Отидете към основна версия

4 103 65

ООН: Разрушаването на стената на язовир "Каховка" ще се отрази на всички гладуващи по света

  • каховка-
  • украйна-
  • русия-
  • оон-
  • язовир

Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че са извършили терористична атака, довела до разрушаването на стената на язовир "Каховка", припомня ДПА

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната програма по прехраната към ООН (WFP) предупреди за негативни последици за гладуващите по света заради разрушаването на стената на язовира "Каховка" в Украйна и последвалите наводнения, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Мащабните наводнения унищожават новата реколта от зърнени култури и попарват надеждите на 345 милиона гладуващи хора по света, за които украинските зърнени храни са животоспасяващи", заяви пред ДПА Мартин Фрик, ръководител на бюрото в Берлин на програмата на ООН.

Той обаче не очаква ново поскъпване на храните.

"Глобалните цени на храните все още са на най-високото си равнище за последните 10 години", отбелязва експертът.

Очаква се да бъдат наводнени около 10 000 хектара обработваема земя на северния бряг на река Днепър в Херсонска област, по първоначални оценки на украинското министерство на земеделието.

"Южният бряг на Днепър и прилежащите му райони, които се намират под руска окупация, ще бъдат наводнявани многократно", обяви снощи на сайта си земеделското министерство на Украйна.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че са извършили "терористична атака", довела до разрушаването на стената на язовира "Каховка", припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: