 да да

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зеленски съм - ай лав кака Ина":

    и при Буданов..и двамца вече се ръкуват с Байдъно..само той общува с умрели..
  • 14 БРАВО!

    13 5 Отговор
    САМО ТАКА РУСИЯ! А ФОРМУЛАТА...ФОРМУЛАТА СИ ЗЕЛЕН НАРКОМАНЕ Я ЗАВРИ...ТАМ! НА ВЕЧНО ТЪМНО МЯСТО..И ДА СИ ЗДРАВ! ДОКАТО ТЕ УБИЯТ!
  • 15 Бесарабски българин

    22 4 Отговор
    За 72 часа водата трябва да се оттече, не стане ли, значи се изпускат огромни количества вода от другата стена от нацисите, за да не могат руските войски да ги прегазят, което е и самата истината за взрива, причинен от Киевските нацисти. Те сами си признаваха още от октомври миналата година, че стрелят по стената с цел да я разрушат, но тогава нямаха такъв мотив, какъвто сега – страха от нападение.
  • 16 Един българин

    5 20 Отговор
    Руски идиоти, отивайте във вашата идиотска държава!

    Коментиран от #20, #34

  • 17 А50

    9 2 Отговор
    Който е ходил в казармата знае, че едно от предназначението на язовирите е точно такова, за потопяване и сковаване на врага. Зеленски откри топлата вода
  • 18 Тодор

    5 15 Отговор
    руснаците са варвари

    Коментиран от #35

  • 19 от фронта

    15 2 Отговор
    По руските канали даваха на живо властите които казаха за ударите по централата от страната, където са съсредоточени украинските войски.
    За екокатастрофата казаха и че са виновни Зеленски и бесове, които ще си получат заслуженото, защото огромните територии заляти с вода не могат да бъдат използвани, животните са издавени, нивите ще останат не засети, водоснябдяването на Крим е почти преустановено, канализацията и гробищата могат да предизвикат епидемиологична катастрофа, но сметката затова ще бъде представена на Запада, и ако не я плати фискално, ще не ще ще я плати натурално – на запад също има язовири, които да залеят огромни площи...
  • 20 Бесарабски българин

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Един българин":

    Руснаците са си във държавата и просто си връщат територията, завзета от нациститес протекцията на сатанистите(Запада).
  • 21 стеко бомбата

    13 2 Отговор
    Освен думата на този грозник какви доказателства имат наркоманите? Понеже офанзивата свърши, сега се търсят варианти тези изроди да се държат на власт. Готови са да ликвидират всичко само и само да останат където са. Е няма да стане. Украинския режим ще си плати за всичко!
  • 22 ти да видиш

    11 2 Отговор
    yкpопите лъжат цял ден, но достатъчно е да се види това видео и става ясно, че не е единично взривяване с цел саботаж, а масирана бомбардировка от тяхна страна!!
    Ако руснаците са си "взривили" шлюза, защо се бомби отстрани по бреговете??? Просто серия залпове от терористите yкpoп и едно точно и няколко неточни попадения! Самите взривове са, като от ракети или снаряди! Видеото беше публикувано и тук още в първите новини!

  • 23 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    украинците пускат много и от различни ракурси филмчета как се взривява стената а от руснаците само една стационарна охранителна камера

    Коментиран от #36

  • 24 Марк

    0 6 Отговор
    Забележителния писател , авиационен инженер и....още много Марк Салонен предложи нормалните хора по отношение на режима на чекистите-бандити да сменим парадигмата и да прилагаме от следната проста следната проста формула: УВИНОВНИ ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО !
    Уверен съм че ако я прилагаме всичко си идва на мястото.

    Коментиран от #30

  • 25 Тиква

    8 1 Отговор
    Тоя кой фашага го е родил? Нацизма и подкрепата за него заслужават само едно - бой до дупка и още бой!
  • 26 Някой

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бесарабски българин":

    Като не им се получи контранаступът на укрите трябваше с нещо да замажат очите на "благодетелите си".
  • 27 224

    7 1 Отговор
    Изводът зеленски, който потъпка минските споразумение за мир, измислил формула за мир. Идиот нагъл! В началото на СВО, когато укрите останаха без авиация, ВМС и бойна техника, проплака: "Руснаците идват да ме хванат"... И това ще стане. ...
  • 28 Ушeв

    5 0 Отговор
    Надявам се тоя неописуемо гнъсен индивид да сподели съдбата на киpливата тениска - 1. Разчекване на мордата, 2. Изтръгване един по един без упойка на всички зъбки, 3. Изтръгване на езикът с клещи и завирането на същият в анyсът. 4. Люляне на най-близкото дърво.

    Ни съм по природа жесток човек, ама толкова наглост вече ми идва в повече.
  • 29 Спецназ

    4 1 Отговор
    Има вече доказателства за атака с доставените от САЩ ракети Хаймерс- 12 изстреляни от позиции на ВСУ.

    Не язовирна стена- град могат да унищожат. ФАКТ!
  • 30 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Марк":

    начетения, дето се правиш на умИн...не е Марк Салонен , а Солонин...иначе браво с опорките...колкото повече, толкова повече ви личи колко сте неуки...:))))
  • 31 Путиноид

    0 7 Отговор
    Сега очакваме Руските терористи да взривят и АЕЦ Запорожие.

    Бункерния Изтрещялник не му остана друг ход .
  • 32 нннн

    8 0 Отговор
    Тия са много лъжливи и нагли! Левият бряг(руският) е много по- нисък от десния(украинският). Кому е изгодно да наводни руските позиции?
  • 33 оня

    4 0 Отговор
    Аха, крадеца вика дръжте крадеца:))
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Това е контра офанзивата на укронацистите- да разрушат язовирната стена и да предизвикат недостиг на вода за Крим,който се захранва от този язовир.
  • 38 Бат Путин

    1 0 Отговор
    А бе,дей Кулеба да го...?
Новини по държави: